Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sonraki

En değer verdiğiniz fantastik kurgu?
Zaman Çarkı
28%
 28%  [ 17 ]
Kara Kule
15%
 15%  [ 9 ]
Ölüm Kapısı
16%
 16%  [ 10 ]
Shannara
0%
 0%  [ 0 ]
İblis Savaşları
0%
 0%  [ 0 ]
Kara Gezgin
1%
 1%  [ 1 ]
Perg Efsaneleri
8%
 8%  [ 5 ]
Gedik Savaşları Efsanesi
13%
 13%  [ 8 ]
Belgariad
11%
 11%  [ 7 ]
Yedi Kartal Efsanesi
3%
 3%  [ 2 ]
Toplam Oylar : 59

» GENEL TARTIŞMALAR
Yazar Mesaj
Yönetici

....Sevgili raistlin majere,
.
    Diğer eleştirilerini bilemem. Onlara anketi düzenleyen arkadaşlarımız yanıt versinler. Ama bu tür anketlere Yüzüklerin Efendisi'ni koymanın hiçbir anlamı olmadığını düşünüyorum. Onu baş tacı edip bir köşeye koymak ve hiç değilse fantastik edebiyatın kendi kalıpları doğrultusunda "klasik" bir eser olarak kabul etmek gerekir. Yüzüklerin Efendisi önceki anketlere kondu ve malum netice tahakkuk etti; eser, ankete verilen ilk oydan itibaren diğerlerinden kulaç kulaç önde gitti ve zaten başından beri birincisi olduğu anketi (ki başka türlü olsa o anketin güvenilirliğinden ciddi şekilde endişe ederim) önde tamamladı.  Yüzüklerin Efendisi'nin yer aldığı bir EN DEĞER VERDİĞİNİZ FANTASTİK KURGU ROMAN HANGİSİDİR anketinin hiçbir anlamı yoktur.
.
     Bu anketin konusu şudur; YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'NİN AÇTIĞI YOLDAN EN BAŞARILI BİÇİMDE İLERLEYEN ESER HANGİSİDİR. Ya da şudur; TOLKIEN BİZE YENİ BİR TÜR ARMAĞAN ETTİ; FANTASTİK KURGU ROMAN. PEKİ SİZCE ONDAN SONRA, BU TÜRE YAPILMIŞ EN BÜYÜK KATKI HANGİSİDİR?
.
     Bu fikre katılırsınız yahut katılmazsınız. Ama anketi düzenleyenler böyle takdir etmişler. Eksik buluyorsanız, bu anket tamamlandıktan sonra bir anket de siz patlatırsınız. En nihayet isteyen istediği yerde, istediği anketi düzenleyebilir.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

En çok zaman çarkına oy verilmiş.Onu daha okumadım.Ama bence en iyisi Kara Kule.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
Üye
Üye

Dünyadaki ilk fantastik eser LOTR değildir.  Wink Ne yazıkki : ) Tolkien den çok daha önce kaleme alınmış ve alınmamış (sözlü), gerçeküstü kurguları ve karakterleri olan sözlü ve yazılı metinler vardır ki bunları Mitler olarak biliriz.

En iyi fantastik eser diye bir şey ne yazık ki yoktur, olamaz da. Her eserin okuyucu üzerindeki etkisi farklıdır, genelleştirilemez, başarısı sayılara vurulamaz, istatistiklerle açıklanamaz. Bu sebeple, en iyi eser hangisidir diye bir soruya cevap vermek kimsenin haddine olmadığı gibi soru kendi içinde gereksizdir. Fakat "en değer verdiğiniz fantastik eser hangisidir" sorusu, cavaplanabilir bir sorudur.
,Ve bu soruya benim cavabım; yani en değer verdiğim fantastik eser Harry Potter serisidir  Cool
Yönetici

....  Sevgili rampitikapojom,

Değerlendirmelerine katılıyorum fakat bir noktaya açıklık getirmek gereği duydum. Umarım yazdıklarım, sende, ilk fantastik eserin Yüzüklerin Efendisi olduğunu düşündüğüme ilişkin bir izlenim uyandırmamıştır. Yukarıdaki mesajımda izah etmeye çalıştığım düşünce; Tolkien'in bize FANTASTİK KURGU ROMAN adını verdiğimiz yeni bir tür armağan ettiği ve YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'nin, bu türün ilk örneği olduğu idi. Yoksa kalemimden, YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'nin ilk fantastik eser olduğuna ilişkin bir ifadenin dökülmüş olması mümkün değil. Dökülmüş olsa dahi, dalgınlığıma gelmiştir, düzeltilir.
.
     Şu günkü bilgimle, YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'nin ilk FANTASTİK KURGU ROMAN olduğunu sanıyorum. Fakat belki bunda da bir yanlışlık vardır. Eğer öyle ise bizi bilgilendirmeniz, beni şahsım adına çok memnun edecektir. Öyle değil ise de, YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'ni yine de FANTASTİK KURGU ROMAN türünün babası ve şah eseri olarak görmek, insanların kolay reddedemeyecekleri bir tutum olsa gerektir.  
   .
      Eğer yukarıda vermiş olduğunuz malumat genel bir bilgi aktarımını amaçlıyorsa ve yazdıklarımla ilgisi yoksa, ivecenliğimden ve tedbirsizliğimden ötürü affınıza sığınıyorum.
Üye
Üye

benim oyum gedik savaşları efsanesine.. bazı eksiklikler ve olmasına rağmen benm için bir numara.. kurgu bana göre muhteşem..
Üye
Üye

görüntülenmiş 44 oy var nasıl işVery Happy

Üye
Üye

siyah_aal yazmış:
benim oyum gedik savaşları efsanesine.. bazı eksiklikler ve olmasına rağmen benm için bir numara.. kurgu bana göre muhteşem..

söylemedim ama bende gedik savaşlarına verdim oyumuona oy verin birinci olmasını istiyorum.

Üye
Üye

İnsanları neden rahatsız ediyorsun, onlar sessiz sessiz, geliyor ve gidiyorlar. Bir tık yapmak ne kadar yorucu bir iş biliyor musun sen ?

Bizde 44 kişilik bir ekiple oyun çeviriyoruz. Sonuçda bu oluyor. Cool

Benim oyumu alan zaman Çarkı İpi gögüsledi gidiyor  Twisted Evil  Yuppii..

Galadrîel  Lûthien  
Çiçek açan Işığın Hanımı

Sevgili Halkını Saygıyla Selamlar
Üye
Üye

rampitikapojom yazmış:
Dünyadaki ilk fantastik eser LOTR değildir.  Wink Ne yazıkki : ) Tolkien den çok daha önce kaleme alınmış ve alınmamış (sözlü), gerçeküstü kurguları ve karakterleri olan sözlü ve yazılı metinler vardır ki bunları Mitler olarak biliriz.

En iyi fantastik eser diye bir şey ne yazık ki yoktur, olamaz da. Her eserin okuyucu üzerindeki etkisi farklıdır, genelleştirilemez, başarısı sayılara vurulamaz, istatistiklerle açıklanamaz. Bu sebeple, en iyi eser hangisidir diye bir soruya cevap vermek kimsenin haddine olmadığı gibi soru kendi içinde gereksizdir. Fakat "en değer verdiğiniz fantastik eser hangisidir" sorusu, cavaplanabilir bir sorudur.
,Ve bu soruya benim cavabım; yani en değer verdiğim fantastik eser Harry Potter serisidir  Cool

Tabi ki dünyadaki ilk fantastik eser yüzüklerin efendisi değildir. Ama yanılmıyorsak biz burada En iyi fantastik kurgu eseri değerlendiriyoruz ve yüzüklerin efendisi ilk fantastik kurgu eserdir.
"Fantastik kurgu" nedir ne değildir bunu iyi bilmek gerekiyor. Fantastik kurgu yazarları Fantastik kurgunun ne demek olduğunu açıklamışlardır. (Özellikle David Eddings)
Fantastik kurgunun Başka dünyalarda geçmesi gerekiyor. Bizim dünyayla ilişiğinin tamamen kesilmesi gerekiyor.
Bu kapsamda malesef Harry potter da fantastik kurgu değildir, Kara kule de...
Tabi bunlar fantastik eser kapsamına giriyor ama unutmamak gerekir ki "Dünyayı Kurtaran adam" da fantastik eserdir..  Very Happy
Yüzüklerin efendisi,
Ejderha Mızrağı,
Unutulmuş diyarlar,
Zaman Çarkı       
Ölüm Kapısı     
Shannara
Elenium
Tamuli
Belgariad     
Malloreon
..
..
..

Diye uzayıp giden listedeki eserler fantastik kurgudur.Unutmayalım "Dünyasını kaybedenler yeni bir dünya kurmak zorundadır". O yüzden "Fantastik kurgu" bambaşka birşeydir.Onu başka şeylerle karıştırmayalım lütfen      Buna animelerin çizgi filmlerle karıştırılması kadar gıcık olurum  Very Happy  Very Happy
Üye
Üye

Majere;
siz okuyucu olarak, kedinizce bir fantastik edebiyat tanımı yapmış olabilirsiniz. Ama edebiyat kuramı çerçevesinde fantastik edebiyatın ne olduğunu öğrenmeniz çok kolay. bakın wiki bile herkesin anlayacağı şekilde açıklayıvermiş sağolsun.
Sitemizdeki linkleri görebilmeniz için kayıtlı üye olmalısınız.
Lütfen KAYIT olun yada ÜYE GİRİŞİ yapınız.

hepimiz kendimizce tanılar yapabiliriiz tabi duygularımızın bizi yölendirmesine bağlı olarak, var olan tanımları değiştirmek için okuyucunun beklentisinden fazlası gerekiyor.

Ama yok, bu yargılarınız tamamen duygusal ise, ona bir şey diyemem.

Saygılar...
Üye
Üye

Hiçbir yanda olmadığımı belirterek 'Wikipedia'nın bizler gibi bireylerin yazarlık yapmakta olduğu,bilgilerini kendilerince paylaşıma sunduğu bir paylaşım ansiklopedisi olduğunu söylemek isterim.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Üye
Üye

Evet, tabii ki, ama bir şeyler anlatmak yeterli diil, referans göstermek gerek. Wiki de de bu arkadaşlar bunu yapmışlar diye wikinin linkini verdim. aşağıdaki referanslar incelenip daha detaylı ve doğru bilgi alınabilir.
Üye
Üye

raistlin majere yazmış:
Çok sınırlı bir anket.
Yüzüklerin efendisinin olmaması biraz tuhaf olmuş çünkü dünyadaki en iyi fantastik eser Yüzüklerin efendisidir.Aynı zamanda ilktir de...
Kara Kulenin bu ankette yer alması tuhaf kaçmış çünkü kara kule klasik bir fantastik kurgu eser değil. Bu dünyada da geçiyor diğer dünyalarda da biraz bilim kurgu tarafı da var. Şu anda 4. kitabını okuyorum kara kulenin, adına aldanarak almıştım.Malesef hata etmişim, sırf para verdim diye okuyorum.
Ejderha mızrağının da ankette olmaması kötü olmuş.
Tamam daha önceki anketlerde vardı diyeceksiniz ama böyle bir anket yapıyorsanız bu eserleri de koymak gerekir...
Daha iyi bir ankette görüşmek üzere...  Very Happy

Kilgarvan zaten diyeceklerimin çoğunu söylemiş, sağolsun. Anket sınırlı kaldı çünkü sitede sınır o sayıda.  Açılışta Yüzüklerin Efendisi'ni neden koymadığımı açıkça belirtmiştim.  İlgin için teşekkürler.

Üye

rampitikapojom yazmış:

Nihayet birisi "en iyi" yerine "en değer verilen" yazdığımı farkettiğini sözlü olarak belirtti. En iyi seçilemez. En değer verilen seçilir; çok güzel bir yaklaşım. İnsanlara göre en değer verileni seçebiliriz. En iyiyi sadece Allah (c.c.) bilir. Öyle birşey işte. Tam olarak anlatamadım gibi ama siz anlayacak kapasitede insanlarasınız. Fazla izaha gerek yok.

Üye

raistlin majere yazmış:

rampitikapojom yazmış:

Tabi ki dünyadaki ilk fantastik eser yüzüklerin efendisi değildir. Ama yanılmıyorsak biz burada En iyi fantastik kurgu eseri değerlendiriyoruz ve yüzüklerin efendisi ilk fantastik kurgu eserdir.
"Fantastik kurgu" nedir ne değildir bunu iyi bilmek gerekiyor. Fantastik kurgu yazarları Fantastik kurgunun ne demek olduğunu açıklamışlardır. (Özellikle David Eddings)
Fantastik kurgunun Başka dünyalarda geçmesi gerekiyor. Bizim dünyayla ilişiğinin tamamen kesilmesi gerekiyor.
Bu kapsamda malesef Harry potter da fantastik kurgu değildir, Kara kule de...
Tabi bunlar fantastik eser kapsamına giriyor ama unutmamak gerekir ki "Dünyayı Kurtaran adam" da fantastik eserdir..  Very Happy
Yüzüklerin efendisi,
Ejderha Mızrağı,
Unutulmuş diyarlar,
Zaman Çarkı       
Ölüm Kapısı     
Shannara
Elenium
Tamuli
Belgariad     
Malloreon
..
..
..

Diye uzayıp giden listedeki eserler fantastik kurgudur.Unutmayalım "Dünyasını kaybedenler yeni bir dünya kurmak zorundadır". O yüzden "Fantastik kurgu" bambaşka birşeydir.Onu başka şeylerle karıştırmayalım lütfen      Buna animelerin çizgi filmlerle karıştırılması kadar gıcık olurum  Very Happy  Very Happy

Dediklerine katılıyorum. Kara Kule tam olarak kurgu değil ama hem kurgu özellikleri taşıdığı hem de çok sevilen bir seri olduğu için kurgu adı altında yazdım. Mazur görün beni.

Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> GENEL TARTIŞMALAR
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sonraki

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri