Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git Önceki  1, 2
» MİTOLOJİ VE MASALLAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

1001 gece masalları sahipsiz mi kaldı,

Cinler, gulyabaniler peri kızlar, padişahlar , diğer yanda ejderhalar, orklar, cüceler, prensesler ve krallar.

Yeni nesil yani biz, batının kültürüne mi esir olduk! Ülkemizde yayıncıların türk yazarları dikkate almamakla suçlar iken, onların düştüğü hataya düştük. Bizim de parçası olduğumuz doğu kültürünü yok saydık.

iki satırlık yorumda bile bulunamıyoruz. roll

Yok mudur bana laf yetiştirecek bir babayiğit. Haksızsın diyecek.  Konuşalım tartışalım, batı yı doğuyu fantastik edebiyat çerçevesinde birleştirelim.

hadi...

Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.

ÖZDEMİR ASAF
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Hikayeye göre Fars krali Şehriyar "Hindistan ile Çin" arasindaki bir adada hüküm sürer (eserin daha sonraki biçimlerinde, Sehriyar'in Hint ve Çin'de egemenlik sürdügü yazar). Şehriyar, karisinin kendisini aldattigini ögrenir ve öfkelenir, tüm kadinlarin sadakatsiz, nankör olduguna inanmaya başlar. Önce karisini öldürtür, sonra da vezirine her gece kendisine yeni bir hanım bulmasini emreder. Her gece yeni bir gelin alan Şehriyar, geceyi geçirdikten sonra tan vakti kadınlari idam ettirir. Bir süre bu böyle devam eder, daha sonra vezirin akilli kizi Şehrazad bu kötü gidişata son vermek için bir plan kurar ve Şehriyar'in bir sonraki eşi olmaya aday olur. Evlendikleri geceden başlayarak, kardeşi Dünyazad'in da yardımıyla her gece Şehriyar'a çok güzel ve heyecanlı hikayeler anlatir. Tam şafak vakti geldiginde, hikayenin en heyecanli yerinde anlatmayi keser.

Hikayenin sonunu merak eden Şehriyar, ertesi gece devam edebilmesi için, o gecelik Şehrazad'in idamını erteler. Masalın sonuna geldiğinde, Şehrazad'in üç erkek çocuk doğurmuştur ve evlenmelerinin üzerinden uzunca bir süre geçmistir. Kralın kadinlara olan öfkesi ve kötü düsünceleri dinmiş, Şehrazad'in sadakatine inanmiştır. Böylece önceki emrini de kaldirir.

Detaylarını anlatmak isteyen var mı ?  Ya da bilen var mı demeliyim .

ÖZDEMİR ASAF
Üye
Üye

Senin gidişinden sonra, ağlamaya başladım,uzun uzun ağladım.Kirpiklerimden taştı gözyaşlarım!Allah'tan diledim, ayrılık acısıyla üzgün âşıkları birleştirsin diye! Dudaklarımda bir kez daha asla eski ayrılıktan dem vuran sözler olmasın diye! Mutluluk üzerime saldırıyor, bütün şiddetiyle!öyle bir mutluluğa gömülüyorum ki, kendime karşın, gözlerimden yaşlar dökülüyor! Talih daima benim düşmanım olmaya yemin etmiş bir kez ve de dertlerime neden olmaya! Ve ben, ey Baht! ey Zaman! Senin yeminini kıracağım! dine aykırı olsa da! Mutluluk vadini tutuyor ve borçlarını ödüyor. Ve dostum bana geri geldi! Öyleyse, sen sana mutluluğu getirene doğru ilerle! Ve ona hizmet etmek için giysinin uçlarını kaldır!

Binbir gece masalları Cilt 1 _ Vezir Nurettin,Kardeşi Vezir Şemsettin ve Hasan Bedrettin'in Öyküsü

ÖZDEMİR ASAF
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> MİTOLOJİ VE MASALLAR
Sayfaya git Önceki  1, 2

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri