Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
» GENEL TARTIŞMALAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

yazar denince çoğu insanın aklına, devasa bir kitaplığın bulunduğu, sigara dumanından görünmeyen ve ortasında yazı masası bulunan bir odada, o masanın üzerini süsleyen bir daktilo başında gözlüklü bir adam tasviri geliverir.
zamana damgasını vurmuş çoğu yazarın, ömürlerinin büyük kısmını başında geçirdikleri dosttur daktilo.
bu zamanda ise yerini bilgisayarlara bırakmış olduğu düşünülebilir ama yine de o geceyi delen tıkır tıkır sesiyle bir daktiloda yazmanın keyfi başkadır.
belki bir çeşit ilham ritmini verir insana.
her ne kadar zat-ı alilerim bu makineye sahip olmayı hayal etmiş olsa da sahibi olamamanın verdiği bir huzursuzluk da yok değildir. büyülü bir şeydir daktilo, ya da en azından bana göre...
sürekli hataları düzelten word programı yerine, sayfalarda mürekkep lekesi bırakan bir daktilo daha bir emek talep etmektedir sanki yazardan, ya da bana mı öyle gemekte bilmem, kediyle ciğer meselesi belki?
...

Üye

daktilonun çıkardığı sesi sevmeme rağmen bence en güzeli kağıt kalemdir. İnsanın kendi el yazısıyla yazdığı bir cümle kadar güzel ve değerli birşey olduğunu sanmıyorum.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Daktilo ile lise yıllarında tanıştım. Ticaret Lisesi'nde okuduğum için daktilo derslerimiz vardi.
iki çeşit daktilomuz vardı, biri noktalı diğeri ise elektronik.

çıkardığı sesler elbette etkileyici ama; kalem ve kağıt daha bir büyülü gibi.

Üye
Üye

mark amca tom sowyer'i daktilo ile yazmış.
tamamı daktiloda yazılan ilk kitaptır tom sowyer

Üye

Benim de bundan 5 sene kadar önce daktilom olmuştu..Çok da eskiydi..  Geceyarısından sonra yazmayı sevdiğim için malum gürültü başta ailem olmak üzere bir çok kişiyi rahatsız etti =( sonra daktilo geldiği yere, babamın okuluna gitti..

Daktiloyla kurulan duygusal bağı bir tarafa koyarsak, bilgisayarda yazı yazmanın çok daha yararlı olduğunu söyleyebilirim (kendi açımdan) Çünkü yazarken - özellikle de diyaloglar halinde yazarken - kullandığım kelimeleri değiştirebilme imkanım oluyor.. Yazdığım şeyin karşısında durup bir kaç kez sesli olarak okuyorum ve kulağa hoş gelen/gelmeyen kelimelerin farkına varabiliyorum. Böylece o kelimeleri sonsuz kez başkalarıyla değiştirme olayı - bir nevi kelime oyunu  - yaşanıyor =) word de sağolsun, bu oyuna imkan veriyor.. Ama daktiloda çok iyi düşünüp öyle yazmak ya da odayı buruşturulmuş kağıtlarla doldurmak gerekiyor =) tabii ki tercih meselesi.. ^^

Sevgili Angie, bilgisayarın daktilodan daha kullanışlı olduğu ve birçok genci yazı yazma hevesiyle donattığı kuşku götürmez. İnanıyorum ki daktilonun ayyukta olduğu dönemlerde ülkemizde Avrupada olduğu gibi daktilo odaları olsaydı birçok başka gencimiz de bugün parmakla gösterilen yazarlarımız arasında yerlerini alırlardı.

Rowling Harry Potter'i, Ray Bradbury Fahrenheit 451'i, birçok başka yazar birçok güzel eseri hep bu tür daktilo odalarında yazmışlardır. Üç kuruş para veriyorsun, sana bir masa, bir sandalye, bir daktilo ve beş-altı metrekarelik bir kabin veriyorlar, orada dilediğin kadar çalışabiliyorsun. Üstelik istediğinde orada sabahlayabiliyorsun. Ne hoş, değil mi?

Ben daktilo çağının sonuna yetişebildim. Kendime ait OLYMPOS marka bir daktilom oldu ama açıkçası onu pek fazla kullanamadım ve aramızda herhangi bir duygusal bağ da oluşmadı. Hemen ardından Brother AX 410 marka bir elektrikli daktilo aldım. Hoş bir aletti ama onunla yoğun bir çalışma gerçekleştirebilmek kolay değildi. Ne klasik daktiloda ne de elektrikli daktiloda hata yapmaya pek hakkınız yoktur. Bir küçük hata, koca bir beyaz sayfada süt kazanındaki kara sinek gibi sırıtır ve ne kadar müdahale etseniz o iğrenç görüntüyü gideremezsiniz. Bu yüzden bilgisayarların yaygınlaşması, benim gibi yazı yazmayı çok seven, kıvır zıvır konular üzerine dahi yüzlerce, binlerce sözcük döktüren insanlar için bulunmaz bir nimet oldu.
Üye
Üye

Ben öncelikle elimde yazarım ve sonra bilgisayar geçerken sesli bir okurum.Böyle yapınca sanki kendim daha çok zevk alıyorum gibi.Daktilo hiç kullanmadım ama bilgisayar kesinlikle daha rahat...
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
Üye
Üye

sesli okuma kısmını ben yapamiyorum
kendi yazdıklarımı okumak midemi bulandırıyor:(SadSad

Üye
Üye

ilk yazdığım zamanlar bana da öyle geliyordu ama uslüp oturdukça kulağa hoş geliyor insanın yazdıkları.

miden bulanmasın canım...her şey zamanla bence:)Smile
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
Üye
Üye

en güzeli ajanda tutup aklına gelen her şeyi not edip birleştirmen... yazıcaksın deftere!..    yanında taşıyıp gözün gibi bakıcan!...
Üye
Üye

hiç daktilo kullanmadım ama kullanmak isterdim

Üye

Okurken öğretmenimin hediye ettiği bir daktilom var. Sen bu işi yaparsın, diye vermişti o daktiloyu bana. Bilgisayarın yeri ayrı, ama daktilonun yeri apayrı benim için. Ah ah, o daktilo sınavlarından iyi kötü yırtabilmek için on parmağımın nasıl acıdığını bir ben bilirim, bir de Allah. Hatırladıkça hala sızlar parmaklarımın uçları..

Ben de daktiloyu daha 3-5 yaşlarındayken evde bakacak kimse olmadığında annemin beni okuluna götürmesiyle tanımıştım. Her ne kadar bu olay sekreterin koltuğunda öyle tuşalara basıp sonra yazdığım abuk harflerin olduğu kağıdı saklamaktan ileri gidemese de. Ben de hep çok sevmişimdir daktiloyu. O modda çevirmeli bir hesap makinem var ancak. Ama çok isterdim bir daktilom olsun hani Smile

Üye

98 te ben staj yaparken daktilolar f di.gerçi şu anda q ları varmı bilmiyorum ama,daktilo f , klavye q olduğu için çok zorluk çekmiştim ve tabii ki de bu yüzden soğudum.yani 10 yıldır kullanmıyorum
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> GENEL TARTIŞMALAR

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri