FRP FORUM  |  Kayıt  |  Üyeler  |  Giriş       

Sayfaya git 1, 2  Sonraki  
ÜYE
ÜYE

Merhaba arkadaşlar. David Eddings'in kitaplarını seven ve yayınevleri neden yeni kitaplarını basmıyor diyenlerden misiniz? Hoşgeldiniz...Hadi Eddings muhabbeti yapalım ve yeni kitapların basımı konusunda birşeyler yapılabilir mi ona bakalım...
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
ÜYE
ÜYE

BBize biraz bahsetsene orelia,  kimdir bu yazar, kahramaları nasıldır, onun dünyası bizleri nasıl şekillendirir. Senin cümlelerinden tanımak daha güzel olur.

Yeni yeni isimler duyuyorum, yazarlar tanıyorum bu çok hoş, sayende bir yazarı daha tanımak istiyorum. Aylak' tan ilk önerimi aldım, senden de bekliyorum.

lol  sayenizde eve 4. kütüphaneyi de alacağım ve annem bu sefer kesin evden atacak beni.

ÜYE

oo eddings deyince aklıma Sparhawk gelir hemen  ve müthis iki üclemesi hatta tek seri altında bile toplayabilirz 6lama die Smile

ÜYE

Orelia’dan pek ses çıkmadı. Eğer alınmazsa ben biraz bilgi vermek isterim.

David eddings 7 temmuz 1931 yılında Spokane, Wahsington’da doğdu ama Seattle’da büyüdü. Wahsington State university’de ve Reeds Collage, Oregon’da İngiliz Edebiyatı öğrenimi gördü. Ayrıca Eddings’in askeri bir geçmişi de var. 1955-56 yılları arasında Federal Almanya’daki Amerikan ordusunda görev yaptı. Kısa bir süre Boeing adlı uçak firmasında da görev yapmıştır.

Fantastik Edebiyat Resim

Gelelim yazarlık kariyerine… Eddigs başlarda çağdaş kurgu türünde eserler verdi. Bu kitapların hiçbiri sanırım Türkçeye basılmadı. Bu kitapları The losers,  High Hunt, ve Regina’s Song’dur.

Ama ona asıl ün getiren çalışmaları fantastik kurgu dalında olmuştur. Belgariad beşlemesi ve ardından hemen hemen aynı kahramanlarla devam eden bir başka macera olan Malloryon beşlemesi ona bugünkü şöhretini getirdi.
Belgariad ve Malloryon dizilerinden sonra, bu serilerin ,geçmişleri muamma olan, iki başkarakteri hakkında kitaplar yazdı. Bunlarda Belgarath The Sorcerer ve Polgara The Sorceress  idi.

Bu beşlemelerden sonra karakter yaratma dalında ödül aldığı ünlü üçlemeleri yazmıştır: Elenium ve tamuli serileri... Sanırım bunlarla ilgili forumda ayrı bir başlık vardı. O yüzden fazla değinmeyeceğim. Ama başkarakter Pandion Şövalyesi Sir Sparhawk’ın macerlarını her fantastik kurgu sever mutlaka ama mutlaka okumalı.

Bundan sonra seri yerine tek bir kitap yazdı. Althalus’un dönüşümü adı verilen bu kitap yaklaşık bin sayfadan oluşmaktadır ve Türkçe çevirisi bulunmaktadır.

Türkçeye henüz çevrilmeyen bir seriyi ise halen yazmaktadır. The Dreamers adındaki bu seriden şu ana kadar 4 kitap çıkmıştır: The Elder Gods,  The Treasured One, The Crystal Gorge, The Younger Gods… Seri devam ediyor mu, onu bilemiyorum.

Eddings’in tasvirleri sıkıcı uzunlukta değildir. Ama onun kitaplarının bu kadar üne kavuşması sağlayan renkli karakter yapısı, hiç düşmeyen tempolu bir olay örgüsü, karakterler arasındaki diyalogların harikulade oluşudur. Kitaplarının her köşesinde hissedilen ince ve kaliteli bir espri anlayışı vardır. Ve elbette ki kadın karakterler…  

Eddings daha önceki tüm fantezi kitaplarını karısıyla beraber yazdığını ama editörünün “iki yazarlı kitaplar pek satılmaz” düşüncesi yüzünden sadece kendi ismini kitapların yazarı olarak lanse ettiğini söylemişti. Belki karısı Leigh Eddings’in belki de başka bir şeyin etkisidir, onu bilemem ama kadın karakterlerin bu denli güçlü oluşunun kitapların okunmasındaki başlıca etkenlerden biri olduğuna şüphem yok.

Eddings eserlerinin hemen hepsinde büyü anlayışı tamamen farklıdır. Mesela Belgarath ve Malloryon beşlemelerinde büyü “irade ve söz” denen olguyla meydana gelirken Elenium ve Tamuli üçlemelerinde “tanrılardan bir şeyin olmasını istemek” şeklindedir.

Eddings kitaplarındaki dinler ise politeist bir çerçevededir. Kitap kurgularına göre neredeyse her halkın bir tanrısı vardır ve bu tanrılar gerçektir. Elf, cüce ve ork gibi klasik fantezi halklarını Eddings kitaplarının içinde bulamazsınız. Ama fantastik kurgu’da sadece iki elf,  üç cüce, beş insanın sağda solda ork kellesi uçurmasından da ibaret değildir. David Eddings, Robert Jordan, Michael Moorcock, Ursula K. Leguin  gibi yazarlar bunun bilincidedir ve böyle bir “hazıra konmacılığın “peşinden gitmezler. Kazandıkları saygı ve ünde aslında buradan gelir.

Eğer eğlenceli ve orijinal bir şeyler okumak istiyosanız, ortalıkta dolaşan elflerden cücelerden gına gelmişse David Eddings’i denemenizi öneririm.

Calla'nın Kurtları, Roland Deschain
ÜYE
ÜYE

andurill yazmış:
.
Eğer eğlenceli ve orijinal bir şeyler okumak istiyosanız, ortalıkta dolaşan elflerden cücelerden gına gelmişse David Eddings’i denemenizi öneririm.

Kesinlikle katılıyorum özellikle ortalıkta dolaşan elfler kısmına, Althalus'un Dönüşümü'nü Salvatore'un iblis Savaşları'ndan sonra okudum ve ilaç gibi geldi diyebilirim. harikulade espriler zaman zaman gözlerimden yaşlar getirtmiştir. Bir romanda (herhangi) eksik olmaması gereken mizah duygusunu çok iyi kullanan bir yazar.
Misafir

andurill sağol, güzel veaçıklayıcı olmuş. Elfli cüceli fantastik diyarlardan sıkılmasam da David Eggins her zaman tercih listemin en üst sıralarındadır.

rapunzel`de iyi bir noktaya değinmiş o da mizah. Özellikle de Eddings karakterlerinin (sözde iyi karakterlerin) zaman zaman savaşa ve düşmanlara karşı olan acımasız tavırları oldukça mizahidir. Örneğin İpek`in, adını unuttuğum Murgo ajanını uçurumdan atmasıyla ilgili kısmı hatırlarım :

"O ajanı gördün mü İpek?"
"Evet en son gördüğümde uçmaya çalışıyordu..."
"Uçmaya mı? Bildiğim kadarıyla onun kanatları yoktu ama?"
"Evet bu yüzden pek becerikli değildi zaten..."

andurill ve rapunzel`in değerlendirmelerine ek olarak benim de Eddings kitaplarıyla ilgili söylemek istediğim önemli bir nokta var.

Hızlı okumanın püf noktalarına dikkat edenler bilirler. Bir kitapta, hız konusunda tavan yaptığınız noktalarda bilinçli yada bilinçsizce, en okunmayan bölümler tasvirlerdir. Ancak ne olursa olsun diyaloglar daima okunur.

İşte bu bazen insanı bayan ve hem tempodan hemde hikayenin kendisinden uzaklaştıran, uzun tasvirler Eddings kitaplarında yoktur. O, karakterlerin bulundukları yeri kısaca tanımlar ve esas olaya yani karakterler arası diyaloglara döner. Bana göre sadece bu yönüyle bile okunabilirlik adına çok şey kazanıyor ve pek çoğundan öne çıkmayı başarıyor...
ÜYE
ÜYE

Ben şahsen ( şu an utanç içerisindeyim ) David Eggins adlı yazar hiç bir eserini okumadım ama bu güzel düşüncelerden sonra okumayı planlayabilirim.. wink

Ancak hala kararsızlık çukurundayım ne yazık ki! Benim için biraz daha derinlemesine bir araştırma yapabilir misiniz?

Ben biraz araştırma yaptım işte karşınızda..

Eddings'in ilk kitapları genel kurgu (roman) türündeydi, sonra çok başarılı olduğu epik fantezi türüne geçti.

KİTAPLARI
Belgariad ve Malloreon

Belgariad Eddings'in ilk fantezi serisidir; Malloreon ise onun devamıdır. Seri Garion, Polgara, Belgarath ve arkadaşlarının maceralarını anlatır.

Belgariad
Kehanetin Oyuncağı
Büyücüler Kraliçesi
Sihirbazın Tuzağı
Büyülü Şato
Efsuncunun Son Oyunu

Malloreon
Batının Muhafızları
Murgoların Kralı
Karanda'nın İfrit Kralı
Dashiva Büyücüsü
Kell Kâhinesi

Belgariad ve Malloreon'la ilgili kitaplaR
Büyücü Belgaraht
Büyücü Polgara
The Rivan Codex

Elenium ve Tamuli

Elenium (ve devamı olan Tamuli) Sparhawk ve arkadaşlarının maceralarını anlatır.

Elenium
Elmas Taht
Yakut Şövalye
Safir Gül

Tamuli
Ateşten Kubbeler
Parıldayan İnsanlar
Saklı Şehir

The Dreamers 1

The Dreamers Eddings'lerin son fantezi serisidir.
The Elder Gods
The Treasured One
The Crystal Gorge

Diğer fantezi kitapları
Althalus'un Dönüşümü

Fantazi türünde olmayan kitapları
The Losers
High Hunt
ÜYE
ÜYE

kafanın neye takıldığını söylersen daha fazla yardımcı olabiliriz belki.

ÜYE
ÜYE

Shevarash yazmış:
Örneğin İpek`in, adını unuttuğum Murgo ajanını uçurumdan atmasıyla ilgili kısmı hatırlarım :

"O ajanı gördün mü İpek?"
"Evet en son gördüğümde uçmaya çalışıyordu..."
"Uçmaya mı? Bildiğim kadarıyla onun kanatları yoktu ama?"
"Evet bu yüzden pek becerikli değildi zaten..."

andurill ve rapunzel`in değerlendirmelerine ek olarak benim de Eddings kitaplarıyla ilgili söylemek istediğim önemli bir nokta var.

Hızlı okumanın püf noktalarına dikkat edenler bilirler. Bir kitapta, hız konusunda tavan yaptığınız noktalarda bilinçli yada bilinçsizce, en okunmayan bölümler tasvirlerdir. Ancak ne olursa olsun diyaloglar daima okunur.

İşte bu bazen insanı bayan ve hem tempodan hemde hikayenin kendisinden uzaklaştıran, uzun tasvirler Eddings kitaplarında yoktur. O, karakterlerin bulundukları yeri kısaca tanımlar ve esas olaya yani karakterler arası diyaloglara döner. Bana göre sadece bu yönüyle bile okunabilirlik adına çok şey kazanıyor ve pek çoğundan öne çıkmayı başarıyor...

vayy bende mekan tasviri hiç sevmem. Yazdığım şeylerdede mekan hiç yoktur. Okumalıymışım bu adamı. Nereden okuyabilirim?

ÜYE

belgariad ve malloryon beşlemeleri metis kitaptan, elenium ve tamuli üçlemeleri altı kırkbeş yayınlarından çıkmıştı. onun dışında henüz okumadığım althalus'un dönüşümü vardı sanırım. o da türkçeye çevrilmişti ama hangi yayınevinden olduğunu hatırlamıyorum.

sanırım her serinin kendine ait başlığı olucaktı. forumu biraz araştırır, sağını solunu kurcalarsan seriler hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsin.

ÜYE
ÜYE

merhaba arkadaşlar. öncelikle geciktiğim için özür dilemeliyim sanırım. bir süre için internet sorunları yaşamıştım. ve ayrıca teşekkür ederim benim yerime arkadaşlara açıklama yapan herkese. sanırım açıklama adına fazla birşey yazmama gerek kalmamış. sanırım tek birşey ekleyebilirim. fantastik kurgu türünü seven birisinin david eddings okumaması gerçekten kayıp olur bence. Smile tabi ciddi ciddi kitap okurken birden kıkırdamaya başlamanız, hatta bazen dayanamayıp kahkahalara boğulduğunuz zamanlar tuhaf bakışlara hedef olabilirsiniz ama buna değer inanın.
"Ne oldu?" diye sordu Belgarath hızla yanlarına yaklaşarak.
"Brill," dedi İpek kaygısız bir tavırla murgo cüppesini giyerken.
"Gene mi?" dedi Belgarath bıkmış usanmış bir halde. "Şimdi ne yaptı?"
"Son gördüğümde uçmaya çalışıyordu" dedi İpek.
İhtiyar şaşkın şaşkın ona bakakaldı.
"Pek beceremiyordu ama" diye ekledi İpek.
Belgarath omuzlarını silkti."Belki zamanla öğrenir.
"O kadar fazla vakti yoktu sanki" dedi İpek korkuluktan aşağı bakarak.
Aşağıdan, çok aşağılardan zayıf, yumuşak bir "plof" sesi geldi, birkaç saniye sonra aynı ses tekrarlandı."Zıplamak uçmaktan sayılır mı?" diye sordu İpek.
Belgarath yüzünü buruşturarak "Pek sayılmaz" dedi.
"O zaman vaktinde öğrenemedi demektir" dedi İpek havai bir tavırla.
ÜYE
ÜYE

okuyan arkadaşlar bilirler. elenium ve tamuli serilerinde talen, belgariad ve mallarionda ipek ve althalusun dönüşümünde tabiki althalus. bu adamın hırsızlara karşı özel bir düşkünlüğü var değil mi? Smile daha önce de yazdığım gibi son derece eğlendirici, sürükleyici seriler yazıyor. elinizden bırakmak istemiyorsunuz kitaplarını. ama tam güzel bir espriye gülerken "savaş eylemlerin en salakçasıdır. insanların fikirlerini değiştirmek için çok daha iyi, ikna edici yollar vardı" ya da "ırkçılık önemsizliğin son sığınağıdır" gibi adamı çarpan cümleleri de var.ama bunu insanın gözüne sokmuyor yazarken konuya öyle güzel yediriyor ki anlatamam. Smile
ÜYE
ÜYE

mine, merhaba mine. david eddings i okumaya fırsatın oldu mu?
ÜYE
ÜYE

arkadaslar belgariad ve malloryon serilerini okudum ne yazıkki kitaplar artık basılmıyor yani kitapçılara gidip raflardan toplamamız gerekiyor seri çok güzel akıcı bir üslup orjinal bir kurgusu var bi sonraki kitabı merak ederek okuyorsunuz kitap heyecanlı baslıyor heyecanlı devam ediyor ve en sonunda okuduğunuza pişman olmuyorsunuz fantastik kitap tutukunuyum diyen herkesin mutlaka okuması gerekir diye düşünüyorum. Very Happy serinin 2 kitabı türkçeye çevrilmedi galiba belgarath ve polgaranın hayatlarını anlatan kısım 3 yıldır bu kitapları bekliyorum
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder MSN Messenger
ÜYE
ÜYE

o işi okuyucu yapmalı olayların nerede gelişmesini istiyorsa orada geliştirsin canım. bence bir sarayda geçiyor demek yeterlidir.altınlarla döşeli yerleri mermer tavanı zümrüt bir saray demenin hiç bir anlamı yok bence. kullanılmayacak detayların hiç olmaması taraftarıyım. ama sarayın büyük oval pencerelerinden kahraman atlayıp kaçacak mı o zaman söylenebilir sarayın büyük pencereleri olduğu ama kullanılmayan detaylar sadece kafa karıştırır.bence bir hikayede hatta romanda kullanılmayan detay ne kadar fazlaysa o kadar sıkıcı olur o roman. her şeyin bir söyleniş amacı olmalıdır.

ÜYE
ÜYE

raskalnikov yazmış:
o işi okuyucu yapmalı olayların nerede gelişmesini istiyorsa orada geliştirsin canım. bence bir sarayda geçiyor demek yeterlidir.altınlarla döşeli yerleri mermer tavanı zümrüt bir saray demenin hiç bir anlamı yok bence. kullanılmayacak detayların hiç olmaması taraftarıyım. ama sarayın büyük oval pencerelerinden kahraman atlayıp kaçacak mı o zaman söylenebilir sarayın büyük pencereleri olduğu ama kullanılmayan detaylar sadece kafa karıştırır.bence bir hikayede hatta romanda kullanılmayan detay ne kadar fazlaysa o kadar sıkıcı olur o roman. her şeyin bir söyleniş amacı olmalıdır.

O zaman Zaman Çarkı'ndan uzak durmanı öneririm. Bu düşünce yapısıyla Zaman Çarkı'nı okumaya girişirsen sinir krizi geçirceğini tahmin ediyorum. Mazallah, cinnet geçirip Robert Jordan'a ağza alınmayacak küfürler sarfedebilirsin.Fantastik Edebiyat Resim

Zaman Çarkı
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder MSN Messenger
ÜYE
ÜYE

Bu adam gerçekten harikalar yaratıyor. Belgariad ve Malloreon serilerini okudum, şu anda da Althalus'un Dönüşümünü okuyorum. Daha sonra Elenium ve Tamuli üçlemelerini okumak istiyorum. Neden diğer kitaplarını çevirmediler ki? Son olarak haberiniz var mı bilmiyorum ama 2.06.2009 tarihin David Eddings vefat etti.
ÜYE
ÜYE

The Ogdoad yazmış:
Bu adam gerçekten harikalar yaratıyor. Belgariad ve Malloreon serilerini okudum, şu anda da Althalus'un Dönüşümünü okuyorum. Daha sonra Elenium ve Tamuli üçlemelerini okumak istiyorum. Neden diğer kitaplarını çevirmediler ki? Son olarak haberiniz var mı bilmiyorum ama 2.06.2009 tarihin David Eddings vefat etti.

Bu  seriye başlamak istesem de, kitaplarının tamamının çevrilmediği bilgisi içimi sızlatıyor. Belki  bu yüzden bir türlü başlayamadım. Demek bu yazar da öldü.
ÜYE
ÜYE

gerçekten üzüldüm şimdi. vefatından hiç haberim yoktu.

benim en sevdiğim serisi elenium ve tamuli serileridir. tam bir ortaçağ avrupası atmosferinde geçer hikaye ve klasikleşmiş fantastik kurgu kalıplarından arınmıştır. karakterlerin hepsi (en azından iyileri) ustalıkla işlenmiş bir mizah duygusuna sahiptir. eğer halen okumayanınız varsa bilin ki çok şey kaçırıyorsunuz. ilk yirmi sayfadan sonra kitabın nasıl bittiğini anlamamıştım ben.

elenium ve tamuli serileri türkçeye çevrildi. belgariad ve malloryon serileri de çevrildi. fakat belgariad ve malloryon serilerindeki önemli kahramanlardan polgara ve belgarad'ın önceki yaşantılarına dair yazdığı kitaplar (ki iki tanedir) çevrilmedi. geçmişe dönük bu kitaplar ana hikayenin gidişatını pek etkilememktedir.

robert jordan ile birlikte ölümüne gerçekten üzüldüğüm ustalardandır.

ÜYE
ÜYE

Ben fantastik edebiyata neredeyse David Eddings ile basladim. Benim ucuncu veya dorduncu yazarimdi o.  kitaplariyla 6 yillik bir iliskimiz var. elenium, tamuli, begariad, malloryon ve althalusun donusumu, hepsi guzel kitaplar, harika kacislardi. her kitabinda yarattigi karakterlerin en az birne mutlaka asik olurum, delicesine severim.

ama soyle bir de gercek var ki, David eddings in butun kitaplari birbirine fazlaca benzer. Yarattigi karakterler her kitabinda ayni ortak ozellikleri tasirlar hatta islenen konuslar bile cok benzerdir. bu beni Edings'in romanlarini zevkle okumaktan alikoymadi, cunku anlatim dili ve super espri anlayisi beni okudugum kitaba bagli tuttu.taa ki small gods adli Turkceye hic cevrilmemis bir romanini okuyuncaya dek. small gods baska bir dortlemenin ilk kitabi ve konusu tahmin edebileceginiz gibi diger kitaplara hayli benziyor. o da benim eddings ten kopus noktam oldu, artik bilmiyorum. yine de ilk serileri en sevdiklerim arasindadir.

zaman carkina gelince... Twisted Evil  zaman carkinin deli etmedigi adam var mi?
Yeni başlık gönder Başlığa cevap gönder   Sayfaya git 1, 2  Sonraki