Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git 1, 2  Sonraki
» GENEL TARTIŞMALAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

Dejavü günümüzde bilim admlarının aklını meşgul eden bir konu. Bu başlığı açmamdaki amacım bu konuyla ilgili siteyi bilgi sahibi etmek ve bu konuyu tartışıp paylaşmak. Buraya dejavü ile ilgili düşüncelerinizi, tahminlerinizi, varsayımlarınızı ve teorilerinizi yazabilirsiniz. Hatta sizin başınıza gelen bir olayı anlatabilirsiniz. Tartışılmaya değer bir konu. Hadi çözelim şu konuyu. İşte size güzel bir konu.

Sizce dejavünün sebebi nedir?

Üye

sağ göz ve sol gözün algılaması arasında milisaniyeler gibi bir fark söz konusudur. çok yorgun olduğunuzda ise bu fark artar. böylece bir kez görüp beyne iletilen olgu öteki göz tarafından biraz daha zaman sonra tekrar iletilir. aradaki zaman farkı çok olmadığından beyin bu süreyi kestiremez ve bunun bir milisaniye önce mi yoksa yıllar evvel mi gerçekleştiğini anlayamaz.
işte o iki kez yaşadığımızı sandığımız an aslında beynin iki kez algıladığı olgudan başka bir şey değildir.
off! çok bilimselim ben bugün beh!
=))

Üye

Evet bize de psikoloji hocamız söylemişti.deja vu falan yoktu o zamanlar:)bize sadece hani olur ya arada bazen yaşadığımız şeyi sanki önceden yaşamışız gibi gelir insana demişti.
Biz tabi hep bir ağızdan(küçüklük işte) evett banada oldu.Ben bi kersinde... ay dur benimki çok korkunç... ben harbiden yaşamıştım şöyle bişey oldu şimdi... diye anıları tekrar etmeye başlamıştık ki hoca acı gerçekleri söyledi.
Tabi ben inandım.Çünkü gayet mantıklıydı.Bazıları hocaya gözünü kısarak baktı.Hayırrrr ben yaşadığımdan eminim bi kere dedi fakat işin aslı adrheanas'ın da söylediği gibi algılarla alakalı.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

adrheanas'ın dediği çok mantıklı. ilk defa duydum böyle bir şeyi. ama insana yine de başka nedenleri de olabilirmiş gibi geliyor. mesela benim şöyle fikirlerim var. sadece fikir; büyük ihtimal yanlıştır. Rüyamızda dejavü yaşadığımız anımızı görürüz ve uyanınca unuturuz. o anı yaşayınca sanki daha önce yaşamışız gibi hissederiz. ya da çocukluğumuzda bilinçaltımızda pusuya yatmış anılara sahip oluruz. o anılara benzer bir an yaşayınca tekrar yaşamış gibi oluruz. Belki de ruhumuz bir anlığına zaman kavramının ötesine geçiyor ve o yaşamışlık anı gerçekleşiyor. belki de sadece adrheanas'ın dediğidir.

sizin fikirleriniz?

Üye

Dejevü diye birşey yokmuş aslında.Beyinde algılama ve bellek bölümleri vardır.Beyin birşeyi önce algılar daha sonra hafıza yapar ve böyle bardağı, çatalı,  adımızı, vs.unutmayız.Dejavü olayında ise beyin algılama yapmadan hafıza yapıyor.Bu sebeple aynı anı daha önce yaşadığımızı zannediyoruz.
   Aslında bu açıklamaya göre ben hayatımız boyunca her anı tek defa yaşıyoruz sonucunu çıkartıyorum.Herkes hayat gibi anlarıda bir kere yaşıyor ve tadını çıkartmalıyız...

Böylelikle bilimden çıkıp, psikolojide bir uğramış olduk sanki...
Üye
Üye

Bence çoğu insanın hayatı cok monoton işe okula git gel sınavlara gir cık yat kalk  hayata aksiyon lazım

Mesela ben yazılılarda kopyayı hep aynı yöntemle çekerim çoğunlukluda sanki aynı anları yaşıyorum hissi gelmesi normal bence Very Happy

"Ash nazg durbatuluk,Ash nazg gimbatul,Ash   Nazg thrakatuluk,agh burzum-ishi krimpatul"
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder
Üye
Üye

E o zaman elimizde 2 farklı açıklama oldu ki buna herkesin duyduğu okuduğu bakşa bir çok açıklama eklenebilir. Bunlar da öyle tırıvırı açıklamalara benzemiyorlar belli bir dayanağı var ikisinin de.
  O zaman bu bilgilerden biri ya eski bir kaynaktan alınmış yani sonradan yanlışlığı kanıtlanmış bir bilgi, ya da deja vu hakkında birden fazla görüş var. Ki öyle görünüyor.
  O zaman üstünde birleşilmiş tek bir yanıt olmadığını görüyoruz ve bu da deja vu'nün başka sebepleri olabileceği olasılığını da göz önünde bulundurmamızı zorunlu kılar bence. Ne dersiniz ?

Üye

dejavü deil o bi kere deja vu  
Üye
Üye

Geçen hafta "Olasılıksız" adlı kitabı okudum. Gerçek dejavu nedir diye merak ediyorsanız, okumanızı tavsiye ederim.
Üye
Üye

Dejavü Yinkal Durdurak'ın yarış atıdır.2000 gazi koşusu şampiyonudur.jokeyi Ahmet Taşçıdır.Kesme şekeri hiç sevmez tatlıyla arası yoktur. Razz
Üye
Üye

Deja vu benim her gün okula giderken yolda yaşadığım trafik durumuna verilen isim olabilir mi...xD

Üye

bence bilimadamları ispayalamadıkları şeyleri bööle milisaniye yada gözün iletimi gibi şeylere bağlıyor... hiç ilgisi yokq....

insana şüphehiz ruh denen bişey wardır.... geleceğin yada geçmişin bir kısmı bu warlığa yansıyabilir gayet normal.... zaten gelecek sansüre uğradığı için kapalıdır.... konuyu açmak için.muratın başından geçen bir hikayeyi anlatmak istiyorum...
alıntı.... ama yazmakan erindiğim için bööle yaptımm.. hem daha düzgün olcaktır...

4. Murat devrinde padişah tarafından, mey (şarap), afyon ve fal bakmak yasaklanmış. İstanbul'da bütün meyhaneler ve keşhaneler gizli gizli işlerini devam ettiriyorlarmış. 4. Murat bi gece, tebdil-i kıyafet İstanbul'a indiğinde, karşıya geçmeye karar verip bi sandal kiralamış.

Sandalcı müşterisinin sultan olduğunu bilmiyomuş tabii. Bi ara, sandalın yanından sarkan bi ipi çekmiş. İpin ucunda bi testi! Sultan, "Ne var o testinin içinde?" diye sormuş. Sandalcı "Ne olacak, mey işte" diye gülerek müşterisine ikram etmiş. Her ne kadar yasaklamış olsa da, 4. Murat'ın alkolle arasının iyi olduğu bilinir. İkramı kabul etmiş ama yine de, "Mey yasak. Hünkarımız görse kafanı vurdurtur diye korkmuyo musun?" diye sormaktan da geri kalmamış. Sandalcı da haliyle, "Yahu hünkar ner'den görecek bizi denizin ortasında" demiş.

Aradan biraz zaman geçmiş. Sandalcı bu kez de, teknenin tahtalarından birini kaldırıp aradan afyon çıkarmış ve nargilesine atarak körüklemeye başlamış. Gönlü zengin adam, hemen müşterisine de ikram etmiş. Sultan yine kabul etmiş ama yasağı gene hatırlatmış. Sandalcı aynı şekilde, "Kim görecek ki bizi denizin ortasında" demiş. Biraz daha vakit geçmiş. Bizim sandalcı cebinden fal taşlarını çıkarmış. Hünkara, "Ver 5 akçe de falına bakayım" demiş. Fal 4. Murat'ın en kızdığı şeymiş, ama "Hadi biraz daha sabredeyim" diye düşünüp, "Bak bari" demiş.

Fal taşlarını elinde çalkalayıp atan sandalcı, "Efendi, sorunu sor bakalım" demiş. Padişah, "Hünkar şu anda nerededir?" diye sormuş. Sandalcı taşlara bakıp "Hünkar şu an denizdedir" demiş. 4. Murat güya endişelenmiş havalarına girip, "Sakın yakınımızda bir yerde olmasın" diye sormuş sandalcıya ve tekrar iyice bakmasını söylemiş. Sandalcı taşlara tekrar bakmış ve birden, 4. Murat'ın ayaklarına kapanıp, "Affet beni hünkarım " diye yalvarmaya başlamış. Kıyıya dönene kadar yalvarmaya devam etmiş. Padişah dayanamayıp, "Sana bi soru sorucam. Eğer bilirsen seni affederim. Bilemezsen boynunu anında vurduracam" demiş. Sandalcı sevinçle, "Padişahım çok yaşa" demiş ve merakla soruyu beklemeye başlamış.

4. Murat, sandalcıya, "Dönüşte İstanbul'a hangi kapıdan giricem?" diye sormuş. Sandalcı "Hünkarım, şimdi ben hangi kapıyı söylesem, siz başka kapıdan girersiniz. Affinıza sığınarak, gireceğiniz kapıyı bi kağıda yazsam ve size versem; kapıdan geçtikten sonra okusanız olur mu?" demiş. Hünkar başını "Olur" anlamında sallayınca, sandalcı tahminini yazıp kağıdı vermiş.

Padişah kağıdı alır almaz, daha bakmadan, yanındaki fedaisine, "Hemen boynunu vur şu kafirin" emrini vermiş. Sonra da, "Surlara yeni bir kapı açıla! İstanbul'a oradan giricem" demiş çevresindekilere. Kapı açılıp, padişah ve erkanı şehre girmiş. 4. Murat bi ara, sandalcının kağıda hangi kapıyı yazdığını merak etmiş. Kendinden çok eminmiş, laf olsun diye cebindeki kağıda bakmış. Ama okuyunca hayretler içinde kalmış. Sandalcı kağıda şunları yazmış:
"Hünkarım, yeni kapınız vatana millete hayırlı uğurlu olsun"
O gün bugündür de işte o kapı, "Yenikapı" olarak anılıyormuş !
Üye
Üye

çok sağol yazdıkların için sanalyasin...xD

Üye

Athenas Boyes yazmış:
çok sağol yazdıkların için sanalyasin...xD

ne demek kank, sende saol.. ama neden bu kadar önemli bu konu senin için merk ettim
Üye
Üye

dejavu insanın kendine yakışanı giymesidir.tabi!Eğer takım ceket efil efil giyinen adamlarla çalışıyosan bir giydiğin pantonu ertesi gün giyemezsin!işyerindeki hassasiyetin sarsılır.olaki kolalanmamış göğnek veya ayrana pipetini saplarken sıçrattığın ayran çekete geldi ertesi gün gene hardal rengine bordo ekoseli çeketi giydin.işyerindekiler oooo genemi dedilermi o dejavudur!dejavu budur!
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> GENEL TARTIŞMALAR
Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri