| |
|
| Yazar |
Mesaj |
|
Üye
| Kayıt: 18 Ekm 2007 |
| Mesajlar: 203 |
| Konum: İstanbul |
|
|
... 04.09.2008, 1:00 |
|
|
| Alıntı: |
Yanlış bilgi verdiysem düzeltin lütfen ama umarım neden bu kadar doğal bir etki yarattığı konusunda biraz açıklayıcı olduğunu umarım.
|
off cümleye gel! =))
Yanlış bilgi verdiysem düzeltin lütfen ama umarım neden bu kadar doğal bir etki yarattığı konusunda biraz açıklayıcı olmuştur. =)
olacaktı. =) |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 24 Şub 2008 |
| Mesajlar: 37 |
|
|
|
Elerki'ye teşekkürler 04.09.2008, 1:07 |
|
|
Açıklma için teşekkür ederim Elerki. Ancak; ben Yüzüklerin Efendisi serisinin yapmış olduğun açıklama ile ilgili kısmını değilde, sitede neden bu kadar çok sanki herkes anlaşmiş gibi kullanıldığını merak ediyorum. Yapmış olduğun açıklamaya benzer yani fantastik seride ilk olduğu için çok tanındığı konusunda daha önce sitede yapılan bir anket sonucu yorumlarında bende aynı açıklamayı yaptım.
Şöyle düşünüyorum, sitede herkes bana göre yüzük kardeşi ya, bazen arkadaşımızla aynı kıyafeti giyip, pişti olmak gibi. Bu gibi durumlarda insanlar kendilerini kötü hissederler ve o an, an ı yaşamamış olmayı isterler.
Oysa bizler geleceğin edebiyatçıları olmak adına burada yaratıcılığımızı sergiliyoruz. Şimdi merak ediyorum neden yüzük kardeşliği yerine daha farklı, daha yaratıcı Fantastikedebiyat kardeşliği değiliz??? |
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
Katılmıyorum. 04.09.2008, 1:17 |
|
|
Böyle olduğuna katılmıyorum. Bana kalırsa herkesin bir 'favori'. bir 'en beğendiği' seri vardır. Herkes farklı şeylerden etkilenir. Açıkçası ben tam bir 'Ölüm Kapısı' hayranıyımdır.
Tabi ki çok sevdiğimiz, saygı duyduğumuz, bizi çok etkileyen şeylerin etkisinde kalabiliriz. Ben sadece o Orta Dünya'da yaşadığımızı düşünmüyorum. Forumda çok renk var ve her rengin de tonları var.
Yüzüklerin Efendisi'nden etkilenilmesi ve birçok kez benzer repliklerin kullanılması (Yorumları kastediyorum, yazdığımız yazıları,romanları,şiirleri değil.) bence yaratıcılığımızı etkilemeyecektir ki bazen idollerimizin yazdıklarından etkilendiğimize dair göstergelerin ortaya çıkması da kötü birşey değil bence.
Herkes ekol olamaz. =) |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 24 Şub 2008 |
| Mesajlar: 37 |
|
|
|
Bu da değil... 04.09.2008, 20:31 |
|
|
Tekrar teşekkürler ama aradığım cevap bu da değildi. Sağol. |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 11 Tem 2008 |
| Mesajlar: 181 |
|
|
|
Yüzüklerin Efendisi... 04.09.2008, 20:53 |
|
|
Yüzüklerin Efendisi bir ilk örnek sevgili Regisiss; yani söz konusu olan fantastik edebiyatın belli bir biçimi olduğunda, diğer tüm örnekleri kendi içinden çıkaran yazınsal bir arketip...
Haliyle ondan kaçamayışımız da normal, onu bu kadar çok sevmemiz de...
Yani, sizin de daha önce sözünü ettiğinizin dışında bir sebep yok. Seviyoruz çünkü iyi bir seri. Seviyoruz, çünkü çoğumuz Tolkien'in şapkasından çıktık. Ve seviyoruz, çünkü bu kadar sevmek değil fakat bu kadar sevmemek olurdu asıl merak edilecek olan.
Filmin görselliğini seriye duyulan ilgiyi açıklamak için kullanmak, bana haksızlık etmek gibi geliyor. Öncesinde de, anımsatmama gerek var mı bilmem, dünyanın en çok okunan kitaplarından biriydi Yüzüklerin Efendisi. Seriye değil fakat filme duyulan ilgiyi buna yormak daha doğrudur kanısındayım...
Ben kendi adıma Le Guin'i daha yazınsal ve düşünsel olarak daha doyurucu bulsam da, bir çok kişi gibi benim de ilk göz ağrım Yüzüklerin Efendisi. Seri akıcılık, edebilik ve karakter zenginliği olarak başka bir çok yazar tarafından aşıldı, evet. Fakat üzerinde hâlâ türün kaynağı olmanın aurasını taşıyor ve biz, bu auranın çekim alanından kaçamıyoruz.
Çünkü ilk o kaynakta doyduk, bundan sonrası ise hep ana yemeğin sonrasında önümüze konulanlar... |
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
|
Ve... 04.09.2008, 21:06 |
|
|
Ve başka tür bir kardeşlik derken ne kast ettiğinizi de tam anlayamadım galiba...
Kendi fantastik edebiyat geleneğimizi yaratalım mı demek istiyorsunuz?
Yoksa başka bir şey mi?...
Bence şu "pişti huzursuzluğu" daha çok sizi rahatsız eden bir durummuş gibi görünüyor. Ben kendi adıma o çeşit bir huzursuzluk yaşadığımı anımsamıyorum. Ve sizin dışınızda bu çeşit bir rahatsızlığı olanı da duymuş değilim henüz.
Ve durumun size göründüğü kadar rahatsız edici olmadığını düşünüyorum. |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 06 Arl 2007 |
| Mesajlar: 306 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
|
Keşke... 05.09.2008, 10:02 |
|
|
Keşke, 'kötü'yü kendi evinde tanımlayıp sözünü ettiğiniz 'iyi niyet'in sizde de "samimi" bir biçimde bulunduğunu gösterseydiniz Tomb. Bunu bu şekilde, esasında hiç kimseye hiçbir şey söylemeyen genellemelerle dile getirdiğinizde, üzgünüm ama insanın size "Uğraşman gerekiyor; bu işler kolay değil Tomb," diyesi geliyor.
Dediğiniz kadar 'bariz' bir biçimde kötü olan yazılara 'niçin' kötü olduklarına ilişkin iki üç cümle yazsanız, sorun olarak gördüğünüz ilişki kurma biçimi somut bir yerden yara alırdı.
Şimdiki haliyle, salt konuşmuş ve en azından benim nezdimde hiçbir şey söylememiş oldunuz.
Gözden kaçırdığınız şey, buranın bir edebiyat ya da yaratıcı yazarlık sınıfı olmadığı; bazen yaptığımız yorumlar doğrudan beğenimizi dile getiriyor, bazense bizim beğenimizin 'her şey' demek olmadığını fark edip, yeni yeni yazmaya başlamış, ya da yazdıkça daha iyi olacakları malum üyeler için gelecekte kullansınlar diye yürümesi kolay ve ürkütmeyen taşlar döşüyoruz.
Yardakçılıktan değil, iyi olmalarını gerçekten istediğimizden.
Bir şeyi söylemenin tek bir biçimi yoktur Tomb; sitedeki yorum biçimi kendince bir denge kurmuş durumda; kimi üyeler yazanlara sırf 'yazıyor' oldukları için cesaret verirken, kimi üyeler de daha iyi yazabileceklerini anımsatarak cesaret veriyorlar. Meselenin "başarı dilersin gider" basitliğinde olduğuna inanmıyorum.
Forum, çok farklı seslerin aynı anda duyulduğu özgürlükçü bir örgütlenme biçimine işaret eder; herkesin aynı anda aynı şeyi aynı biçimde söylediği bir 'saflık' ütopyasına değil.
Nesiniz, site polisi mi?
Şahsi fikrim sitede bir "şakşakçı" olmadığı yönünde, fakat olsa bile, o dahi sizin şu anda yaptığınızdan çok daha pratik ve anlaşılır bir amaca hizmet ettiğinden, ne yazarsa yazsın sizin yukarıda durduğunuzdan daha "samimi" bir yerde duracaktır inancındayım.
Size tavsiyem, rahatsızlık duyduğunuz herhangi bir yorumun altına 'yorumun yorumunu' yazmaktan kaçınmamanız.
Bunu yapmak, gerçekten bir şey yapmak olurdu işte. |
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
Egwene! :@ 05.09.2008, 20:53 |
|
|
Zaman Çarkı'nda Egwene 'in, sanki o her zaman her şeyin doğrusunu yapıyormuş gibi erkeklerin her yaptıkları şey sonrası onları akılsız birer canlı formu olarak görmesi ve buna göre sözler,cümleler seçmesi beni uyuz ediyor!
Arada çeşitli Aes Sedailer tarafından haddi bildiriliyor ya hani... Offf diyorum, böyle bir mutluluk yok! =P |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 25 Hzr 2008 |
| Mesajlar: 846 |
| Konum: Kuyutorman ; Anduin'in doğusu Boz Topraklar |
|
|
Laf aramızda 05.09.2008, 22:00 |
|
|
Bir bayan olarak bende Egwene 'ne sinir olmuştum. 11. cildin sonunda dahi sevemedim onu. Gerçi bir adamı 3 kişinin paylaşması hele hele bunu kadınların kabullenmesini  bana dahada bir kriz geçirttirmişti.  |
_________________ Kuyutorman Kraliçesi, Thranduil torunu , Legolas'ın tek kızı.
Galadrîel Lûthien
Çiçek açan Işığın Hanımı
Sevgili Halkını Saygıyla Selamlar
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
Egwene!!! :@ 06.09.2008, 2:04 |
|
|
!!!
Okurken kafayı yedirtiyor adama! Nynaeve bile o kadar rahatsız etmiyor ya! Ona yakışıyor, bir de düzgün yani yerini biliyor ne bileyim.
Egwene!
Egwene'in olduğu kısımları resmen okuyasım gelmiyor artık. O kadar uyuz oluyorum... |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 06 Arl 2007 |
| Mesajlar: 306 |
|
|
|
Re: Keşke... 06.09.2008, 4:42 |
|
|
yapılan yoruma yada koyulan esere oturup eni konu değer biçmek değildir ki benim işim.gözlemlemek hiç değildir.yazım üzerine göz gezdirip bazı tespitlerde kendi anlayışınızda kılıf biçmişsiniz diyelim.yapılması gerekenin o olduğunu düşünseydim zaten yapardım ki bu sebepten size kesinlikle katılmıycam.belki bu fikir paylaşımına 3ncü yada 4ncü şahıslarda dahil olur ki amacım bu kesinlikle değil.yeri buydu!söylemek istediğim sadece bu!eğlenmek ve bildiğime bişiyler katmak için uğradığım bir yerde ayıklayıcı ve ayıplayıcı olmak istemedim ben!tamda burda olduğumuz bölüm yaptığıma çok elverişliydi.sizin için hiç birşey yapmış yada yapmamış olmakda kaba tabirle umrumda değildi.sadece tek sebebi var dedim!burası bunun için!hiçbirşeyden ben sorumlu değilim.ha bunu etik mi bulmadınız?samimmi değil?yaratıcı yada,dostanemi bulmadınız?dikkatinizi cekerse buda sizin sorununuz değil.genede bu denli uzun ve alakadar bir cevap önemsenmeyi gerektirir.kibarca terslendiğim bir yazının beni bu kadar mutlu etmeside bu yüzden olsa gerek diye düşündüm!
| Şûmul yazmış: | Keşke, 'kötü'yü kendi evinde tanımlayıp sözünü ettiğiniz 'iyi niyet'in sizde de "samimi" bir biçimde bulunduğunu gösterseydiniz Tomb. Bunu bu şekilde, esasında hiç kimseye hiçbir şey söylemeyen genellemelerle dile getirdiğinizde, üzgünüm ama insanın size "Uğraşman gerekiyor; bu işler kolay değil Tomb," diyesi geliyor.
Dediğiniz kadar 'bariz' bir biçimde kötü olan yazılara 'niçin' kötü olduklarına ilişkin iki üç cümle yazsanız, sorun olarak gördüğünüz ilişki kurma biçimi somut bir yerden yara alırdı.
Şimdiki haliyle, salt konuşmuş ve en azından benim nezdimde hiçbir şey söylememiş oldunuz.
Gözden kaçırdığınız şey, buranın bir edebiyat ya da yaratıcı yazarlık sınıfı olmadığı; bazen yaptığımız yorumlar doğrudan beğenimizi dile getiriyor, bazense bizim beğenimizin 'her şey' demek olmadığını fark edip, yeni yeni yazmaya başlamış, ya da yazdıkça daha iyi olacakları malum üyeler için gelecekte kullansınlar diye yürümesi kolay ve ürkütmeyen taşlar döşüyoruz.
Yardakçılıktan değil, iyi olmalarını gerçekten istediğimizden.
Bir şeyi söylemenin tek bir biçimi yoktur Tomb; sitedeki yorum biçimi kendince bir denge kurmuş durumda; kimi üyeler yazanlara sırf 'yazıyor' oldukları için cesaret verirken, kimi üyeler de daha iyi yazabileceklerini anımsatarak cesaret veriyorlar. Meselenin "başarı dilersin gider" basitliğinde olduğuna inanmıyorum.
Forum, çok farklı seslerin aynı anda duyulduğu özgürlükçü bir örgütlenme biçimine işaret eder; herkesin aynı anda aynı şeyi aynı biçimde söylediği bir 'saflık' ütopyasına değil.
Nesiniz, site polisi mi?
Şahsi fikrim sitede bir "şakşakçı" olmadığı yönünde, fakat olsa bile, o dahi sizin şu anda yaptığınızdan çok daha pratik ve anlaşılır bir amaca hizmet ettiğinden, ne yazarsa yazsın sizin yukarıda durduğunuzdan daha "samimi" bir yerde duracaktır inancındayım.
Size tavsiyem, rahatsızlık duyduğunuz herhangi bir yorumun altına 'yorumun yorumunu' yazmaktan kaçınmamanız.
Bunu yapmak, gerçekten bir şey yapmak olurdu işte. |
|
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 16 Tem 2008 |
| Mesajlar: 151 |
| Konum: zifirin son halkası... |
|
|
sahte... 29.09.2008, 11:22 |
|
|
Yapmacık hayattan sıkılanlar için lanet bir bilet olsa uzakta bir yerlere gitmek için, hayattan uzak bir yerlere! Sosyal rollerimizi bırakıp, kılıflarımız soyunup salt benliğimize dönmek için bir yer ama sorgusuz bir yer olmalı; yoksa ölümden bir farkı kalmaz! En azından sorgulardan kurtulmanın bir yolu olsaydı orası da olurdu! |
_________________ ikiye karşılık binlerce kötü yaratık yeter mi onun ilahi bakışları...
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 12 Tem 2008 |
| Mesajlar: 208 |
| Konum: Kuyutorman--Yaş:410--Erkek-- |
|
|