Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki
» MASABAŞI
Yazar Mesaj
Misafir

Rol yapma oyunu (RYO), oyuncuların oynadıkları karakterlerin rollerine bürünerek birleşik bir hikaye yarattıkları oyun türüdür.

ÖZELLİKLERİ

Katılımcılar karakterlerinin hareketlerini baştaki karakter nitelendirmelerine dayanarak yaparlar. Yapılan hareketlerin başarı ya da başarısızlığı belirlenmiş resmi kurallara dayanır. Oyuncular oyunun akışını değiştirecek doğaçlama yapmada özgürdürler. Oyuncunun oynadığı karakterin kapasitesini ve kişiliğini aşmadan istedikleri her şeyi yapma, her şeyi düşünme özgürlükleri vardır. "Şeeey ...boş bardak sakin ağzıııım.meeey tatlı başa kaşa saça bürün.eeey.burası yasak bölgeeey.be en güneş se ende göl ge eey...." şeklinde de tanımlanada bilir.

ÇEŞİTLERİ

Rol yapma oyunları oldukça çeşitlidir. Bilinen firmaların oyunlarının (WotC dnd, white-wolf world of darkness oyunları...) oynanabileceği gibi, oyuncular veya oyun kurgucusu kendi yarattığı bir dünyayı, evreni oynatmaktada özgürdür.

Klasik rol yapma oyunlarında bulunan ortam ve oyun mekanikleri içeren bilgisayar oyunları ise "bilgisayar rol yapma oyunları"olarak adlandırılırlar. Bilgisayar endüstrisinin sık kullanımı ile RYO yapma oyunu şimdilerde daha çok bu oyunları anlatmakta ve klasik oyuna ise, kağıt kalem rol yapma oyunu ve masaüstü rol yapma oyunu adı verilir. Buna rağmen oyun için ne kağıt kalem ne de masa bir ihtiyaçtır. Tek ihtiyaç bir arkadaş grubu, zarlar ve hayal gücüdür.

Fantasy Role Playing (FRP), yani Fantastik Rol Yapma oyunu, rol yapma oyunun bir alt türüdür. Zindanlar ve Ejderhalar oyununda kullanılan karakterler ve ırklar şunlardır:

Irklar:

İnsanlar:Keşiflerin, ticaretin, sömürgeciliğin, zarar vermenin, barışın, huzurun, savaşların öncüsü olan ırk.

Cüceler: Cüceler, dürüst, kararlı ve inatçı ırk.

Elfler: Şiir, dans, şarkılar, bilgelikleri ve büyüde olan uzmanlıkları ile iyi tanınan ırk.

Gnomlar: Diyarların teknisyenleri, kimyagerleri, ve mucitleri.

Half-elfler: İnsanın kısa yaşamı bir elfin uzun ömrüne yetişemez ve insan ebedi uykusuna yatar. Fakat geride dayanıklı bir miras bırakırlar. Half-elf ırkına mensup çocuklarını...

Half-orclar: Orkların ve İnsan Barbarların yaşadığı yabanıl bölgelerde, savaşlarda doğan çocuklar. Half-orclar..

Halflingler: Zeki ve yetenekli fırsatları değerlendiren ırk.

Sınıflar:

Barbar (Barbarian): Cesur ve gözü kara olan Savaşcılar.

Ozan (Bard): Büyülü Müziğin Ustaları.

Rahip (Cleric): Tanrıların Yeryüzündeki Güçleri.

Druid (Druid): Doğanın Efendileri.

Savaşcı (Fighter): Şövalyelerden, Kötü kalpli Ordu Kumandanlarına kadar hepsi.

Keşiş (Monk): Yakın Dövüş Sanatının Ustaları.

Paladin (Paladin): İyiliğin Koruyucusu, Kötülüğün Düşmanları.

Kolcu (Ranger): Ormanların Koruyucuları, Gizemli Savaşcıları.

Hırsız (Rogue): Gizliliğin Uzmanları.

Büyücü (Wizard): Büyünün Efendileri.

Sihirbaz (Sorcerer): Gizli Sanatın Hizmetkarları.
Misafir

Ben de eklemeler yapim mi acep?
Misafir

Yap yap ama özellikle bi seti mesela D&D'yi falan tanıtmak istiyorsan ayrı bir başlık ama...
Misafir

Tanıtım yapmıcaktım. Frp ile ilgili ek bilgiler vercektim ya da bir oyun örneği ama teknik bir arızadan dolayı veremiyorum. Uff. Bu arada bu forumda oyunumuzu oynasak ya beraber bir gün. DM miz kim olur acep. Ben bir kaç kişi biliyomama bize DMik yaparlar mı? bi de o var.acep siteden de oynanabiliyo mu?
Misafir

Ben pc için yapılmışlarına birkaç sitede rastladım...
Misafir

Pc başında rp ağırlıklı olmak üzere msn'den oynayabiliriz. Lakin karşılıklı oynamanın tadı olmaz. Pc başında yapılmış derken ronin forum üzerinden mi?
Misafir

Evet birkaç forumda gördüm...
Misafir

Forumda bir kaç kişinin 3-4 saatini verip oynasak ne güzel olurdu. Ben yine bu tarz şeylerin "Atıl Kurd"u olaraktan atılıyorum ve oynayalım diyorum   
Misafir

Forumda oynanan örneklerine bende rastlamıştım; ama daha önce forum üzerinden oynamadım. Çünkü oyunun akıcılığı kalmıyor diye düşünüyorum. Gerçi denenecekse varım.
Misafir

Herkesin o anda oarda olup ona zaman ayırması lazım gelir zaten. Yoksa akıcılığın a sı kalmaz.
Misafir

Bende öğrenmiş olurum hem
Misafir

katılmak isterim
Misafir

usha yazmış:
Herkesin o anda oarda olup ona zaman ayırması lazım gelir zaten. Yoksa akıcılığın a sı kalmaz.
Herkesin aynı anda online olması lazım gelir zaten Ushacım biliyorum. Ama önceden diğer forumlardan incelediğim kadarıyla söyledim akıcı olmuyor diye. Çünkü bir karmaşa oluşuyor. En azından DM olacak arkadaş için işler normal bir masa üstü frp oyunundan daha zor oluyor.
Misafir

Akıcılığı gerçekten çok düşük oluyor, katılıyorum. Ama oynanırsa ben de varım...

Yalnız böyle bir durumda tepki verme sırası önceden belirlenmeli, yoksa söylenenler inanılmaz karışıyor. Daha önce MSNde oynamayı denemiştim, oradan biliyorum. Bir kişi bile sırasına uymadığında ona kızmaktı, cevap vermekti derken kaos hakimiyeti alıyor.
Misafir

Sırayla konuşuruz birde kızılcak konularda sadece DM kızar akıcı olmasa bile önemli olan birlikte vakit geçirmek Smile
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> OYUN ÇEŞİTLEMELERİ -> MASABAŞI
Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki
1. sayfa (Toplam 4 sayfa)

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri