FRP FORUM  |  Kayıt  |  Üyeler  |  Giriş       

Sayfaya git 1, 2  Sonraki  
DENETMEN

Seri:Narnia Günlükleri 

Yazar:Clive Staples Lewis

Kitaplar:

1-Büyücünün Yeğeni
2-Aslan,Cadı ve Dolap
3-At ve Çocuk
4-Prens Caspian
5-Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu
6-Gümüş Sandalye
7-Son Savaş

Seriye Dair

Seri;genellikle "çocuksu" olarak nitelendirilse de,serinin yazarı olan C.S.Lewis tarafından her yaşa hitaben yazılmıştır.Çocuksu olarak düşünülmesinin nedeni;hikayenin kahramanlarının genellikle çocuklar olması,hayvanların konuşması ve biraz da kısa olması olarak nitelendirilebilir.Fakat asla bu seri sadece çocuk serisi olmamıştır.Sinemada gösterimi bile +12 yaş olarak gösterilmiştir.

Serinin kurgusu gayet güzel işlenmiştir.Genellikle her hikayenin arasında yüzyıllarca fark bulunmaktadır(Narnia'da 40 yıl,gerçek dünyada yaklaşık yarım dakikaya denktir.).Ve insanoğlu;sadece çok önemli durumlarda rastlantı eseri Narnia'ya geçmektedir.

Kısaca bu seri;C.S.Lewis'in yarattığı en önemli harikalardan biridir ve yazıldığı yıllara damgasını vurmuştur.Her kitabın birbirine ince ipliklerle bağlanması;bu seriye ayrı bir anlam katar.

Kitaplara Dair

1-Büyücünün Yeğeni

Serinin başlangıcı olan bu kitapta;Narnia'nın yaratılışı anlatılmaktadır.Digory'nin dayısının sarı ve yeşil yüzükleri yapması ile Digory ve Polly adlı çocuklar maceralarına başlamıştır.Serideki üç kitaba konu olacak olan Beyaz Cadı;bu kitapta başka bir evrenden tam Narnia yaratılırken Digory ve Polly tarafından yanlışlıkla bu diyara getirilmiştir.

2-Aslan,Cadı ve Dolap

Filmi yapılan ilk kitaptır.Bu kitapta Beyaz Cadı'nın Narnia'yı 100 yıl boyunca kar altında bırakıp egemenliği altına aldığı anlatılır.2 Ademoğlu ve 2 Havvakızı bu egemenliği bitirmek için bir kehanetle tayin edilmiştir.Ve görevlerinin yapmak için bir dolaptan Narnia'ya geçerler.

3-At ve Çocuk

Bu kitap;aslında 2. kitabın içinde geçen bir olayı anlatmaktadır.Konuşan bir Narnia atı ve bir çocuk Calormen Krallığı'ndan kurtulup Narnia'ya gitmek isterken çok gizli bir bilgi alırlar;Calormen,Narnia'ya saldıracaktır.İşte kitap da;iki kızın ve iki atın(Yolda karşılaştıkları başka bir Narnia atı ve bir çocuk)hem bu bilgiyi bildirmek;hem Calormen'den kurtulmak için Narnia'ya yaptıkları yolculuğu anlatmaktadır.

4-Prens Caspian

Bu kitap filmi çekilmiş olan ikinci kitap olma özelliğini taşımaktadır.Bu kitapta tahtından mahrum edilmiş bir prens;tahtını yeniden elde etmeye çalışmaktadır Narnia'lıların yardımı ile.Ve bu arada uyuyanlar uyanacak;eski Narnia canlanacaktır.

5-Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu

Bu kitapta yine tahttaki karakter aynıdır;Kral Caspian...Fakat bu sefer amacı farklıdır.Bu seferki yolculuğu;Lord Miraz'ın keşif için gönderdiği 7 Lordu bulmaktır.Bunun için o zamanın en şaşalı gemisi olan Şafak Yıldızı ile yolculuğa çıkarlar...

6-Gümüş Sandalye

Bu kitapta ise veliaht prens aranmaktadır;annesini öldüren Cadı-Yılan'a tutulmuştur;ve bu cadı,prensi kaçırıp büyülemiştir.Ve bu nedenle yine dünyadan iki insanoğlu çağrılır,prensi bulup Narnia'ya geri getirmek için...Ama yolları çok karanlık ve uzundur.Yanlarında sadece bir Kıllıkıpırdak(Komik bir ad değil mi Smile ) onlara yardım etmeye talip olmuştur.

7-Son Savaş

Bu sefer Narnia içten yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır.Bir maymun,bulduğu bir aslan postunu eşeğe giydirip aslan olduğunu başka hayvanlara inandırır.Ve düşmanlar ile anlaşıp;Narnia’yı hem içten hem dıştan çok zor bir duruma sokar.Ve insanoğulları yeniden çağırılır.Acaba bu kez kurtarmaya başarabilecekler midir?

Bizzat kendi hazırladığım bir yazıdır.Hiçbir yerinde alıntı,çalıntı vb. yoktur.Eğer sizi bilgilendirebildiysem ne mutlu bana Smile

Quis custodiet ipsos custodes-Bekçilere kim bekçilik edecek?
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
ÜYE
ÜYE

okudum bu seriyi..hakikaten çocuksu..zaten bir kitap en fazla 2 saat sürüyor...
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
DENETMEN

Ben çocuksu olduğunu düşünmemekteyim.Her kısa kitap çocuklar için diye bir düşünce olmaz.

ÜYE
ÜYE

Çocuksu olsa nolacak ki? Çocuksu kitapların değeri mi düşer? Çocuksu kitapları da çocuklar zevkle okur ve bu onları zamanla, büyüdüklerinde ağır kurgulara yöneltir. Ayrıca çocuksu kurguları büyükler de okuyabilir. Çocuksu kitap çocuksudur işte, çocuk işidir deyip geçmemek lazım.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder MSN Messenger
ÜYE
ÜYE

tamam çocuksu olması kötü bir şey demedim zaten..ama bu kitap tamamen bir ideoloji ktabı belkı çoğunuz farkına varmamışsınızıdır...kitap tamamen hrıstiyan ideolojisini anlatıyor...
ÜYE
ÜYE

Bunu ben de fark etmiştim.  Yalnız kitapların şekil ve yazım tarzı bakımından kesinlikle çoçuklar için hazırlandığını söyleyebilirim.
Bu yazarın uzmanı Thenarnia87 isimli denetmen arkadaşımızdır. Bu form altında bu kitapla ilgili değerli yorumlarını bulabilirsiniz.
DENETMEN

Arkadaşlar, pek çok fantastik kurgu "çocuk işi" olarak adlandırılarak harcanıyor. Bizim sevip değer verdiğimiz bu türü tamamen "çocuk işi" olarak adlandıranlar bile var. Lewis'in de dediği gibi, sadece çocukların hoşlandığı bir çocuk hikayesi iyi bir çocuk hikayesi değildir. Yani yazar büyüklere de hitap edebilecek bir çocuk hikayesi yazmayı amaçlamıştır. Ben ve daha pek çok insan bugün onun kitaplarını okurken bu kadar zevk alabiliyorsak, Lewis bu işi başarmış demektir. Narnia Günlükleri'nin "çocuk işi" denerek bir kenara atılmayı haketmediğini düşünüyorum.

İdeolojiye gelince, hayatının bir kısmını ateist olarak yaşamış biri olarak dinin Lewis!in kafasında fazlaca dönüp duran bir olgu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Narnia Günlükleri'ndeki pek çok olay ve karakterin Hirstiyanlıkla kesiştiğini de söyleyebiliriz elbette. Fakat Lewis bunu asla bilerek yapmadığını, hatta "dur ben şu çocuklara dini öğreteyim, Aslan İsa'ya benzesin" gibi düşüncelerle ortaya bir eser koyamayacağını söylemiştir. Bu gün Narnia Günlükleri kimi Hristiyan gruplarca yüceltilirken, kimileri tarafından da yerilmektedir.
ÜYE
ÜYE

Ben Narnia Günlükleri adlı fantastik seri hakkında tam anlamıyla cahilim, bildiğim tek bir karakter var o da ismi hoşuma gittiği içindir. Türk Lokumu! Sanırım bu seride bulunan bir çeşit kaplandı? Neyse sustum ben. Cahillik kötü şey! Bir de bana seriyi daha detaylı açıklamanızı istesem, çok şey mi isterim acaba?

Sevgiler,

~ THE QUEEN OF TEARS
DENETMEN

Eldir yazmış:
Ben Narnia Günlükleri adlı fantastik seri hakkında tam anlamıyla cahilim, bildiğim tek bir karakter var o da ismi hoşuma gittiği içindir. Türk Lokumu! Sanırım bu seride bulunan bir çeşit kaplandı? Neyse sustum ben. Cahillik kötü şey! Bir de bana seriyi daha detaylı açıklamanızı istesem, çok şey mi isterim acaba?

Sevgiler,

~ THE QUEEN OF TEARS

Türk Lokumu bir karakter değil. Aslan, Cadı ve Dolap kitabında geçer ama karakter değildir. Jadis Edmund'u büyülü Türk Lokumları sayesinde kandırır. Çocuğun yedikçe yiyesi gelir; Jadis de ona kardeşlerini de kendisine getirirse daha çok lokum vereceğini söyler. Bildiğimiz lokumun büyülü olanından yani Smile Bu arada filmin ardından Amerika'da lokum satışlarında patlama olmuş diyorlar Very Happy

ÜYE

sanırım ortak sonucumuz çocuklara küçükten fantastik edebiyatı aşılamak amacı ile yazılmış bir seri olması xD bunun dışında beyazperdeye çok güzel akterılmakta olan bir seri.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
DENETMEN

Çocuklara fantastik edebiyatı aşılamak gibi bir amacı olduğunu da sanmıyorum. Lewis'in Narnia Günlükleri'nde yaptığı, eskiden beri zihninde oluşan şekillerin -şemsiyeyle dolaşan bir faun ya da bir aslan gibi- yazıya dökmek olmuş. Yani kafasında ürettiği resimleri artık yazıya dökmenin zamanının geldiğine inanmış ve yapmış.
DENETMEN

Hristiyan İdeolojisi mi?Ben bu konuya katılmamaktayım.E şimdi;Aslan yerine Hz. Muhamed'i koysak Müslüman İdeolojisi mi oluyor?Yüzüklerin Efendisi'nde de Güçler var;Tanrı var;o da mı Hristiyan ideolojisi?

ÜYE
ÜYE

Yüzüklerin Efendisi'nde çeşitli Tnarılardan bahsediyor iyi Tanrılar Kötü Tanrılar(Silmarillion)...
Hem Narnia'da Aslan'ın yerine HzMuhammd(sav) koyamayız ki...Orda Aslan'ın Hzİsa'ya benzetilmesinin tek bir nedeni yok kı..Mesela denizlerin ötesinde Babasının krallığı var...Hristiyan İnancı'nda CennEt'ten Tanrı'nın krallıığı diye bahsedilir...
DENETMEN

Şimdi bu forumda dini irdelemek uygun düşmez.Ve yüzüklerin efendisi'nde tek kötü tanrı vardır.Ama o da tam olarak tanrı değildir;bir güç olarak düşünülmektedir.O zaman onu da şeytana benzettik.E ne oldu?Yine Hristiyan ideolojisi oldu.Sizin yorumunuzla gerçekten böyle oluyor.Hristiyan inancında Tanrı'nın krallığı diye bahsedilir diyorsunuz;ama tüm dinlerde dolaylı yoldan bu verilmektedir.Ama lütfen artık din konuşmayı bırakalım;burası bir edebiyat forumudur;din üzerine kurulmuş bir forum değildir.

ÜYE
ÜYE

tamam zaten bu konu gereğinden fazla uzadı.
DENETMEN

Aslan'ın Hz. Muhammed'e benzeyen tek bir yanını bile görememekteyim. İsa ile ise çok benzerliği var. Hristiyan inancındaki kutsal üçleme (baba-oğul-kutsal ruh), İsa'yı ve Tanrı'yı bütünleştiren bir inanıştır. Narnia'ya dönersek, Büyücünün Yeğeni kitabında Aslan'ın Narnia'yı yaratışını görürüz-ki bu Tevrat'taki yaratılışa çok benzer. Aslan, Cadı ve Dolap'ta Aslan Edmund'un işgüzarlığı yüzünden kurban edilir - ki bu da İsa'nın insanların günahları yüzünden çarmıha gerilmesine benzer. Aslan daha sonra dirilir - ki bu da vaad edilen ikinci gelişe benzemektedir. Kitaplarda daha pek çok benzerlikler var. Yukarıda da söylediğim gibi yazar bunu bilerek yapmadığını açıkça söylemiştir fakat bunca benzerlik de yadsınamaz tabii.

Aslında bir eser şu veya bu şekilde yazılmıştır ve okuyuculara sunulmuştur. Yazılan kitapların içerisinde elbette o yazarın kendi toplumundan, kültüründen, inancından veya başka etkenlerden etkilenip, kurguladığı olaylar olabilir. Bu kaçınılmazdır zira bir yazar kendisinden başka biri olamaz. Yukarıda bahsettiğiniz benzetmelerde belki doğrudur belki değildir. Bunu tartışmak bizlerin eline bir şey geçirmeyeceği kanaatindeyim. Zira bir esere aa şu dinden esinlenmeler, belirtiler var demek ister istemez o kitaba objektif bir biçimde bakmamızı engeller. Edebi yönünü, anlatımını ve dünyası tartışıla bilir vs. vs. vs.  Smile
DENETMEN

Sana tamamı ile katılıyorum Acemi.İnsan eninde sonunda kendi kültürünü yazdığı yazıya geçirir ister istemez.Çünkü hep o kültüürün içinde yaşamıştır ve onu benimsemiştir.Ancak çok usta yazarlar bunu yapabilir;diğer kültürleri de ekleyebilir.Aslında Lewis de böyle biri;Türk Lokumu'nu eklemesinden belliFantastik Edebiyat Resim

DENETMEN

Bunu tartışmak neden bir anlam ifade etmiyor anlayamadım Acemi. Bu, üzerine edebi tartışma yapılmış ve yapılabilecek bir konudur. Herkes mensup olduğu dini eserlerine yansıtmıştır diye bir şey de söyleyemeyiz. Bunların konuşulması bizi eser hakkında daha da bilgili kılar; yani bize kazandırdığı bu olur. Eserlerde bu denli yansımaları bulunan bir olgu elbette ki buraya taşınmalıdır.
DENETMEN

Tartışma konusu eserin dini yönü olabilir. Bu elbette tartışılabilir. Bahsettiğim kısımı bir daha mesajımı okursan anlayabilrsin. Yukarıdaki mesajlar hakkında söyledim.

Her yazar mutlaka dininden bir parça yansıtırda demiyorum ama şunu kesinlikle diyorum; Her yazar bulunduğu toplumdan bir şeyler mutlaka ve mutlaka katacaktır.
Yeni başlık gönder Başlığa cevap gönder   Sayfaya git 1, 2  Sonraki