| |
|
| Yazar |
Mesaj |
|
Misafir
|
ÖNEMLİ GÜNLER 10.11.2006, 18:41 |
|
|
Bu bölüme de günün en önemli tarihi olayını yazarız.
On Kasım olduğu için bugün Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyoruz.
"Büyüklük odur ki hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için hakiki mefkure ne ise onu görecek, o hedefe yürüyeceksin, herkes senin aleyhinde bulunacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda mukavemetsiz olacaksın. Önüne namütenahi manialar yığacaklardır, kendini büyük değil, küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telakki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine kani olarak, bu maniaları aşacaksın. Ondan sonra sana "büyüksün" derlerse, bunu söyleyenlere de güleceksin."
Mustafa Kemal Atatürk.
NOT: Atatürk, kendisine "Ata" denmesini hiç sevmezmiş. Hatta gıcık olurmuş. |
|
|
|
|
 |
|
Yönetici
| Kayıt: 02 Ekm 2006 |
| Mesajlar: 832 |
|
|
|
Şimdi... 10.11.2006, 18:54 |
|
|
Aynı konuda bir başlık açmaya hazırlanıyordum. O'nun, pek sevdiğim, kalpaklı bir resmi vardır. Arayıp bulayım derken fırsat elimden kaçtı.
Hepimizden önce davranarak bu başlığı açtığı için Tüyler Dürten'i kıskanıyorum.
Yurttaşlarım!
Az zamanda çok ve büyük işler yaptık.
Bu işlerin en mühimi
Temeli yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyetidir.
Kutlu olsun!
Birlikte daha büyük işler yapacağız.
Çünkü Türk Milleti'nin karakteri yüksektir.
Türk Milleti çalışkandır.
Türk Milleti zekidir.
Ne mutlu Türk'üm diyene...
Bu sözleri, bir yüzyıl öncesinden kalmış radyofonik ve titrek bant kayıtlarından ne zaman işitsem tüylerim diken diken olur.
Not: Atatürk'ün Türk demekle, bu ülkenin bütün evlatlarını kast ettiğini belirtmeme lüzum yoktur sanıyorum. |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
Atatürk'ü anıyoruz! 10.11.2006, 18:57 |
|
|
Atatürk'ü hepimiz anıyoruz!! Evet, bugün saat dokuzu beş geçe sirenler 1938'i hatırlatırcasına kulaklarda çınlarken, büyük ihtimalle birçok insan öğle yemeğinde ne yiyeceğini ya da haftasonu nerelere gideceğini düşünüyordu. Sevgili matematik hocamızın "Evet, bildiğiniz gibi yarın 10 Kasım..." diye başlayan konuşmasını "Ohaaa!" diye kesmem de bu fikrimi destekliyor. Bu insanlara acıyorum, acıyorum, acıyorum. Ve, şu an Atatürk'ün yerinde olmanın ne kadar kötü bir his olacağını biliyorum; kendi ellerinizle şekillendirdiğiniz eserinizin bu hâle gelmiş olduğunu görmek ne fena... Kemikleri kalmış olsaydı, eminim sızlardı! |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
içkiyi azalt 10.11.2006, 19:42 |
|
|
Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Hasan Rıza Soyak içkiyi azaltması için onu zorlayınca Atatürk şöyle yanıtlamış:
"Fakat ne yapayım ki içmeye mecburum; kafam çok ama beni mustarip edecek kadar çok ve hızlı çalışıyor; vakit vakit onu uyuşturup biraz dinlenmek ihtiyacını duyuyorum. Harbiye ve Erkânıharbiye mekteplerinde iken sabahları beni ekseriya koğuş arkadaşlarım uyandırırdı... Çünkü akşam zihnim herhangi bir meseleye takılırdı; onu düşüne düşüne kafam şişer, uykum kaçardı. Bütün gece, yatağın içinde dönüp durdum; ancak sabaha karşı, yorgun, bitkin bir halde uyuya kalırdım ve tabii kalk borusunu duymazdım... Şimdi de öyle... İçmediğim zamanlar uyuyamıyorum; ıstırap içinde bunalıyorum." |
|
|
|
|
 |
|
Yönetici
|
|
|
VARNA MEYDAN MUHAREBESİ 11.11.2006, 17:21 |
|
|
Bugün Varna Meydan Muharebesi'nin 562. yıldönümü...
Kutlu olsun! |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
12 KASIM 1999 DÜZCE DEPREMİ 12.11.2006, 11:38 |
|
|
Bugün 12 Kasım Düzce depreminin yedinci yıl dönümü.
12 Kasım 1999 cuma günü saat 18.57'de başlayıp otuz saniye sürmüştü deprem.
7.2 büyüklüğündeki depremde Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin açıklamasına göre, 845 kişi hayatını kaybetmiş, 4948 kişi yaralanmıştı.
12939 ev yıkılmış yada ağır hasar görmüş, 3395 bina derhal yıkılması gereken binalar olarak belirlenmiş, 2450 işyeri yıkılmıştır.
Ölenlere Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, depremin izlerini hâlâ taşıyanlaraysa acil şifalar dileriz.
NOT: Bu depremin yıldönümü olan bugün de Çankırı bir (2.9) ve Ankara'da üç (4.4, 2.7 ve 2.8 ) yer sarsıntısı meydana gelmiştir. |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
Bu gidişle 12.11.2006, 14:15 |
|
|
Yahu bizim kadar köklü ve olaylı bir milletin ve kültürün tüm geçmişini hesap edersek, bu köşeye bir şey yazmadan geçireceğimiz bir gün olacak mıdır? |
|
|
|
|
 |
|
Yönetici
|
|
|
Hatırlayan hatırladığını... 12.11.2006, 20:02 |
|
|
Hatırlayan hatırladığını yazsın. Ne mahzuru var?
Varna Meydan Muharebesi'ni espri olsun diye yazdım. Tarihimizdeki her önemli olay ve savaşı buraya yazacak olsam oturup saat başı veri girmem gerekir.
Size bir hakikati aktarayım. Tarihçiler hesaplamışlar ve Türklerin tarihte en çok ve en uzun süre savaşan millet olduğunu tespit etmişler. (Böyle bir gerçeği tespit etmek güç olmasa gerek.)
Bu konuda birinci olmak beni şaşırtmadı ama ikincilik hakikaten şaşırttı.
İspanyollar bu konuda ikinci milletmiş. |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
Re: Bu gidişle 12.11.2006, 21:58 |
|
|
| Eowyn yazmış: | | Yahu bizim kadar köklü ve olaylı bir milletin ve kültürün tüm geçmişini hesap edersek, bu köşeye bir şey yazmadan geçireceğimiz bir gün olacak mıdır? |
Her milletin tarihi olaylıdır, çoğu da bizimki kadar eskiye dayanır. Ama, burada hatırlatabildiğimiz kadarını hatırlatalım bence.
Eo, kabul et! Sen de bu konunun varlığından memnunsun! İtiraf et!  |
|
|
|
|
 |
|
Yönetici
|
|
|
Haklısın Tyler... 13.11.2006, 20:47 |
|
|
Haklısın Tyler,
Evet her ulusun tarihi zengindir. Kültürler, uygarlıklar, milletler ve tarihler birbirleriyle mukayese edilemezler.
Bunun en açık kanıtını aşağıya veriyorum;
13 Kasım 354 - Ortaçağ Hristiyan felsefesinin, Skolastiğin ve Kilise Kurumunun babası St. Augustinus dünyaya geldi.
13 Kasım 1805 - Napoleon Bonaparte komutasındaki Fransız ordusu Viyana'ya girdi.
13 Kasım 1850 - Dr. Jekyll Mr. Hyde ve Define Adası gibi romanlarla tüm dünyada tanınan Robert Louis Stevenson dünyaya geldi.
13 Kasım 1885 - Sırp-Bulgar savaşı başladı.
13 Kasım 1906 - Paul Corno ilk helikopter uçuşunu gerçekleştirdi.
13 Kasım 1912 - Fransızların en ünlü oyun yazarlarından biri olan, Romen asıllı Eugene Ionesco dünyaya geldi.
13 Kasım 1914 - Caresse Crosby sütyenin patentini aldı.
13 Kasım 1918 - Atatürk'ün; "Geldikleri gibi giderler" diyerek karşılayacağı İşgal gemileri İstanbul Limanı'na demir attı.
13 Kasım 1920 - Milletler Cemiyeti Cenevre'de açıldı. Açılışa 41 ülkeden 5000 temsilci katıldı.
13 Kasım 1922 - Tekirdağ düşman işgalinden kurtuldu.
13 Kasım 1945 - General Charles De Gaulle Fransa Cumhurbaşkanı seçildi.
13 Kasım 1956 - Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Alabama eyaletinde otobüslerde siyah beyaz ayrımcılığına yol açan yasayı geçersiz kıldı.
13 Kasım 1957 - Sovyetler Birliği, Sputnik 3'ü uzaya fırlattı. Aracın içinde iki canlı köpek vardı.
13 Kasım 1966 - Tank ve zırhlı araçlardan oluşan bir İsrail birliği Ürdün sınırını geçip Samu Köyü'ne saldırarak 4000 nüfuslu köyün tamamını yok etti.
13 Kasım 1966 - Adana'da Amerikan askerlerinin Türk kadınlarına sarkıntılık ettikleri iddiası üzerine Amerikalılara ait bina ve otomobiller tahrip edildi.
13 Kasım 1970 - Suriye'de Hafız Esad darbeyle yönetimi ele geçirdi.
13 Kasım 1976 - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kıbrıs'taki tüm yabancı askerlerin çekilmesini ve mültecilerin topraklarına dönmesini öngören tasarıyı kabul etti.
13 Kasım 1983 - Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu 1980 askeri darbesinden sonraki ilk demokratik seçimin sonuçlarını açıkladı: ANAP 211, HP 117, MDP 71 milletvekilliği kazandı.
13 Kasım 1985 - Kolombiya'daki Nevado Del Ruiz yanardağı patladı. Dünya tarihinin en büyük yanardağ patlamalarından biri olarak tarihe geçen bu olayda 20.000'in üzerinde insan yaşamını yitirdi.
13 Kasım 1974 - Başta Bisiklet Hırsızları (Ladri di Bicyclette) olmak üzere sayısız muhteşem yapıta imza atan İtalyan yönetmen Vittoria De Sica yaşamını yitirdi.
13 Kasım 1980 - Nakşibendiliğin 20. yüzyıldaki en büyük liderlerinden biri olarak kabul edilen Mehmet Zahit Kotku yaşamını yitirdi.
13 Kasım 1994 - Türk ulusunun yetiştirdiği en büyük ressamlardan biri olan Nedim Günsur yaşamını yitirdi.
13 Kasım 2002 - Irak hükümeti Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin dört yıl aradan sonra yeniden ülkeye girebilmelerini öngören Birleşmiş Milletler kararını kabul etti. (Kaynak: Vikipedia)
Evet bu uzun liste gösteriyor ki, burada öyle her aklımıza gelen tarihi olayı anmaya kalkarsak işler iyice çığırından çıkar. Bu başlık 10 Kasım gibi büyük bir günü anmak için açıldı ve böyle önemli günleri anmakta kullanılmalı.
Mümkünse arkadaşlarımız birbirlerinin doğum günlerini de bu başlık altında kutlarlar. Böylece aynı konuda birçok başlık açmak lüzumu doğmaz. |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
Sait Faik Abasıyanık 18.11.2006, 16:20 |
|
|
Asıl adı Mehmet Sait olan usta yazarımız, Sait Faik Abasıyanık 1906 yılının 18 Kasımında doğdu.
Ölümünden sonra annesi, yazar adına öykü ödülü koymuştur. "Sait Faik Armağanı" edebiyatımızın en büyük ödüllerinden biri sayılmakta ve çeşitli sponsorluklarla ölüm yıldönümünde (11 Mayıs) verilmektedir. |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
Kendimi cahil hissettim ama... 22.11.2006, 13:24 |
|
|
Yavaş yahu... |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
Daha ne? 22.11.2006, 20:05 |
|
|
Daha ne kadar yavaşlayabilirim, Angel?
Bak dört gündür hiçbir şey olmamış gibi görünüyor. Hem, sen de yazsana bir şeyler...  |
|
|
|
|
 |
|
Misafir
|
bekliyorum... 22.11.2006, 22:27 |
|
|
Ben seneye yazacağım, Yerli Malı Haftası'nda... |