| Yazar |
Mesaj |
|
Üye
| Kayıt: 16 Ekm 2007 |
| Mesajlar: 414 |
|
|
|
OSMANLIDA HAREM 09.03.2008, 23:50 |
|
|
Bu benim icin hep mistik bir konu olmustur.acaba yıkılıs sürecini hızlandırdı mı yavaslattı mı?hadım edilmis zenciler ne is yapardı?is hayatındaki yükselmelerin ilki burada mı görülmüstü?ne istiyordu yabancı ressamlar osmanlıdan.haremi görmüsler miydi yoksa kendi krallarının yasantılarını osmanlı kıyafetlerinde mi göstermislerdi.islam halifesi bu kadar sapkın olabilir miydi?(uff national geographic dergisi tanıtımı gibi olmus)evt bunları merak ediyorum ve öğrenmek isterim. |
_________________ Aşk istiyorduk ağızdan damardan
Gözler parlasın soluk açılsın.
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 17 Tem 2007 |
| Mesajlar: 70 |
|
|
|
harem 10.03.2008, 1:17 |
|
|
harem dediğinde iki şey düşün.
biri güzel kızların yarı çıplak havuz başında ut çaldığı ortasında padişahın salına salına kızlara "sen gel, sen de gel" dediği fantazi bir yer,
bir de kadınların yaşam alanı.
mutfakta erkeklerin çalıştığı, servisi erkeklerin yaptığı bir saraydan bahsediyoruz. kadınlarla erkekler kesin sınırlarla ayrılmış.
"misafir geldi, hadi biriniz çay-kahve ikram etsin" diye bir şey yok.
mesela harem kurmak için ne lazım? tabii ki kadın.
padişahlar neden üç-beş-onbeş kadınla evleniyor? beğendikleri için mi?
mesela fatih sultan mehmetin babası 2. murat ölünce eşlerinin bir kısmı bursadaki eski saraya gitmiş. (o zaman saray edirnede) bir kısmı da ülkesine dönmüş. Ülkesine dönenlerden biri de 50 yaşındaki bir macar prensesi. bu prensese hemen bir talip çıkıyor, kim biliyor musun; bizans kralı konstantin. peki neden? tabii ki osmanlı onlara saldırdığında macarlar yardım etsin diye. malum macar kralının kardeşinden bahsediyoruz. tabii aynı dönemde konstantin bir kaç kişiye daha evlenme teklif ediyor ermeni kralının kızından pontus kralının kızına, kimlere kimlere.
senin anlayacağın "gidin anadoludan kızları toplayın gelin" diye birşey yok. aynı zamanda "evlenmek" politik bir karar. "güvence" de diyebilirsin.
fatihin eşlerinden biri bizans prensesi savaştan sonra hareme sağ bıraktığı pek çok bizans soylusunun kızını da alır. amaç sadece "harem kurmak" değil. "rehin almak" aynı şekilde her hangi bir ülke, şehir hatta köy alındığında bu "rehin almak" olayı o kadar gelişir ki "devşirme" denilen şey bu büyük ailelerin isyanını önlemek için alınan rehinler denilebilir.
ressam meselesi ise: düşünsene padişahın vezirinin giremediği hareme nasıl bir italyan erkek elini kolunu sallayarak girer? giremez elbette. kendi resmini bile yaptırmak için düşünen bir osmanlı nasıl "gel benim hatunu da çiz" der. çizilenler genellikle "köle" sınıfına girenler. bunun harici bir kaç çizim yapılmış ama sen hürrem sultan'ın yarı çıplak resim yaptıracağına inanabiliyor musun? sultan süleyman ne yapar tahmin edebiliyor musun?
mesela zanaro kaç yılında yaşamış ki fatih'in resmini yapmış? fatihi görmeden resmini yaptığına göre pek çok kişiyi de görmeden resimleyebilirsin değil mi?
haremi gördüler elbet. harem denilen yer sadece sarayda olan bir yer değil ki, ikiden fazla odası olan her evde harem elbette vardı. uşağı olmayanların da elbette halayıkları vardı. kahve istersin evin hanımı yada kızı çıkmaz misafirin karşısına halayık çıkar.
şu senin zenci meselesi ise "zor zanaat" harem oğlanı yada harem ağası yada kızlar ağası olmak. ama bunların zenci olduğunu söylüyorsun. bu gerçek mi yoksa fantazi mi? nerden biliyorsun zenci olduklarını?
"islam halifesi" dediğin şey sadece bir sıfat. osmanlı sıfat harici türkler dışında bir "halife" rolü oynamamışlar. yani ne cezayir, ne fas, ne de arabistan "sen halifesin" dememiş. bizimkiler de zaten oradan aldıkları vergileri hep oralara kullanmışlar. hala günümüz kuzey afrikasında savaşların ve kralların yıkamadığı çok belirgin osmanlı izleri var.
ama halife değil demek "kesin kurallara uymuyor" demek değil.
mesela deli ibrahim olayına ben hala adapte olamadım. bin küsur eşi ve üç bin küsur çocuğu olduğu söylenir. hani meşhur zeki-metin parodisi bile vardır. "hepimiz fatih'in torunuyuz, deli ibrahim'in torunları nerde?" diye.
yıkılma süreci tarih kitaplarında var zaten.
şu national geographiç meselesine gelince de linki aşağıda
http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/0608/konu.aspx?Konu=1 |
_________________ "beni düşünen bir adam düşünüyorum. ben onu düşündüğüm için ben varım o ise düş, ama onun düşünde de ben varım öyleyse ben bir düşüm o ise var."
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 11 Eyl 2007 |
| Mesajlar: 190 |
| Konum: düşler zamanı |
|
|
bir anlatım 10.03.2008, 1:29 |
|
|
bir tarih profesörm vardı, adam haremden şöyle bahsetmişti; sarayda erkek erbabının eğitim gördüğü, vakit geçirdiği yerler nasıl varsa, kadınlar için de harem bölümü varmış. osmanlı sarayları sadece ihtişam mekanı değildir arkadaşlar biraz gezdiyseniz topkapı'yı falan... tarlasından mescidine, okulundan misafirhanesine, tüm saray erbabının yaşam alanı orası. şimdi vezirin karısı, yok defterdarın karısı-kızı.. hepsi sarayda, nerde eğitim görecek, nerede vakit geçirecekler? işte harem bunun için ayrılmış özel alan. he tabii ki padişeh'ın zevceleriyle buluştuğu yer de orada sanırım ama bu harem demek değil...
o dönemde kadınlar basit fen-edebiyat-kur'an-musiki gibi eğitimleri alırlarmış, ee sarayda yaşıyor cahil mi kalavak? yarın öbür gün devlet erbabına evlat yetiştirecek... hocaları da genelde yabancı kadınlardan oluşurmuş.
bunlar bana hocamın anlattıkları. ama avrupa'da çok sansasyonelleşmiş bu bilgiler.. yok padişah bir dalıyormuş hareme allah!!! ne kadar gerçekçi tartışılır... |
_________________ ....NON....
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 15 Şub 2008 |
| Mesajlar: 112 |
|
|
|
:) 10.03.2008, 12:58 |
|
|
Harem nedir ne değildir?
Harem denilen şey haremlik selamlık denilen islam dininin bir özelliğinden geliyor bildiğim kadarıyla.
erkeklerin ve kadınların bir perde, duvar vs. gibi şeylerle ayıran mahrem kadınların içinde yaşadıkları oda yada odalar vs.
kadınlar niyeyse mal gibi değer görüyor bu da ayrı bir boyut tabi.
kadın hizmetçi olarak değil geleceğin padişahlarını doğurmaya ayarlanmış kurulu saat gibi...
özelilkle osmanlı da güzel ve zeki kadınlar tercih edilirmiş.
Tarih hocamın kulakları çınlasın; bize haremi anlattığında şu cümleyi söylemişti;
"harem bir seks odası değil arkadaşlar, aksine seks için hazırlanan kadınların odasıdır."
yani padişaha kendilerini hazırlayıp sundukları (ki bu kadınlar nikahlı eşleridir) bir yer.
tabiki insanlar bilmedikleri şeyler için fantazi kurmaları ve bunu resim sanatına dönüştürmeleri normal.
biz elfleri gördük mü ki? hayır... kulaklarının sivri ve uzun oldukları kanısına nasıl vardık öyleyse?
bu da onun gibi birşey.
ayrıca; kadınlar eş olarak seçilirken Poe nun da dediği gibi güvence olarak seçiliyordu.
ah biz kadınlar... |
_________________ Kayıtsızlık ve Unutkanlık nehri;
Lethe'den
Kharonla geçtim…
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
|
zenci oldukları doğru olsa gerek 10.03.2008, 20:03 |
|
|
harem agaları ve kara agalar olarak ayrılıyorlarmıs.ama kara agalar gittikce güclenöis ve harem onlara teslim edilmis.yazdıklarınız icin tessekkürler baska arkadaslarıda beklerim bildiklerini paylassınlar ne kadar cok sey öğrendim. |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 17 Tem 2007 |
| Mesajlar: 70 |
|
|
|
Re: zenci oldukları doğru olsa gerek 10.03.2008, 21:00 |
|
|
| raskalnikov yazmış: | | kara agalar gittikce güclenöis ve harem onlara teslim edilmis |
bunu kim söyledi?
bir gözle görülür adres ver yahu... kaynak göster.
sen her halde bir filmden filan bahsediyorsun... |
_________________ "beni düşünen bir adam düşünüyorum. ben onu düşündüğüm için ben varım o ise düş, ama onun düşünde de ben varım öyleyse ben bir düşüm o ise var."
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
|
tamam 10.03.2008, 21:58 |
|
|
veriyorum;http://www.topkapisarayi.gov.tr/harem.html harem agaları bölümünde.bilgilerin dogrulugu tartısılabilir ama burayı okurken böyle bir konu acmak aklıma geldi. |
|
|
|
|
 |
|
|
|