Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
» YAZARLAR - KİTAPLAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

Robert Jordan adına okulumda, çıkmayı başaramayan bir dergi için yazdığım yazıyı paylaşmak istiyorum umarım beğenirsiniz.

Robert Jordan

“Zaman Çarkı döner ve çağlar gelip geçerek önce efsane olan, sonra solup söylenceye dönen anılar bırakır…” Bu “bir zamanlar…” tadındaki başlangıç oldukça ünlü bir fantastik kurgu serisi olan Zaman Çarkı’na (The Wheel Of Time) ait. Şu an piyasada 11 kitabı bulunan bu serinin yazarı ise asıl adı James Oliver Rigney Jr. olan Robert Jordan.
.  
      Seri, ne yazık ki Robert Jordan’ın cardiac amyloidosis (kalpte anormal protein birikmesi) adı verilen ve çok nadir görülen bir hastalık dolayısıyla 16 Ekim 2007 tarihinde hayata gözlerini yummasıyla yarım kaldı. Ancak 12. ve son kitap olan Memory of Light’ın, çok sevdiği eşi Harriet ve yayınevinin uygun gördüğü üzere Amerikalı başka bir fantastik kurgu yazarı Brandon Sanderson (Alcatraz versus the Evil Librarians; Elantris; Mistborn Series) tarafından derlenip 2009 yılında tamamlanması planlanıyor.
.            
    Robert Jordan, Zaman Çarkı’ndan önce de çeşitli isimler altında kitaplar yazdı. Reagan O’Neal adıyla The Fallon’u (1980), Jackson O’Reilly adıyla da Cheyenne Raiders’ı (1982) okuyuculara sunmuştur. Ayrıca Robert Jordan adı altında yazdığı bir de Conan serileri (1982 – 1984) mevcuttur. Asıl eseri ve belki deonu J.R.R. Tolkien’in tahtına kadar çıkaracak olan Zaman Çarkı’nı ise 1990 yılında serinin ilk kitabı Dünyanın Gözü ile okuyuculara sunmuştur.
.          
    Dünyanın Gözü oldukça göz korkutabilen bir kitap. Bir de ciltleyip ansiklopedi kılığına sokmuşlar ki arkasına bakmadan kaçası geliyor insanın. Kazulet gibi kitaplar raflara sığmamakla kalmaz yerlerde tuğla misali dizilir. Dünyanın Gözü ilk olarak Phoenix yayınevi tarafından çıkarılıp, daha sonra İthaki yayıneviyle tekrar basılmış ve serinin devamı da gelmiş. Yeni çıkan kitap Yeni Bahar ise bir çeşit geçmişe dönüş kitabıdır. Bütün olayların ne zaman başladığını anlatmasına rağmen 11. kitaptan sonra çıkması küçük bir ara olarak görülüyor. Zaman Çarkı’nı daha önce eline almış olanlar bilirler, kitabın arkasında içeriğe dair sadece destan mısraları misali birkaç satır yazı bulunur, konusu hakkında verdiği tek ipucu ise ışık ve gölgenin savaş halinde olduğudur.
.            
      İçeriğe gelince, okumak isteyenlere şiddetle tavsiye ettikten sonra biraz bilgi iyi gelir. Seri ışığın ve gölgenin sonsuz bir savaşı sürdürmesini konu ediniyor, ki sonsuz dememin sebebi zamanın -serinin adından da anlaşılacağı üzere- bir çarka benzetilmesidir. Robert Jordan bu fikri, zamanın doğrusal olduğu ve değişimin mümkün olduğu fikrini kabul eden eski Yunanlıların aksine, bir çark olduğu inanışını benimseyen Hindu mitolojisinden ve zamanın döngüsel olduğunu varsayan eski kültürlerden almış.
.
     Zaman çarkı döndükçe bir çağ bitiyor ve öteki bir çağ ve dolayısıyla öteki bir savaş başlamış bulunuyor. Seride, bu savaşın merkezindeki üç genç adam hayatlarını tamamen değiştiren bir maceraya atılıyorlar. Robert Jordan’ı diğer yazarlardan ayıran bir özelliği kitaptaki kişilerin, kültürlerin ve olayların çeşitliliğidir. Çok fazla kişi kafa karıştırır mı, evet kısmen karıştırır; fakat içine daldığınız dünya o kadar engindir ki kendinizden bir parça bulmanız kaçınılmazdır. Seride kadınlara da oldukça çok yer verilmiş olması Robert Jordan’ı ayrı kılan başka bir özellik. Hatta dünyaya neredeyse kadınlar hükmediyor. Suratını buruşturanlar olabilir, fakat hikayede oldukça sağlam krallıkları yine oldukça sıkı bir disiplinle kraliçeler ve imparatoriçeler yönetiyor, ayrıca düzeni sağlayan Aes Sedai’larda cabası.
..
     Robert Jordan’ın, Tolkien'in tahtına aday olduğunun söylentileri bazı kulaklara abartı gelebilir; fakat tıpkı Tolkien gibi Robert Jordan da kendi dünyasını kendi eliyle yaratmış bir yazardır. Robert Jordan kitabın başlarında Tolkien’den esinlendiğini röportajlarında belirtmiştir; örneğin Myrddraal denilen yaratıklar Tolkien’in yüzük tayfına çok benzer ya da trolloclar orkları andıran bir ırktır. Fakat çok geçmeden Tolkien’in yarattığı klasik fantastik kurgu öğelerinden sıyrılmayı başarmış ve tamamen orijinal ırklar ve kültürler yaratmıştır. Röportajlarında sık sık bu kültürleri yaratırken dünyadaki çok çeşitli kültürleri birbiriyle harmanladığını ve aslında bildiğimiz dünyayı bize bambaşka bir tepsiyle sunmuş olduğunu vurgulamıştır.
.
     Zaman Çarkı’nın, filminin ya da dizisinin yapılacağına dair birçok söylenti olmasına rağmen Robert Jordan bir röportajında serinin filminin yapılmasını istemediğini ama mini dizi şeklinde bir projeyi desteklediğini belirtmiştir. Aslında hikaye oldukça karışmış durumda şu an ve nasıl toparlanacağını merak edenler için sorulan; “kitabın nasıl biteceğini biliyor musunuz?” sorusuna, “Hikayeye başladığım andan beri kitabın son sahnesini biliyorum” diye cevap vermiştir. İlgilenenler
Sitemizdeki linkleri görebilmeniz için kayıtlı üye olmalısınız.
Lütfen KAYIT olun yada ÜYE GİRİŞİ yapınız.
sitesinde Zaman Çarkı ile ilgili merak edilen birçok sorunun yanıtını ve Robert Jordan ile yapılan röportajları bulabilir. Yine ilgilenenler için Robert Berry, Zaman Çarkı için oldukça güzel, orijinal ve çok doyurucu bir soundtrack albümü hazırlamış. Özellikle kitabı okurken güzel giden değişik bir havası var.
.
     Fantastik kurgu okurları için bulunmaz nimet, okumayıp merak edenler için güzel bir başlangıç, sevmeyenler içinse belki de artık başka ufuklara açılmaları için bir fırsat niteliğindeki bu eserin arşivde bulunması gereken bir eser olduğu kanısındayım.
..
Linkler:  

Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Yönetici

Ooooooo! Çok teşekkür ederiz rapunzel. Robert Jordan ile ilk kez tanışacak olan arkadaşlarımız için son derece bilgilendirici ve samimi bir yazı olmuş. Biçimsel bakımdan biraz dağınık görünüyordu, düzenledik. Yazılarınızı forumumuza girdikten sonra düzenle tuşuna basarak, beliren ekranın üst kısmında yer alan tuşlar yardımıyla yazınızı cillop gibi yapabilirsiniz.
.
    Başlıklarınızı koyulaştırabilir, gereken yerleri italik yapabilir, puntolarla oynayabilir, paragrafları birbirlerinden ayırabilir, yazınıza resimler ve görsel malzemeler ekleyebilir, metni iki yandan eşitleyebilirsiniz. Böylece ziyaretçilerimiz yazılarınızı daha bir hoşlanarak, daha bir takdir ederek okurlar. Kısa mesajlarınızda, yorumlarınızda böyle bir şeye gerek yok tabii. Ama böyle uzun ve güzel yazılar yayımladığınızda biçime de önem verirseniz yazılarınız tadından yenmez olur.
..
    Tekrar teşekkür ediyoruz rapunzel. Son zamanlarda sitemize girilen en güzel inceleme yazılarından biriydi.
Üye
Üye

Smile ben teşekkür ederim düzenleme için bodoslama kopyaladığım için yazı biraz dağınıktı gerçekten, umarım yararı olur ilgilenenlere
Üye
Üye

Seni tebrik ederim. Gerçekten de uğraşarak yazdığın belli. Zaman Çarkı benim ayılıp bayılarak takip ettiğim bir seridir. Hayatımda çok büyük bir yeri oldu. Altıncı kitaba geçtim ama öylece kaldım. Bu sıcaklar kitap okuma hevesimi boğuyor. Soğuklar başlasa da seriye devam etsem. Seriyi bitirirsem Zaman Çarkı'nı çok güzel anlatan bir yazıyla karşınıza çıkmayı planlıyorum.

Bu siteye böyle büyük bir destanı hatırlattığın için teşekkür ederim. Zaman Çarkı ile ilgili daha fazla yazı bekliyorum senden. Affına sığınarak tabi ki.

Ben de senden bekliyorum Falas. Zaman Çarkııııı, Zaman Çarkııııı diye aylarca zar zar ağladın ama bir rapunzel kadar olamadın. Kız geldi, iki dakika içinde döşedi yazıyı. Madem bunca seviyor, matah buluyorsun, o halde iki üç yazı kondur da görelim bakalım; nasıl bir şeymiş şu Zaman Çarkı.  
Üye
Üye

Bu yazı aslında çok daha geniş kapsamlı olacaktı seri bende de çok büyük bir etki yaratmıştı ama dergiye yazdığım için küçültmek zorunda kaldım, aslında yazış amacım hem okumayanlara gerçekten okumaları gereken bir seri olduğunu göstermek hem de benim gibi bu seri ve yazarı hakkında kenarda köşede bilgi arayanlara kolaylık sağlamaktı sanırım biraz olsun amacıma ulaşmışım teşekkür ederim (:.

Bu arada Robert Berry'nin bu seri için yaptığı soundtrack albümünü bulamayanlar -ki ben oldukça zorlanmıştım- bana ulaşabilirler bir şekilde parçaları internet üzerinden ulaştırırım.
Üye
Üye

Kilgarvan yazmış:
      Ben de senden bekliyorum Falas. Zaman Çarkııııı, Zaman Çarkııııı diye aylarca zar zar ağladın ama bir rapunzel kadar olamadın. Kız geldi, iki dakika içinde döşedi yazıyı. Madem bunca seviyor, matah buluyorsun, o halde iki üç yazı kondur da görelim bakalım; nasıl bir şeymiş şu Zaman Çarkı.  

Çok güzel değinmişsin konuya. Seriyi bitirince, konuyu, olayları iyice özümseyince, şöyle seriyi yerden göğe çıkaran uzunca bir yazı yazacağım. Sadece zaman...

Üye

Bu seri üzerine yazılacak çok şey var. 11 cildi okumak 6 ayımı almıştı. Bittiğine çok üzülmüştüm. Hala da arasıra kendi kendime hayıflanır dururum.
R.J. tarzı diğer okuduğum hiç bir kitaba benmezemektedir. Açık ve yalın yazılması yazarı kadar çevirmenlerininde işinde ehli olduğunun bir kanıtıdır. Karakterleri anlatırken okuyucu düşündürmeye itirek kendisiyle savaş halinde değil anlayış çerçevesinde özümsemeye itmektedir. Her hikayede inanış, tanrı gibi öğeler çok fazla ön planda olmasada bir yerde her milletin kendi dininin kimi renklerini eklediğine tanık olursunuz, Lakin R.J kitabında bu yok. Tamamıyla tarafsız. Bu da kıitabı okurken yeni bir dünyanın, yaşamın içinde olduğunuzu hissettiriyor.

Dediğim gibi yazılacak çok şey var, lakin şuan pek zamanım yok, amam buradayım.
Ben hala çalışıyorum, bir yandan da sizi takip etmeye çalışıyorum  Sad .

Işık sizinle olsun,

Sevg,

Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.

ÖZDEMİR ASAF
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> YAZARLAR - KİTAPLAR

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri