|
ÜYE
| Kayıt: 11 Ekm 2008 |
| Mesajlar: 1096 |
|
|
|
Alacakaranlık - Twilight
17 yaşındaki Isabella Swan (Kristen Stewart), babası Charlie (Billy Burke) ile yaşamak üzere küçük bir kasaba olan Forks Washington D.C'ye taşınır. Burada 108 yaşında bir vampir olup, 17 yaşında görünen gizemli sınıf arkadaşı Edward Cullen (Robert Pattison) ile tanışır. Başlarda Edward romantizmden uzak durmaya çalışsa da birbirlerine aşık olurlar. Üç göçebe vampir James (Cam Gigandet), Victoria (Rachelle Lefevre) ve Laurent (Edi Gathegi) geldiğinde Isabella’nın hayatı tehlikeye girer ve Edward’ın ailesi onun hayatını çok geç olmadan kurtarmak için uğraşır.
Yönetmen: Catherine Hardwicke
Senaryo: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer (Kitap)
Oyuncular: Kristen Stewart, José Zúñiga, Billy Burke, Robert Pattinson, Kellan Lutz, Ned Bellamy, Elizabeth Reaser, Sarah Clarke, Peter Facinelli, Cam Gigandet, Nikki Reed, Michael Welch, Justin Chon, Jackson Rathbone, Rachelle Lefevre, Stephenie Meyer, Taylor Lautner
Yapım: "Summit Entertainment" Nisan 2007'de yeniden kurulup tam hizmet bir film stüdyosu haline geldiğinde haklarını Paramount Pictures'dan aldığı, Stephenie Meyer'in yazdığı Twilight romanının bir uyarlamasını geliştirmeye başladı. Takip eden Ekim'de Catherine Hardwicke yönetmen ve Melissa Rosenberg senaryo yazarı olarak projeye dahil oldu.Rosenberg WGA grevi nedeniyle projeyi 31 Ekim'den önce tamamlayabilmek için tam zamanlı olarak çalıştı. Hardwicke ve Rosenberg'in işbirliği ile yazılan senaryo altı haftada tamamlandı.Senaryoda romandaki bazı karakterlere yer verilmezken bazı karakterler diğerleri ile birleştirildi. Filmin çekimleri Şubat 2008'de başladı ve 2 Mayıs'da sona erdi. Sahneler öncelikli olarak Portland, Oregon'da çekildi. Okul sahneleri için kitapta adı geçen Forks High School'un yerine filmde Kalama High School kullanıldı. Diğer sahneler ayrıca St. Helens, Oregon'da da çekildi.Stüdyo, yine Meyers'in kitaplarını temel alan en az üç filmlik bir seri yaratmayı düşünüyor.
 Yorumum: Bence oldukça güzel bir sinema filmiydi her zamanki gibi kitabının lezzetini vermeyen bir film olsa dahi buna gereksinim bile duymadım.Bence bu film bir alkışı hakediyor..Efektler ise oldukça güzeldi..Lâkin bu kitap ve özellikle bu sinema yapıtı şu ana kadar vampir - nosperadu hakkındaki tüm klişeliri ve tabuları yıkmış..Örnek vermek gerekirse bu kadar az kanın olduğu başka bir vampir filmi ben bilmiyorum. Puan: 78 % adresinden ulaşabilirsiniz. *** Not: Yorumlarınızı bekliyorum  |
|
|
|
|
 |
|
|
ÜYE
| Kayıt: 18 Oca 2009 |
| Mesajlar: 49 |
|
|
... 26.01.2009, 14:03 |
|
|
Kitabı çok iyiydi.
Ama filmi seyretmedim daha...
Bir "Vampir" hikayesinden çok bir "Aşk" hikayesiydi bence... |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
|
|
|
| Arkas yazmış: | Kitabı çok iyiydi.
Ama filmi seyretmedim daha...
Bir "Vampir" hikayesinden çok bir "Aşk" hikayesiydi bence... |
Filmini izlemeni öneririm sevgili Arkas..
DipNot= Kristen Stewart'ı çok beğendim |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
|
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 22 Ksm 2007 |
| Mesajlar: 78 |
|
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
|
|
|
| erdemo yazmış: | Gazetede filmin eleştirisi gibi bir şey okumuştum. Gençlik filmine enteresanlık katmak adına vampir hikayesi kullanılmış filan diyorlardı. Kitaptan sonra hayal kırıklığı yaratır diyorlardı. ama sen pek öyle düşünmüyorsun galiba  |
Aslını söylemek gerekirse o tip eleştirileri ben de okudum ve televizyondan duydum ama şu kadarını söyleyeyim hangi kitabın filmi yapılsa kitabının verdiği lezzeti vermedi diye eleştirler yapılmıyor mu bir "gurme" edasıyla.Doğrusu haklı olduğu yönlerde mutlaka vardır ama ben bir çok güzel eleştiriye de rastladım. Kitabın bir çok hayranı var bunu ABD ve dünya çapındaki hasılatına bakarak söyliyorum.Ve film de aynı derecede ilgi gördü neredeyse..Ama şu bir gerçek ki eleştiriler hiç bir zaman yapıcı olmuyor ne yazık ki..Örnek vermek gerekirse "A.R.O.G" filmini izledin mi yahut izlediysen beğendin mi bilmiyorum ama şahsen ben bu filmi GORA'dan sonra biraz yavan bulmakla beraber oldukça beğendim ama bu filmle ilgili eleştirilere bir bakar mısın?..Aynı şey "Twilight The Movie- Alacakaranlık" için de mevcut ne yazık ki!
Umarım anlatabilmişimdir.
Sevgilerimle. |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 22 Ksm 2007 |
| Mesajlar: 78 |
|
|
... 28.01.2009, 18:29 |
|
|
evet tam olarak anlatabilmişsin. Ben de eleştirileri okumuş olmama rağmen sana sorduğumdan da belli galiba ama hala güzel diyecek birilerini arıyorum. Çünkü bu konuda senin de dediğin gibi oldukça benzer ve fazla sayıda eleştiri oluyor.
ayrıca dip not: ben AROG'u daha çok beğendiğimi söyleyebilirim  |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
|
|
|
Anlatabildiğime gerçekten de çok sevindim. |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 06 Şub 2009 |
| Mesajlar: 43 |
|
|
... 07.02.2009, 0:41 |
|
|
Kitabı da okumadım filmi de izlemedim ama, filmle ilgili bazı şüphelerim var. Bazı geleneksel şeyler korunmalıdır bence. Vampirler de bunlardan bir tanesidir (bilmiyorum, geri kafalılık mı deniyor buna?). Güneş ışığında dolaşan bir vampir, üstelik karşısındaki kan dolu vücuda aşık oluyor? Garip..
Bunları dememin nedeni, vampirler sanılanın aksine herhangi bir yazar tarafından konsepti değiştirilebilecek tarzda karakterler değillerdir, çünkü vampirlerle ilgili bütün konseptler, onların varlığına inanan halklar tarafından uzun yıllar önce zaten oluşturulmuştur. Nasıl Druidlerin özellikleri değiştirilemiyorsa, nasıl kafamızdan Mısır mitolojisine yeni bir tanrı ekleyemiyorsak, vampirlerde de belli başlı özellikleri korumamız gerekir. Bunlar kitap/filmle ilgili gördüğüm, düşündüğüm yanlış özellikler.
Ki yine söylüyorum izlemedim ama, izlesem de gazetelerde bahsedildiği gibi "teen drama + vampires!" tarzı gayet populist bir yaklaşımla karşılaşacağımdan eminim. |
_________________ "The hero of the gods
The crossing of the threshold
The belly of the whale
Refusal of return
Hollow eyes
Dry pale legs
Howling on..."
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
|
|
|
"Klişe" filmlerden sıkılmadıysan elbette ki haklısın Master of Orion! |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 06 Şub 2009 |
| Mesajlar: 43 |
|
|
... 07.02.2009, 1:11 |
|
|
Yazımı detaylı okusaydın meselenin "vampir konsepti" üzerine olduğunu anlardın. Yenilik adına yapılan işler bir türü geliştirmekten uzaksa, evet klişenin yanındayım tabi ki. Zaten yazar teyzemiz de kitabı yazmadan önce vampirlerle ilgili hiçbir şey bilmediğini söylemiş, keşke vampir demek yerine başka bir şey oluşturuverseymiş hikayede. Tabi hikayede vampir olmasaydı, bu kadar tutar mıydı?.. O da ayrı bir konu.
Benim klasik olarak gördüğüm, sizin klişe olarak gördüğünüz filmler/kitaplar/eserler, türe getirdiği orjinallik açısından bu filmden daha öndedir. Çünkü bu filmin yaptığı şey, sırf hikayeyi ilginç bir boyuta taşımak için yılların edebiyat/sinema/folklor konseptini tamamen değiştirmektir.. Olmaz olsun öylesi.
Tabi 21. yüzyılda bir Max Schreck bulmak da hayalperestlikten başka bir şey değil, bizimkisi boşa dil dökmek... |
_________________ "The hero of the gods
The crossing of the threshold
The belly of the whale
Refusal of return
Hollow eyes
Dry pale legs
Howling on..."
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 21 Oca 2009 |
| Mesajlar: 25 |
|
|
... 07.02.2009, 1:34 |
|
|
Filmi çok dikkatimi vererek izleyemedim o yüzden sağlıklı bir yorum yapabileceğimi düşünmüyorum fakat oynayan kız..Kristen Stewart(tı sanırım)ı gördügüm her sahnede icim sıkıldı rolü geregi gıcık biri gibi gözükebilir ama insan rolüne bu kadar mı yapışır illallah dedirtti izlerken sevmedim sevemedim kendisini..ama bir Edward olsun Emmet olsun hadi Alice'de olsun filmin başında herkese soğuk davranan tipler olarak daha bir sıcak kanlı gözüktü gözüme..kişisel yorumum. |
_________________ Darion Mograine / Rohan Kralı
Do you read everything you're supposed to read? Do you think everything you're supposed to think?
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 20 Arl 2008 |
| Mesajlar: 169 |
|
|
U_U 07.02.2009, 1:43 |
|
|
Master Of Orion'a yüzdeyüz katılıyorum. Vampir dediğin gün ışığna çıkıp... Hadi tamam çok güçlü olur, güneşin doğuş anına katlanabilir. Ya da onbin yıllık bi vampirdir ... Bu ne bu çocuk okula gidiyor okulaaaa  eneterasan olsun diye vamprileri kulanmış da ... En klişe konunun üzerinde. Vampir insan aşkı !Ben kitabınında tutmadım... Hiç beğenmedim.
Hele kitabın çevirisini hiç tutmadım.
Kısacası ben Alacakaranlık serisini hiç tutmadım. Serinin sonunuda duydum. Bu bir felakeet!!!!
Alacakaranalık dendiği zaman biraz sinirleniyorum  pardon  |
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 12 Mar 2009 |
| Mesajlar: 16 |
|
|
|
Çok etkileyiciydi. Tamamen ergenlere hitap ediyordu. Ben de 16 yaşında bir kız olarak, ister istemez kitaptaki birçok karakterin birçok özelliğiyle kendimi özdeşleştirdim. Kurgu vampir-insan aşkı temelli, doğru. Serinin bu kadar bağımlılık yapmasının sebebi de bu zaten. Beğenen kitlenin büyük bölümü 13-25 yaş arası kızlar. Hemen hemen hepimiz kendimizi Bella'nın yerine koyduk. Edward adındaki; iradesine sinir bozucu derecede hakim vampir, birçok kızın sahip olmak isteyeceği türden bir erkek ve yaşattığı aşk da herkesin yaşamak isteyeceği türden. Ama ben çoğunluktan farklı olarak, kitaptaki Jacob karakterini çok beğendim.
Özetle; gerek hitap ettiği kitlenin yoğunluğu, gerek kurtadam-vampir düşmanlığını konu alması, gerekse vampir-insan aşkı çerçevesi içinde oluşturulmuş olması itibariyle, 'popülist' sıfatına uygun bir film ve seri. Ama yine de etkileyici olduğu kanısındayım. |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 13 Ksm 2008 |
| Mesajlar: 1157 |
|
|
|
Kızlar, gençlik, aşk NEFRET ediyorum!!! Ayrıca bence her vampir hikayesinde kurtadamlar olmalı. Her şeyin güçlü ve zayıf yönleri var, bunları kaldırırsan vampirin vampir olmasının ne anlamı kalır?
Cidden ama, Blade'de neden kurtadam yok???!?!! |
_________________ Ben büyüyünce kurtadam olcağğmm!
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 09 Ekm 2008 |
| Mesajlar: 22 |
|
|
|
Filmi izledin mi bilmiyorum ama şu Jacob denen oğlanla amcası Billy'nin (öyle bişeydi işte) kurtadam olduğunu hafiften belli etmeleri yeterli olmuş bence. İkinci filmde onları göreceğiz. Onun dışında film saçma mı saçmaydı. Romantikliğe eyvallah derim ama gerçekçi romantik olmalı. Bu arada özgünlük adına yapılmış farklılaşmalar tamamen saçmalıktan ibaretti. Ayrıca kızın oyunculuğu çok kötüydü. Sürekli dudaklarını ısırması vs. beğenmedim. Bi' beyzbol sahnesi güzeldi ama o da filmi kurtaramıyor. |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 13 Ksm 2008 |
| Mesajlar: 1157 |
|
|
|
Underworld biraz daha iyiydi yinede....... |
_________________ Ben büyüyünce kurtadam olcağğmm!
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 30 Oca 2008 |
| Mesajlar: 767 |
|
|
... 05.05.2009, 19:33 |
|
|
Robert Pattinson'un oyunculuğunu çok iyi bulmasam da, bu filmde o sakallı adamı bir yakışıklı yapmışlar ki:) İzleyip duruyorum tekrar tekrar:D Ayrıca aşk hikayesi ilginç bir hava katmış vampir filmine. İkinci filmin daha iyi olacağına eminim. |
|
|
|
|
 |
|
ÜYE
| Kayıt: 07 Mar 2009 |
| Mesajlar: 689 |
|
|
|
| yuno44907 yazmış: | Kızlar, gençlik, aşk NEFRET ediyorum!!! Ayrıca bence her vampir hikayesinde kurtadamlar olmalı. Her şeyin güçlü ve zayıf yönleri var, bunları kaldırırsan vampirin vampir olmasının ne anlamı kalır?
Cidden ama, Blade'de neden kurtadam yok???!?!! |
bence öyle bir zorunluluk olmamalı. her ne kadar alacakaranlığı izlememiş olsam da başka vampir filmleri izledim ve bunların bazılarında kurtadamlar yoktu. benim de hoşuma gitmedi değil |
_________________ Hangi seçeneği seçer ise seçsin aklın, bir tarafın hep seçemediğinde kalacak*
|
|
|
|
 |
|
DENETMEN
| Kayıt: 12 Tem 2008 |
| Mesajlar: 3681 |
|
|
Hmm 06.05.2009, 14:07 |
|
|
Kitabını okumadım. Bir kaç gün önce filmi izledim, ortalamanın üzerindeydi kanımca. Yalnız kitabı filme çevrilen her eserde olduğu gibi sanki herşey olup bitiyor hissi verdi bana. Orası ayrı tabi ama konusu itibariyle güzel bir eser.
Baş roldeki kızın oyunculuğuna gelirsek, evet kötüydü gerçekten. Çocuğun gözlerine bakmıyordu. Ayrıca bir anda çocuğun üzerine atlayıp öpecekmiş hissi veriyordu bana kız. Sıkıntı verdi izlerken, biraz rahat oynamayı becerseydi keşke. ama çocuk güzeldi. Genel olarak %65 lik birfilm  |
|
|
|
|
 |
|
|