Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3
» AKADEMİK ÇALIŞMALAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

Başlığı görünce birden aklıma, bir milli marşımızın yazılması için açılmış olan yarışma ve sırf para ödülü var diye bu yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif Ersoy geldi. Para almamak hususunda o kadar ısrarcı olmasına karşın şiiri teslim etmeye bir arkadaşından ödünç aldığı palto ile gitmişti Mehmet Akif...
Gerçi orada, milleti için yazdığı bir eserin maddi değerinin olmayacağı vurgusu vardır. Bir de gariptir, mesela biri hukuk bitirir, avukat-hakim olur, tıp bitirir, doktor olur vs. ama bir ressam, bir yazar olmak için bir bölüm bitirmek yeterli mi? bir insan nasıl bu statüye ulaşır? tabi bahsedilen öylesine bir kitap değil, bir sanat eseri ise? Bir insanın sanatçı olup olmadığının kararının verileceği merci neresidir? ben saptırdım sanki konuyu çok afedersiniz ama... bir sanatçıyı kim belrler, ona bir ödülü layık görme hakkını kim kendinde bulabilir merak ettim...
=)

Üye

Edebiyat ya da sanatçı ödüllendirilmelidir tabii.. Ödül olarak verilen şey para olduğunda da alınmalıdır.. Şahsen ben her ikisinden de gurur duyardım. Çünkü her ikisi de çok fazla getirisi olacak olan şeyler..

Bir sanatçıya verilen ödül, sanatçıyı teşvik eder.. daha fazla kitlelerce bilinir olmasını (ben buna şöhret demek istemiyorum) sağlar.. ve özellikle de edebiyatçılar için en değerli olan hediye, daha fazla insan tarafından okunmak dolayısıyla da daha fazla okuyucuya ulaşmaktır.. ödüllendirilmek de arkasından bunu getirecektir..

Para konusuna gelince; zevk alarak yaptığın bir işten hayatını kazanmak kadar tatmin edici bir şey olamaz diye düşünüyorum.. elbette ki kazanılan paranın miktarı o yazarın ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesi değildir - özellikle de popüler kültürün esiri olmuş toplumlarda - ancak yazar için para, daha iyi işler yapabilmek için son derece önemli bir araçtır.. en basit açıklamasıyla; kendisini ve ailesini rahatça geçindirebilecek kadar paraya sahip olan yazar, yaşam sıkıntısından kendisini mümkün mertebe kurtarabildiğinde, kendisine yazmak için daha huzurlu bir ortam yaratabilecektir..

Kısacası ödül de para da, genel olarak sanatçı için özel olarak 'yazar' için, önemli 'araçlar'dır.. olması gerekir =)

Üye

vallahi ben iyi bir yazar olsam bir an evvel iyi para kazanıp rahata ermiye calısırdım... calismaya daha çok vakit ayırabilmem icin..
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

ün gelir para istemeden sizi bulur. sen istemesende o maddi unsurlar seni bulur,bulacak, bulmalı.ve ya bulamasın it elinin tersiyle. ama yaşadığımız çağda hakkından feragat eden herkes fedakar değildir,olamazda

Üye

önce-ün sonra-para gelir.Bazı yazarların yazdıkları şeyler çok değerli olmasına karşın ne para kazanmışlardır nede ün.Unutulup gidenlerde vardır aralarında. Ama bazı yazarlar vardırki topluma ayak uydurmuş ve insanların ne istediğini bilmiştir. Bunun sayesinde de ödüllendirilmiştir.Tabikide yazar başarısı ile ödüllendirilmelidir. Bazı yazarlar sadece yazdıklarıyla para kazanırlar. Eğer bir yazar bir şey yazamassa yada yazdığı şey tutmassa para kazanamaz.bu yüzden ailesini geçindiremez.Tabikide yazar kazandığı parayı yada ödülü almalı.Ün sonra para.Adam nobel ödülü alır bütün heryerde adı geçer.Onun yazılarını okumamış hatta adını bile duymamış insanlar nobel aldı diye onu okur. Ve yazar böylece dünyada tanınır. Ödül gereklidir.Para da öyle.
eğer ben alın teriyle kazanmışsam nobelide alırım bilmem neyide...Very Happy

Üye

lord_of_lorien yazmış:
Sizce edebiyat ya da edebiyatçı ödüllendirilmeli mi? Nobel ya da diğer ödüller gerekli mi? Ya da şöyle daha net bir soru sorayım edebiyat=para, şan, şöhret midir yoksa sadece hayatını kazanma ve yaptığın işten zevk alma meselesi midir? Ayrıca siz ileride çok büyük bir yazar oldunuz diyelim, eğer size Nobel ya da onun gibi büyük bir ödül verilirse bu ödülü kabul eder miydiniz?

Ben ileride çok büyük bi yazar olsam ne Nobel'i takarım ne Pulitzer'ı... Zaten artık kontrolden çıktı bu ödül işi. Yok şu dalda yok bu dalda derken milyon tane ödül dağıtıyorlar. Eğer ki dünya üzerinde sadece bir defa ve bir kişiye verilecek olan bir ödülse onu gider koşa koşa alırım. Yoksa öyle her sene birilerine zoraki dağıtıyorlarsa işim olmaz.

Ayrıca öyle ödül almak için bilmem kaç tane resepsiyona fln gidip medyayla şununla bununla da uğraşamam. Lakin gönderiyorlarsa ödülü (ve parayı) postayla göndersinler kabulümdür

LastOfTheMajeres yazmış:
Ben ileride çok büyük bi yazar olsam ne Nobel'i takarım ne Pulitzer'ı... Ayrıca öyle ödül almak için bilmem kaç tane resepsiyona fln gidip medyayla şununla bununla da uğraşamam.

Dünyada Nobel Edebiyat Ödülü'nü reddeden sadece bir tek yazar vardır; Jean Paul Sartre. İkincisi neden sen olmayasın? "Nobel Edebiyat Ödülü'nü Alan İlk Türk Yazar" ünvanını kaçırdın ama "Nobel Edebiyat Ödülü'nü Reddeden İlk Türk Yazar" ünvanı seni bekliyor. Bu arada Marlon Brando da Oscar ödülünü reddetmişti. O ödülü reddeden başka isim var mı, onu bilmiyorum işte. Yok sanırım.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> AKADEMİK ÇALIŞMALAR
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3
3. sayfa (Toplam 3 sayfa)

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri