Sitemizdeki linkleri görebilmeniz için kayıtlı üye olmalısınız. Lütfen KAYIT olun yada ÜYE GİRİŞİ yapınız. |
Sitemizdeki linkleri görebilmeniz için kayıtlı üye olmalısınız. Lütfen KAYIT olun yada ÜYE GİRİŞİ yapınız. |
Avcınınbiri kuş avlamak için bir tuzak kurdu. Tuzağa küçük bir kuş yakalandı. Avcı,minik kuşu eline alınca şaşırdı. Çünkü minik kuş konuşuyordu.
Minik kuş:
- Ey insan oğlu sen birçok koyunlar, sığırlar, develer yedin. Onların etleriylebile doymadın benim etimle mi doyacaksın? Ben senin dişinin kavuğunu biledolduramam.
Şayet beni bırakacak olursan sana üç öğütvereceğim. Bunlar sana daha yararlı olabilir. Bu öğütlerden birini elinde,ikincisini şu damın üzerinde, üçüncüsünü şu dalın üzerinde söyleyeceğim. Buöğütlerimi tutarsanız ömür boyu mutlu olursun, dedi. Avcı bu teklifi beğendi.Zaten eti olmayan bu küçük kuşla nasıl doyacaktı ki? Kuşun öğüdü belki işeyarayabilirdi. Avcı:
- Peki, Söyle bakalım, dedi. Minik kuş:
- Elindeyken vereceğim öğüt şudur: Olmayacak bir şeyesakın inanma.
Kuş, bu birinci öğüdünden sonra avcının elinden karşıdakidamın üzerine kondu.
- İkinci öğüdüm: Elinden kaçırdığın fırsatlara hiçbirzaman üzülme. Kuş, şöyle devam etmiş:
Akılsız insanoğlu, eğer beni kesmiş olsaydın kursağımdaiki yüz elli gram ağırlığında bir inci bulacaktın. O inci seni de, çocuklarınıda zengin ederdi. O inci senindi ama kısmetin değilmiş. Öyle bir inci kaçırdınki dünyada eşi benzeri yoktu, dedi.
Avcı, bunu duyunca:
- “Eyvah!” Ben kendi elimle kendime yazık etti. Elimdekitalih kuşunu kaçırdım. Ah benim akılsız kafam” diye üzülmeye saçını başınıyolmaya başladı. Kuş avcının bu halini görünce:
- Be aptal adam! Biraz önce ben sana ne öğüt verdim mi? Şuhaline bak. İnci elinden gittiyse ne üzülüyorsun? Ben sana “Elinden kaçırdığınfırsata hiçbir zaman üzülme” demedim mi? Sözümü anlamadın mı? Sonra sana“olmayacak bir söze sakın inanma” diye ilk öğüdümü verdim.
İnciyi duyunca aklın başından gitti. Benim iki yüzelligram gelmeyeceğimi bildiğin halde nasıl içimde iki yüz elli gram incibulunabilir? dedi. Avcı, kuşun uyarısını dinleyince, aklı başına geldi.
- Haydi güzel kuş! Şu üçüncü öğüdünü de söyle, öyle git,dedi. Minik kuş dalın üzerine kondu ve alaycı bir şekilde:
- Hayret doğrusu! İlk iki öğüdümü çok iyi tuttundaüçüncüsünü mü tutacaksın? dedi. Göğün maviliklerine doğru uçtu.