Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4
» YAZARLAR - KİTAPLAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

ithaki bencede en iyisi ama kitap fiyatları rezalet edgar allen poe nun tum hikayelerini almak istedim 70 ytl diince oha dedim :S

asıl saçmalık kitaplar bukadar fahiş fyatken yapılan anketlerde turkiye kitap okumuyo diye safsatalar yayınlarlar hep ulan kitap ucuz olduda bizmi almadık ! Evil or Very Mad
en çok kitap okuyan kesim universte gençliidir ondada para yok zaten
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder
Üye
Üye

hayalperest yazmış:
ithaki bencede en iyisi ama kitap fiyatları rezalet edgar allen poe nun tum hikayelerini almak istedim 70 ytl diince oha dedim :S

asıl saçmalık kitaplar bukadar fahiş fyatken yapılan anketlerde turkiye kitap okumuyo diye safsatalar yayınlarlar hep ulan kitap ucuz olduda bizmi almadık ! Evil or Very Mad

Eğer ithaki'nin cağaloğlu sirkeci deki dağıtım merkezine gidersen tamı tamına yarı fiyatına tüm ithaki kitaplarını alabilirsin. toptan alman şart değil. bir kitap da albilirsin.

hayalperest yazmış:

Bir arkadaşım, Peter Berkowitz'in "Nietzsche: Bir Ahlak Karşıtının Etiği" isimli eserini tam 27 YTL vererek satın almıştı. Nietzsche üzerine tez hazırlıyordu ve kitabı mutlaka satın alması gerekiyordu. Birkaç hafta sonra aynı kitabı bir sokak satıcısından 2.5 YTL'ye satın aldım ve vicdanımda en ufak bir sızlama dahi hissetmedim. Eğer bir kitap 2.5 YTL'ye mâledilebiliyor ve satıcısına yine de para kazandırabiliyorsa aynı kitabın 27 YTL'ye satılması haramiliktir, haydutluktur, şehir eşkiyalığıdır, şerefsizliktir.

Ben bir kitabın sadece yazarına saygı duyarım. İşin öteki tarafları tamamen ticaridir ve yirmi birinci yüzyıl ticareti aldatma esasına dayanır. Yazarın kitabın satışından aldığı pay %10-12. Yani kitaba verdiğimiz 27 YTL'nin sadece 2.5-3 YTL'si yazarının cebine giriyor. Gerisi kalpsiz ve acımasız tüccarların şişkin kasalarını dolduruyor.

Eğer Berkowitz'in kitabı 2.5 YTL'ye satılabiliyorsa, bunun üzerine bir 2.5 YTL'de yazarı için koyun, kitabı 5 YTL'ye satın. 27 YTL'ye satmak da ne oluyor? Akşam yemeği için bile para bulmakta zorlanan bir üniversite öğrencisi neden üç kuruş harçlığıyla kitap kartellerinin, tröystlerinin kirli emellerini beslemek zorunda bırakılsın?  

Korsan kitap alanlar hayduttur, korsan müzikler dinleyen hırsızdır diye çığıranların bizzat kendileri hayduttur, bizzat kendileri hırsızdır. Zaten yeterince zenginlerken, daha çok, daha çok, DAHA ÇOK zenginleşmek için korsan kitap satıcılarını eşkiya gibi göstermeye çalışıyorlar.

Hayır efendim. Ben sadece kitaba ve onu meydana getirmek için alın teri döken yazara saygı duyarım. Bilgi, tarihin hiçbir döneminde ticari bir meta olmamıştır. Bilgi insanlığın ortak mülküdür ve herkesin ondan eşit biçimde istifade etmeye hakkı vardır. Bu insanların gözünü öylesine para ve hırs bürümüş ki, bilgiyi ve kitabı bile kirli kâr hesaplarına alet ediyorlar. Eğer bir şeyler öğrenmem gerekiyorsa beni kimse engelleyemez. Gerekirse kitabı gider kitapçıdan çalar, yine de öğreneceğimi öğrenirim. Ben bilime hizmet ederim, küresel sermaye baronlarına değil. 5 YTL'ye maledilebilen bir kitabı 25 YTL'ye satan bir insan, yeryüzünün en büyük şerefsizidir ve öylesinin ne dünyada ne ahirette yatacak yeri yoktur.  
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Korsanla ilgili olarak kısmen aynı görüşleri paylaşsak da tamamen Kilgarvan'a katıldığımı söyleyemeyeceğim. Evet ne yazık ki Türkiye'de kitap ya da daha genel anlamıyla yazılı eserler fahiş fiyatlarda satılıyor ve bu kesinlikle ülkemizdeki okuma oranını olumsuz yönde etkiliyor ve okuyucuları korsana yönlendiriyor. Ancak bu durum bence korsanı veya korsanın savunulmasını haklı çıkarmaz.

Kitabevi raflarında 20-30 liraya gördüğümüz kitapları sokakta 2,5 liraya bulmamız bizim ekonomimiz için iyi olabilir.Fakat düşük fiyata aldığımız o eserden eserin yazarına ya da yabancı bir dilden dilimize kazandırılmışsa çevirmenine, editörüne herhangi bir kazanç sağlanmamakta dahası bu onları zarara sokmaktadır. Çünkü vatandaşın korsanı tercih etmesiyle yazarın 20-30 liraya satılan eseri raflarda sürünmektedir. Öte yandan bu paraların da tamamı elbetteki yazarın ya da çevirmenin cebine gitmiyor, işin matbaa kısmı , reklam ve pazarlama kısmı da var ki o konulara girmiyorum.

Kısacası yazara, çevirmene ya da editöre gösterdikleri emeklerin karşılığı olarak korsan alarak büyük bir saygısızlık yapılmış oluyor aslında. Dahası birçok yasadışı grubun da korsan yayınlarla kendine kazanç sağladığı da artık bilinen bir gerçek.

Yazılanları dikkatli okuyun, dikkatli değerlendirin. Aksi halde haksızlık yapmış olursunuz. Ben, bir kitabın, satıcıya kazandıracağı para da dahil olmak üzere 2.5 YTL'ye satılabileceğini, bunun üzerine yazar için de 2.5 YTL konması gerektiğini, böylece Peter Berkowitz'inki gibi bir kitabın satış fiyatının 5 YTL'yi geçmeyeceğini savundum. İtirazım, 5 YTL'ye satılabilecek bir kitabın 27 YTL'ye satılmasınadır. Yoksa korsan kitap satılsın, yazar hiç kazanmasın demedim.

Kusura bakmayın, eğer 5 YTL'lik bir kitap 27 YTL'ye kakalanıyorsa, korsan kitabı yeğlemekten başka şansımız kalmaz. Korsan piyasası, müşterilerini kazıklamak için her türlü yola tevessül eden şehir eşkiyası yayınevleri tarafından körükleniyor. Bir kitabı değerinin beş katı fiyata satmak da eşkiyalıktır, aynı kitabı el altından çoğaltıp dağıtmak da. Birine kılıf uydurmuşlar, öteki aleni yapılıyor; bir farkı yok. Bile bile kazıklanmaya razı olanınız varsa, buyursun yesin kazığını; bize laf düşmez.

Ne söylesek boş. Bu tür tartışmaların sonu gelmez. Ben sadece bilgiye ve öğrenmeye kıymet veririm. İşin ticari tarafları beni hiç ilgilendirmez. Tüccar değilim. Kitaba da ticari bir meta olarak değil, kutsal bir nesne olarak bakıyorum. Böyle olduktan sonra kimin ne kadar kazandığı umurumda değil. Satıp para kazanmak için değil, fakat sırf okuyup öğrenmek arzusuyla kitapçıdan kitap yürüten bir insan, benim gözümde dünyanın en sevimli mahluğudur.

Sizler meseleye hep korsan kitap satıcılarının nazarından bakıyorsunuz. Bir de onların müşterileri nazarından bakın. Şöyle bir senaryo tasavvur edin; çocuğun biri gündelik ihtiyaçlarını karşılamaya dahi para bulamıyor. En büyük arzusu okumaktır. Yediğinden içtiğinden artırıp kitap alıyor, aşkla şevkle okuyor. Böyle bir çocuk, yayınevinden 30 YTL'ye alabileceği kitabı korsan piyasasında 3 YTL'ye bulabiliyorsa bence hemen gidip almalıdır. Çünkü birincil önemi haiz şey okumak, okumak ve okumaktır. Yazara yahut yayıncıya para kazandırmak sonra gelir. Eğer yazarlar kitaplarını insanlığa hizmet amacıyla değil, sırf para kazanmak için yazıyorlarsa zaten Allah onların sülalesinin belasını versin. Öylesine her tür kazık müstehaktır.  

.
      İçi boş polisiye laflara karnımız tok. Bir kitap okumak istediğimde beni hiç kimse zaptedemez. Ne yapar eder en kısa yoldan kitabımı edinip okurum. Korsanmış, morsanmış, yasalmış, değilmiş, bunlar meselenin özüne tekabül eden konular değil.
Üye
Üye

elbetteki 5 liraya satılabilecek bir kitabın 27 liraya satılması okuyucuyu kazıklamaktan başka bir şey değildir ancak okuyucunun buna yanıtı gidip de korsan kitap almak olmamalı bence. Eğer bilgi edinmek, öğrenmek bireyin doğal bir hakkıysa bunu layığıyla, başka yollara başvurmadan elde etmesinin de bir yolu olmalı. Öğrencilik zamanımda ben de kitap konusunda çok sıkıntılar çektim. Okuduğum bölümün ingiliz dili ve edebiyatı olması nedeniyle kitaplarımızın fiyatları da çoğu zaman normalden 2-3 kat fazla oluyordu. Yine de hiç bir zaman korsana başvurmadım, eğer orjinalini almaya param yetmiyorsa fotokopisini çektiriyordum. Bunun da doğru olduğunu savunmuyorum tabi ki ancak böyle yaparak kendi naçiz aklımla korsana da para kazandırmamış oluyordum. Son olarak söylediklerimi yine tekrarlıyorum kitapların fahiş fiyatları ile savaşmak bence korsan yoluyla olmaz, okuyucu olarak daha somut çözümlere ihtiyacımız var.

Hadiseye çok farklı noktalardan bakıyoruz. Ben işin ticari ya da yasal taraflarıyla hiçbir şekilde ilgilenmiyorum. Kitaplar benim için daima büyülü ve kutsal nesneler olmuştur ve daima da öyle kalacaklardır. Kim basmış, nerede basmış, kaça satılmış, para kimin cebine girmiş, yasal mıymış, değil miymiş beni ilgilendirmez. Başka bir mesele olsaydı korsana ben de karşı çıkabilirdim (belki) ama kitaplar söz konusu olduğunda korsanlık morsanlık tanımam ben. Kitap kitaptır, bilgi bilgidir. Nereden  edinildiğinin kıymeti yok benim için. Belki hatalıyımdır; kusuruma bakmayın.
Üye
Üye

Evet sanırım bu kitapların pahalı olması ve alamama sıkıntısını herkes çekiyordur. Özellikle biz öğrenciler için çok kötü bir durum bu. Kendi adıma Belgariad Serisini alamadım mesela. 5 kitaptan oluşan bu serinin her kitapı en az 25 ytl. Toplamda eder 125 ytl. Yani benim için paha biçilemez bir seri bu aslında ama işte maddi durumumuda göz ardı edemem. 125ytl bir öğrenci için gerçektende azımsanmayacak bir para.

Aslında bende korsan kitaplara başvurabilirdim ama bunu yerine daha farklı bir yöntem kullandım. Kitapı e-book olarak okudum yani bilgisayardan. Buda doğru birşey değil tabiiki ama en azından korsana param gitmedi ve yazara saygısızlık yapmadım. Şunuda ekleyeyim hemen, maddi durum olarak sıkıntı çekmediğim zamanda bu seriyi kesinlikle alacağım en orjinalinden hemde. Ejderha Mızrağı serisinide şu an e-book olarak okuyorum mesela. Bence korsana başvurmaktansa bu daha iyi bir çözüm yolu gibi lakin yinede orjinal en iyisidir. Maddi imkanınız el veriyorsa almanızdan yanayım her nekadar pahalıda olsalar...
Üye
Üye

ithaki kesinlikle...
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
Üye
Üye

tamam cok pahali kitaplar ama korsan vermek anlamsız cunku cevirmenlere yayınevi giden paralar kesiyoru sonra demiyor muyuz niye kitaplar  cıkmıyor cunku yayınevi masraflarını karsılayamıyor bazı yayınevleri kapanıyor  ama herkesin dusuncesi farklıdır  
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
Üye
Üye

Kilgarvan ve Deadstar’ın tartışması dikkatimi çekti. Konuya bir de ben el atayım dedim.

İki arkadaş da doğru ve haklı düşüncelere sahipler. Bir kitabı satılabilecek fiyatının 5, 6 hatta 10 katı fiyatına satmanın bütçelerimize tecavüzden bir farkı yok. Şöyle çelişkili bir durum da var: korsan almak yayınevlerinin yeni kitaplar basarken korkmasına ve hatta batmasına sebep olabilmektedir. İki arada bir derede kalıyoruz. Bence fahiş fiyata satılan kitapların korsanını, dürüst bir fiyata satılan bir kitabın orijinalini almalıyız. Ama orijinallere parası yetmeyen birinin korsan almasını sonuna kadar destekliyorum. Şöyle düşünelim okur kişi kitabın korsanını almazsa o kitabı okuyamaz. Yani orijinale gücü yetmiyor- fiyat tutarlı olsa da.  Orijinalini zaten hiçbir şekilde almayacaksa korsanını alırsa da yayınevi için bir şey fark etmez. Çünkü o kitap zaten düşük bütçeli kişi tarafından alınmayacaktı. Tek fark, korsanı satanın cebine para girmesi.

Kendimi örnek vereyim. Yaklaşık 350 adet DVD filmim var. Hepsini, 1 YTL ye satan bir yerden aldım. 350 YTL ye mal oldu hepsi. Tanesini 10 YTL den  saysak 3500 YTL olur. 20 YTL den saysak 7000 YTL. Fark ortada. Param yetmez. Şimdi gel de 1 YTL olan yerden alma.

Üye

Yazar ne kazanmış ne yermiş ne içermiş hiç alakadar etmiyor beni benim için önemli olan okumaktır korsanlardan şikayet ediyorlarsa korsan kitap basan yayınevleri pardon merdivenaltları ile anlaşsınlar böylece eserleri herkesin eline ulaşır ,aslında bir yazar asla çok zengin olma amacı gütmemelidir çünkü biliyoruz ki yazmak heves işidir tatmin işidir,zaten devletimizde liberal sistemde o zaman önce benim işim olur benim amacım okumak eee o zaman ucuza okumak varken neden paraya boğayım ki adamları banane.aslında zaman çarkı falanda orjinal ama lol görüşüm bu.

acıların kralı
Üye
Üye

Anlamadığım şöyle bir konu var. Diyorsunuz ki yazar ne kadar kazanmış nerden kazanmış ya da kitabı basanlar ne kadar kazanmış umrumda değil. Bu çok saçma bir laf değil mi ? Yazar kazanmazsa kazanmaya kazanmaya nereye kadar sonunda yayıncı kazanmazsa yayınlamazsa sorması ayıp nerden okuyacaksınız kitapları. Benim için kitap okumak önemli diyosunuz madem okuyamayıunca ne yapacaksınız.

Ha şurda son derece haklısınız. Ben de mesela Tolkien in Kayıp öyküler kitabı 1-2 yi almak istedim ama toplam 53 YTL olduğunu görünce almadım ve korsan bulursam hemen de alırım kimse kusura bakmasın!!! Kitap fiyatları 5-15 YTL arasına düşse koca kitaplık dolduracam ama ne yapalım.

Bi de arkadaş e-book okuyrum demiş o da güzel yöntem ama elimde kitap tutmayınca pc den okumak bir yere kadar sonra sarmıyor yaa..
Üye
Üye

Artemis'i tek geçerim.... Yayınevi genel olarak çok kaliteli... Kitaplar "beni al beni al" diye bağrıyo..   Ve biricik anita mı yayınlayan yayınevi.. gerçi 9.kitapta bıraktı ya.. neyseee bilemiorum... Sad
Üye
Üye

walla kabalcıdan bazen çok güzel şeyler çıkıyor onun dışında ithaki, arkabahçeye fuarda bakmıştım güzel şeyler vardı hatta almıştım bi kitap... hatta ithaki deki amca arkabahçeye geçmişti Smile

Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> YAZARLAR - KİTAPLAR
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4
4. sayfa (Toplam 4 sayfa)

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri