Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3  Sonraki
» BİLGİSAYAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

Edge dergisi sanırım genellikle 50 yaş ve üzeri okurlarına sormuş bu soruyu.. çıkan sonuçlara bakınca öyle görünüyo =)

Ne Tetris'i ne Mario'su yahu? Hanginiz şu dakikada Diablo, Call of Duty, Resident Evil vs. dururken gidip tetris oynar? Belki tuvalete gittiğinizde cep telefonunuzla oynarsınız =)

Bence soru bana sorulduğunda, değerlendirmeyi benim yaşadığım zamanın şartlarına göre yapmam gerekir ve bu eski oyunlar nostaljiden öteye geçemez. En'le başlayan hiç bir listeme de giremezler.

Benim de sayabileceğim bir sürü oyun var ama ilk olarak aklıma gelenler en sevdiğim tür olan rpg türünden. Baldur's Gate, Ice Wind Dale, Oblivion, The Bard's Tale, Warcraft serisi (ve özellikle DOTA), ve tabi ki D&D kuralları üzerine kurulmuş Neverwinter Nights serisi.

Dark Messiah of Might and Magic de farklı ve güzeldi.

LastOfTheMajeres yazmış:
Edge dergisi sanırım genellikle 50 yaş ve üzeri okurlarına sormuş bu soruyu.. çıkan sonuçlara bakınca öyle görünüyo =)

Ne Tetris'i ne Mario'su yahu? Hanginiz şu dakikada Diablo, Call of Duty, Resident Evil vs. dururken gidip tetris oynar? Belki tuvalete gittiğinizde cep telefonunuzla oynarsınız =)

Puhahahaha! Eh! Doğru söze ne denir? Ama anladığım kadarıyla oyunlar, bilgisayar oyunları tarihine yaptıkları katkılar doğrultusunda, kendi çağlarının koşulları içinde değerlendirilmişler. Yoksa otuz yıl öncesinin oyununu altmış yıl sonrasının oyunlarıyla mukayese etmek olmaz. Şimdi birisi tutup; "Boris Becker de kimmiş, gelsin Raphael Nadal'ın karşısında bir dakika oynasın bakalım. O ihtiyar haliyle kemiklerini toplarız sahadan" dese adil olur mu? Becker'in, bırakın tenis oynamayı, raket tutacak hali kalmadı. Nadal ise gücünün, enerjisinin doruğunda.
.
     Demem o ki, Tetris bugün artık dandiğin dik âlâsı bir oyun gibi görünebilir ama bir zamanlar ortalığı kasıp kavuran oydu. Hiçbir oyun, üç kuruşluk Game Watchlara indirgenip o denli kitleselleşemedi. Ben altmış beş yaşındaki anneannemin beş yaşındaki yeğenimle kavga ettiğini bilirim. Üstelik tetris anneanneme alınmış, yeğenim onun aletine konmuştu. Kavga da, şaka maka değil, basbayağı ciddiydi haaa!
.
      Üstelik şu güne dek en çok satılmış, en çok oynanmış oyun da Tetris'tir. Tetris'e denk geldiğinde yarım saat olsun takılmayacak adam tanımıyorum. Takılmam diyorsanız  YIAALAAAAAAAN!
.
     Her neyse... Son kertede herkes kendi beğenisini koysun ortaya. Bugünün gençliği Okarina'yı Kukarina'yı nereden bilecek de ona oy verecek Allah aşkına? Evet, son kertede LastOfTheMajeres'e katılabilirim. Durun, bir daha düşüneyim. Hımmmmmm! Evet, sanırım katılabilirim. Veeeeeeeeee katıldım gitti. Hayırlı ossuuuuuuun!
.
     Ama 30 yaşında bir ihtiyar olarak; "ne günlerdi o Alex Kidd'li, Donkey Kong Country'li günler" demeden edemiyorum. Eskiden dedelerimiz gökdelen semtlerini işaret edip; "buralar hep kabak tarlasıydı" diye iç geçirdiklerinde, "kabak tarlasında özlenecek ne var Allah aşkına" diye şaşırırdık. Şimdi aynı duruma ben düştüm. İleride evlatlarıma; "eskiden bilgisayar oyunlarında bit kadar adamlar pıt pıt pıt diye ilerler, noktalar yutarlardı. Oyunlar teyp kasetine kaydedilir, iki saatte kurulur, tornavida ile kafa ayarları yapılırdı. Hey gidi günler heeey! Her şey yalan oldu" diye maziyi yâd ettiğimde; "babamızın kafa ayarı tutmaz oldu" diye düşünmelerinden korkuyorum.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Zaten bu konuda tüm dünya insanlarını bırakın bir forum kullanıcılarının bile aynı 10 oyunda hemfikir olmaları imkansız. Eh, normal olan da bu.

Ama bir gerçek var ki; günümüzün oyun dünyasında dengeler online oyunlara doğru kaymakta yavaş yavaş.

LastOfTheMajeres yazmış:
Bir gerçek var ki; günümüzün oyun dünyasında dengeler online oyunlara doğru kaymakta yavaş yavaş.

Neden? Çünkü oyunun özünde rekabet vardır. Antik Yunanlılar oyun sözcüğünü böyle karşılarlardı; agon. Kanlı canlı bir insanı yenmek, makineye yüklenmiş formatlar üzerinde ilerlemekten daima daha caziptir. Oyunların yavaş yavaş online bir platforma kayması, sosyal iletişim bakımından da daha sağlıklı. Çok rastlamışımdır; birbirleriyle online oyunlar üzerinden tanışıp sıkı dostluklar kuran, hatta evlenen insanlar var. Bilgisayar oyunlarının a-sosyalleşme değil, sosyalleşme vasıtaları olmalarında online oyunların olumlu katkıları olduğu kanaatindeyim.
Üye
Üye

hani assasin's creed noldu onu listeye almamışsınız oldumu şimdi yhaaa Sad

Bir Yalan : Seni hiç sevmiyorum.
Bir Gercek : Seni çok özlüyorum
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder
Yönetici

ASSASSIN'S CREED denen garabeti bir mağazada, dev ekran bir televizyonda gördüm; o nasıl görüntü, o nasıl ayrıntı hassasiyeti, o nasıl kalabalık ekran?!? Başım döndü. Bu bilgisayar oyunları nereye gidiyor? Yakında hepimiz zombi olup çıkacağız.

Hiç unutmam; bir bayram günü, topladığım harçlıkları cebime doldurup Kadıköy'deki pasajların yolunu tutmuş ve kendime tam 70 tane Amiga 500 oyunu kopyalatmıştım. O zamanlar 3/5'luk disketler vardı; listelerden oyun isimleri beğenip, X-COPY programıyla disketlere yükletiyordun. O 70 oyunu makinaya takıp içeriğine şöyle bir bakmak bile tam üç günümü almıştı. O zaman bir oyunun yüklenmesi için makina başında yarım saat bekliyorduk. İşler yuvarlandı, yuvarlandı ASSASSIN'S CREED olup başımıza çığ nâmına yığılıverdi. On sene sonra çocuklarınızı bilgisayar başından kaldırabilmek için spatula kullanmanız gerekirse hiç şaşırmayın.
Üye
Üye

en cok tercih edilen benim hatırladıgım ve gorduklerim(en cok begenilen falan demiyorum oynanan)

1-half life ve üsütünden yuklenen counter strike
2-fifa (96 yada 9Cool
3-medieval total var
4-diablo
5-pes (2008 hariç lanet olsun ona)
6-final fantasy
7-sims(ekleri harika eskiden nerde o kadar ek nerdeeeeee)
8-civilization
9-baldur's gate
10-nfs (özellikle serinin ilk versiyonları)

bunlar biryerler den check etmeden sagda solda hayatım boyunca(aklım erip oyun oynamaya başladıgım anlarda)gördüğüm başlık ve forumlardan aklımda kalanlar.mutlaka unuttuğum var yenilerdende var ama ben köklü olanlara değindim.
Üye
Üye

Oblivion'u tek geçerim.

Üye

malum oyun beni ilk gördüğüm gün ekranlarda etkilemişti.pc versiyonunun çıkmasını iple cektim kostum gittim aldım.anlatımımdan memnun kalmadıgımı çıkarabilirsiniz ama öyle değil.fizik motoru belki half life kadar degil ama gercekten hareketler modellemeler(zırhlar-deri korumalıklar-gauntlet'lar eşyalar-insan karakterlemeleri-silahlar ve hatta düşmeleri ve düşünce yerde kağıt gibi durmamaları.yarım karış yükseltili bir yere geldiğinde cesetin ve silahının orda yükseltili durması ve kıcrılması.hareketlerdeki akıcılık.gördüğüm en mükemmel at modellemeleri ve yönlendirmesi,hareketleri.herşey ne pat diye duruyor ne birden sonics gibi gaza basıveriyor atlar dahil.keşke deve (yok deve demeyin)olsaydı.o kalkışı ve oturuşu muhteşem olurdu.dövüş yapay zekası kötü.ama öyle yerlerden çıkmak gerekiyorki zaten canı biraz yüksek tutmuşlar şuhalde bile zorladığı yer oluyor.aslında hakeretler acısındanda tam bir consol oyunu.prince ile karşılaştırmayın.yarı gothic bir hitman yarı prince oluyorsunuz.devamlı düz biçmiyorsunuz.karakter fazlalığına zaten değinmeye gerek yok.orduların karşılaştığı alana giderken bir dunya askerin geçisi atlar falan cok harikaydı.ve bazı kısımları zorlu.dövüş yapay zekasının haricinde bazı makinelerde jarusalem sorunu varmış bende gram bişiy olmadı.oyunu bitirdim bir kere attı oda jjarusalemde değildi ve makinemdeki başka program yüzündendi.saklanma ve asker atlatma sekilleri cok zekice değil ama cok zor olsun istememişler.ufak sokaklar her sokakta gezer ve köşe başlarında duran sekliyle 1 ve daha fazla nöbetçi var.atlatmak mucize olurdu.ve adamlar öle malmal bakmıyo damlara catılara biz gibi sıcrayabiliyorlar.sadece ilk cıkısta merdiven gerekiyor onlara(e okadar farkımız olsun).benim için sorun 2 taneydi yan gorevlerdeki sıradanlık ve birbirine yakın gitmesi oyun boyunca ve oyunun bitişi.bitiş çok garip herşeyin soru işareti kaldıgı bir bitiş.hani yuzuklerin efendisinde hüküm dağı tarafına çorak tepelerin kayalıkların ustunden sam ile frodo bakar ve konusurlarya tav olursun ee sona sona nolacaK?BEKLİYOMUYUZ?boyle bir gariplik olur.halbuki kitabımı var?var ee oku öğren.ama oyunda böyle degil.sanki işin sonunda özel teşkilat yada bir general adı var belki ordu deneyi var.ölenler olmuş bizden önce ve belkibizimde sonunda ölecegimiz ima ediliyor.tarihler var her yerde rune ler var ve hatta mısır tarlalarına yapılmış ufo sekilleri tasvirleri ve ranın gözü ,bazı azteksel işaretler bide gördüğüm men in black amcalar var.okudugum bazı mailler,duvardaki runelerde yeralan binlerce sayfalık kitap tanımı.birde cok net gözlemlenen samuray dönemi göndermeleri.sanırım bir sonraki oyun uzak doguda olacak.ve bir assasin ninja olacağız.doğrusu templarlar yerine bu kez imparator samurayları kesmek eğlenceli olur.ha birde juijing gibi(sanırım)bir imparator ismi geciyor.velhasıl aksiyon third person ve first person h.andslash seviyorsanız alın.pişman olmazsınız.
Yönetici

Ne yaptın sen yahu?!? İki dakikada oyunun röntgenini alıverdin! Bilgisayar oyunu dergilerinin şu şakrak eleştirmenlerinden birini okuyor gibi hissettim. Helal olsun tomb. Forumumuzun bilgisayar oyunları bölümü bundan böyle ellerine bakar; haberin olsun.
.
   Şu yazının elini yüzünü de biraz düzelttin mi, şahlıktan şahbazlığa terfi edeceksin. Şöyle bir iki yerde paragraf ver, iki çeki düzen at be gülüm.  
Üye
Üye

1.Call of duty:4 Modern Warfare
Bu oyunuda ekleyin ben bir dergide görüp aldım bu oyunu memnun kaldım harika grafik ve görsel efektler mükemmel görevlerle dolu bir oyun senaryosu sesleri ve her şeyden önemlisi ingilizceniz bayağı iyi olması gerektiren bir oyun o yüzden en önemli uyarım bu gerçekten harika oyun...  Very Happy  Very Happy  Very Happy

____
2.Legend of Zelda: Ocarina.
Bu oyunu daha yeni internetten araştırdım bayağı iyi gözüküyor grafiği ve efektleri biraz düşük olsada ışıklandırması bayağı güzel gözüme gözüktü bu oyunu bende ilk defa duyuyorum hakkında fazla bilgi veremiyeceğim o yüzden... Sad  Sad  Sad

____
3.Half Life 2
Bu oyunda grafiği gerçekciliği ışıklandırma görselliği ile ön plana çıkan bir oyun bunu PC de oynadım kaldırmadın bilgisayar valla ama o 3 dkka oynamak bana yetti gerçekten bu oyunu asıl playstation 3 de oynamak lazımmış nerde bizde onu oynamaya yetcek para bu oyun benden size tavsiye ps ciye yolunuz düşerse ben ps 2 bile olsa oynayın derim en azından oynarsınız    
Üye
Üye

Bu nickname kullanan bir arkadaşımız var

Sanırım sizinki Mutlak Değerli  Smile  sizi birbiriniz ile karıştırmayız umarım.

Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.

ÖZDEMİR ASAF
Üye
Üye

Saol söylediğin için ama benimki çizgili!!! Embarassed  Embarassed
Üye
Üye

Tamam işte sen mutlak değerlisin.

Bu arada  Cool  aramıza hoş geldin.

Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.

ÖZDEMİR ASAF
Üye
Üye

evet mutkak değerliyim !!!! Embarassed  Embarassed  Embarassed    
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> OYUN ÇEŞİTLEMELERİ -> BİLGİSAYAR
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3  Sonraki

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri