Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git 1, 2  Sonraki
» FANTASTİK SİNEMA
Yazar Mesaj
Yönetici

Her ne kadar Stephen King'den pek hoşlanmasam da, forumumuzun bir Stephen King başlığına ihtiyacı olduğu da muhakkak. Şu güne dek iler tutar bir Stephen King başlığı açılmamış olduğunu gördüğüm için bu başlığı da ben açmak istedim. Kendine has, sadık bir hayran kitlesi olan bu yazarı, kitaplarını ve kitaplarından yapılan sinema uyarlamalarını hep birlikte tartışalım.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

The Mist;cok güzel bir film olmus gitmenizi öneririm.Kitabını okumadım ama kitabın kat be kat iyi oldugunu hissediyorum Very Happy özellikle sonu şok ediyor.Film senaryo olmasa pacayı kurtaramaz gibi geliyor bana.oyunculuklar muhtesem deildi.görsel efektlerde ortalamaydı.allahtan senarist dersine iyi calısmıs.

Üye
Üye

ben kitabı okumuş ve yemin ederim bir hafta kendime gelememiştim. ben sonu muallakta kalan öyküleri okuyamam.. hala daha adam acaba kurtulabildiler mi, yok kim buldu defteri...
bana göre değilmiş onu anlamıştım. acaba filmi nasıl diyorum, korkudan gidemiyorum=))

Üye

madem sonunu söyledin ama sonu öyle değil Very Happy bence git izlenir sırf sonu için izlenir

Üye
Üye

yesil yolda güzel bir filmdi ya kitabıyla paralel güzellikte bir filmdi hemde.elinize gecerse izleyin diyorum öldüren sisi.

Üye
Üye

İzlemiştim ve bÂya acıklıydı.Ve bir daha izlemek isteyeceğimi sanmıyorum. Razz

Üye

Stephen King'in okuyucusunu cezbeden yanı karakterlerinin detaylarında gizlidir. 3-5 şablon üzerinden film çekmeye çalışan kişilerden oluşan hollywood'dan da fazla bir umut, beklenti çıkarmamak lazım. Karakterleri derinlemesine işleme konusunda çuvallamış bir sektörden bahsediyoruz. Üç istisnai uyarlamadn biri olan "The Shining" zaten tümüyle kubrick'in eseri ve kilgarvan'ın bahsettiği mini dizi olarak çekilen ikinci uyarlama da King'in kendi çektirdiği hali. diğer iki keyifli uyarlama "Shawshank Redemption" ve "Green Mile" da zaten standart King tarzının dışında kitaplardır. yoksa eğer çekilirse Kara Kule'den ya da diğer King uyarlamalarından hiçbir beklentim yok zira Hollywood o çapta değil, o ruh halinde hiç değil.

Üye

Kendimi bildim bileli takip ediyorum King'i. Kitap okumaya başlamam da King sayesinde oldu. Cezbedici kapağı olan Ruhlar Dükkanı beni küçük yaşımda kitaplara meraklı hale getirdi. Korka korka okurdum kitaplarını. Bazı eserlerini çok seviyorum, bazılarından da hiç hazzetmiyorum. Mesela Buick tam bi fiyaskoydu. Berbat bi kitaptı. Hiç yazmasa daha iyiymiş. Duygu yok, macera yok, adamakıllı bi karakter yok....
Yine de seviyorum adamı.

Üye

Bu kadr acımasız olmayınız Kilgarvan. (:
Adamn dram yönü çok iyi sağlam  olan hikayeleri de var. Çok iyi, edebi dili oduğunu söyleyemiycem ve hikayelerinin hepsi de mükemmel değil. Zaten körü körüne de beğenmiyorum İçinden iyi olanları da almak lazm. Hepsini elimizin kenarıyla itmek olmaz. (: Ama diğer King hayranlarını bilemiyorum. Bi çoğu için hikayenin King in elinden çıkmış olması tapınmak için yeterli. Öyle de olmamak lazım. Kötü yönleri de görmeliinsanlar.

Lethe yazmış:
Bu kadr acımasız olmayınız Kilgarvan. (:
Adamn dram yönü çok iyi sağlam  olan hikayeleri de var. Çok iyi, edebi dili oduğunu söyleyemiycem ve hikayelerinin hepsi de mükemmel değil. Zaten körü körüne de beğenmiyorum İçinden iyi olanları da almak lazm. Hepsini elimizin kenarıyla itmek olmaz. (: Ama diğer King hayranlarını bilemiyorum. Bi çoğu için hikayenin King in elinden çıkmış olması tapınmak için yeterli. Öyle de olmamak lazım. Kötü yönleri de görmeliinsanlar.

Evet çok fazla eseri var; orası gerçek. Hepsini de okumuş değilim. Bu yüzden söylediklerinde haklılık payı var. Şimdi geriye dönüp düşünüyorum da, mesela Hayvan Mezarlığı hiç fena bir film sayılmazdı.  
Üye
Üye

Okuyup da pişman olmadığım tek kitabı:'Azrail Koşuyor' diye çevrilmiş olan 'Running Man' ilk hikaye sinemaya uyarlanıp ziyan edilmiştir bilirsiniz.Bu kitapta üç hikaye var üçü de birbirinden çarpıcı üç gelecek tasavvuru.Bulursanız okuyun.
Üye
Üye

ben tam bır kıng hayranıyım çok begenıyorum ama bu ne ya şimdi bu kıtabının begenılmesını beklemiyor herhalda dedıgım kitapları da oldu ama yine de hakkında ki düşüncelerimi değiştirmeye yetmedi ama şunu da söylemek lazım kı kıng ın tarzı herkes  tarafından begenilecek her kesıme hıtap eden bir tarz degıl o yuzden düşüncelere saygı duymak lazım
Üye
Üye

King, benim için sadece filmlere vesile oluşuyla önemsenen bir yazar. Şimdiye kadar, bir kaç kısa öyküsü hariç, hiçbir kitabını sevdiğimi anımsamıyorum. Oysa, başta Shining olmak üzere, Misery, Dolares Claiborne, Carrie, Hayvan Mezarlığı gibi, her biri berbat kitaplar olmakla birlikte, uyarlamaları sinemada korku türünün başyapıtları olarak görülebilecek filmlere gerekçe olmuş bir adam. Fakat, Kilgarvan'ın da dediği gibi, kendi kitaplarından uyarlanmış neredeyse hiçbir 'iyi' filmi de sevmeyerek, edebiyat kadar sinemadan da anlamadığını, yani 'pek' anlamadığını cümle âleme göstermiştir. Duyduğuma göre, kendi kitaplarından yapılan uyarlamalardan en sevdiği, o beş para etmez Rose Konağı'ymış... Ne denir, o yazsın biz 'izleyelim'...
Üye
Üye

Kesinlikle filmleri kitaplarından bir kaç kitabının uyarlaması hariç iyi olmayan yazardır.

Carrie, The Shining, Misery gayet güzel gerilim kitapları olmakla birlikte, Yeşil Yol, Kemik Torbası, Kara Kule serisi, Mahşer güzel kitaplarıdır. Kısa öykü toplamaları da gayet başarılı olan bir yazardır ki, kısa öykülerinden çevrilen Esaretin Bedeli nadir güzel King çevrimlerindendir. King'in en sevdiği çevirimi Rose Red Konağı değildir, ki kendisi bir film bile değil, kısa, bir kaç bölümlük dizidir. Daha sonra, bölümleri birleştirilerek, uyanık yapımcılar tarafından film olarak satılmıştır.

Her neyse, King film çevirimleri konusunda(nadir iyi filmler dışında) kötü olan, ama yazmada iyi olan bir romancıdır. Kesinlikle sadece bir korku romancısı değildir, ki evet bir çok kitabı ve öyküsü insanda rahatsız da eder, ama bir çok öyküsü ve romanı da insanı düşünmeye iter.

Dünya'da ve Türkiye'de bir "edebiyatçı" olarak çok hakkı yenen bir adamdır. Kendisine başkasına yazdırtıyor gibi komik iddialarla bile saldırılmışdır. Oysa King kendi karakteristik özelliklerini kitaplarında görebileceğiniz, bir çok filme, diziye ilham olmuş bir yazardır.

Başka isimle çıkardığı kısa romanlarından olan Uzun Yürüyüş, Öfke de yine devlet sistemlerine, baskıya ve gençlerin yaşadıklarına güzel bakışlar sunan kitaplarıdır.

Okuyalım, Karanlık Öyküler'i, Sis'i, Kuşku Mevsim'i ni. Yazarken bahsettiğim kitapları okuyalım. King kendisine şans verilmesi gereken, ilk başta genel kanıyla aynı kefede değerlendireceğiniz, ama sonra bu fikrinizi değiştireceğiniz bir yazar.

Not: Zamanında Türkçeye çevirenlerin çok fazla budadığı ve havasını kayberttiği de bir yazardır. Bir çok öykü toplamasında neredeyse 12 tane öyküsü atılmıştır, bir çok kitabı kısaltılmıştır. Yazık. Orjinalini gördüğünüzde bambaşka romanlar, kurgular görülecek bir kitaptır. Bu da bizlerin yaşadığı bir şansızlık olsa gerek. Yanlış anlaşılmalara neden oluyor çünkü.

Ve

Kendi kıyametimin son paragrafında.

Merhaba.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder MSN Messenger
Üye
Üye

Peki Bay King'in tarzını biraz tarif edebilir misiniz bize?Diğer Amerikan hikayeci ya da romancılarında olmayan ya da onu hemşerisi olduğu yazarlardan farklı kılan nedir?
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> FANTASTİK SİNEMA
Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri