Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git Önceki  1, 2
» FANTASTİK SİNEMA
Yazar Mesaj
Üye
Üye

Görünen o ki daha önce yazdıklarımı mesnetsiz yargıların sevimsizliğinden kurtarıp biraz daha detaylandırmam gerekiyor, bu haliyle söylemek istediklerim desteksiz kara çalmadan pek de farklı görünmediler gözüme. Başlayalım o halde; öncelikle, King, benim için öteden beri günahım kadar sevmediğim bir yazma biçiminin en saf temsilcisi olagelmiştir. Bir yazardan çok kendisinin bir 'proje adamı' olduğunu düşünürüm. Kitapları, gerçek korku ve gerçek gerilimden değil, korkunun ve gerilimin yazınsal stratejilerle birer 'yanılsama' olarak 'kurgulanmasından' doğar. Her şey fazla numara, her şey fazla sentetiktir onda. Yazarlığın okurken asla fark etmememiz gereken tüm teknik hünerleri, yazarlık mutfağı dediğimiz yazan dışında hiç kimseyi ilgilendirmemesi gereken o mahrem mekan, fazlasıyla göz önündedir King'in kitaplarında.

Yazdıkları korkuyu içermekten çok, çirkin bir iskelenin, bir çeşit tadsız sedyenin üzerinde korkuyu teşhir ediyormuş duygusu uyandırır bende. Bir C. Barker gibi 'organik' bir ürperme yaratmaz örneğin, ya da P. Straub gibi, insanın kendini kolay kolay kurtaramadığı karanlık, fakat bir o kadar da incelikli bir dünya kurmaz. Ya da A. Rice gibi bir kitap değil de bir gerçeklik yarattığı; hem de bunu insanın aklı kadar yüreğini de zorlayarak yaptığına tanık olmuşluğum yoktur- ki, neredeyse bütün kitaplarını, çoğunu da kendi dilinden, okudum.

(Adlarıyla adını yan yana getirmekten imtina ettiğim diğer yazarlarıysa burada anmak bile istemiyorum...)

Ne vakit kendisini okuyacak olsam, ortalama bir ustalıkla dikilmiş, fakat hiç kişilik taşımayan bir ceket zorla üzerime geçirilmeye çalışılıyormuş gibi keyifsiz hissederim- yazdığı hiçbir şeyin sonradan geri dönerek bende bir tekinsizlik yaratmaması da bu sebepten olsa gerek; okunup unutulacak yazarlar arasındadır benim için. Galiba yazdıklarının 'hayalet yazar' müessesiyle ilişkilendirilmesi de yazma biçimdeki bu ruhsuz teknikten kaynaklanmakta. Gerçekten birilerine kendi adıyla kitap yazdırıyor mu yazdırmıyor mu bilemem, fakat 'kişisel dünyasının' ortalama algıya dönük yavanlığı ve dilinin tad vermekten uzak kuruluğu düşünüldüğünde, bu King için yaptırılabilecek bir şey, gerçekleştirilebilir bir ihtimal olarak orada öylece duruyor işte.

Bir de şu son günlerde hem kendi ülkesinde, hem de bizim buralarda King'e doğru esen iade-i itibar rüzgarlarına bir anlam veremediğimi de eklemek isterim...

Ez cümle: Kendisi benim yazarım değildir, bundan sonra bir mucize gerçekleştirmedikçe olacağını da sanmam...
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Onu farklı kılan öykülerindeki, hikayelerinde rahatsızlık verici histir, kimi zaman da okuyucuy suçlu hissettiren özelliğidir. Ne çok tumturaklı cümleler yazar, ne de tamamen basit. Kelimeleri sade biçimde kullanarak kişiyi gülümseten ve ya aklında hoşluk yaratan anlamlar oluşturur. Tarzı Gerilim,Fantastik,Dram hatta yer yer bilimkurguya bile kaçtığından tam bir ceket oturtmak zordur. Romancıdır. O da kendisini bir kategoriye koymamaktır. Yapmacık gelmesi ise gerçekten şaşırtıcı çünkü bir amerikalı olmasına rağmen hepimizin tanıdığı karakterleri kullanır. Kardeşlik, başarsız olan kişiler ya da tam tersi başarılı olanları, babaları, çoğunlukla çocukları kullanır.

King bir iadei itibar yapmak pek mümkün değildir Türkiye'de. Çünkü hiç bir zaman filmlerden veya bir kaç kitabından başka onu tanıyan yoktur. Zaten edebiyata o kadar itibar etmeyen bir ülkede King zaten çok fazla sevilmez. Edebiyat öğretmenleri, büyük anne babalar, "süper edebiyat okurları" onu sevmez.

Oysa kendisi yazmaya aşık, çok disiplinli, sürekli yazan, yazmadan yaşayaman bir yazardır. Yazarlıktan iyi para kazanamadan önce öğretmenlik ve kuru temizlikçide görevli olarak bile çalışmıştır. O zamanlarda yazmayı bırakmamıştır.

Kişiler sevmeyebilir, tarzlarına uymayabilir. Ancak başarısız bir yazar olarak ve ya "para için yazıyor bu, proje adamı" gibi tabirler kullanmak da biraz ağır olur. Ben yine de şans verilmeli diyorum. Bu kadar nefret edilecek bir yazım tarzı olmadığını düşünüyorum. Sentetik, seri üretim yapıyor gibi düşünülmesi çok roman yazması olabilir. Ancak kendisi yazmayı sevdiğinden bu kadar romanı vardır. Gününün altı yedi belki bazen daha fazla saattini yazmaya okumaya ayıran bir insandır. Amerika'nın en uzak kuzey ucunda, bir kasabada yaşamaktadır. Mütevazıdır. Büyük bir Tolkien hayranıdır Smile Bunun etkileri Kara Kule serisinde görülebilir. Ki gerçekten bence fantastik edebiyat içinde okunması gereken güzel bir seridir.

Her neyse konudan iyice kayılmış gibi. King ve Sinema'dan sadece King'e gelmişiz Smile King iyi bir yazardır ama kitapları çoğu zaman hakettiği yapımları bulamaz diyorum.

Saygılarımla efendim Smile

Ve

Kendi kıyametimin son paragrafında.

Merhaba.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder MSN Messenger
Üye
Üye

buRCu yazmış:
ben tam bır kıng hayranıyım çok begenıyorum ama bu ne ya şimdi bu kıtabının begenılmesını beklemiyor herhalda dedıgım kitapları da oldu ama yine de hakkında ki düşüncelerimi değiştirmeye yetmedi ama şunu da söylemek lazım kı kıng ın tarzı herkes  tarafından begenilecek her kesıme hıtap eden bir tarz degıl o yuzden düşüncelere saygı duymak lazım
kesinlikle stephen king in eserlerine hayranım hem okuru hem izleyeniyim eserlerin beyaz perdede çok iyi olmamasının sebebi filmin kalitesizliği ya da yönetmenin fakirliğinden kaynaklanır. ama buna rağmen sis (the mit) çok başarılıydı. kİNG İN kARA kULE ADLI ESERİ BEYAZ PERDEYE GELDİĞİN DE Kİ USTA BİR YÖNETMENİN ELİNDEN GÖRECEKSİNİZ NE KADAR HARİKA YAZILMIŞ. VE YİNE ESERLERİN FİLMDE BAŞARILI OLMAMASININ SEBEBİ KİNG İN YAZMA NÜSHASIDIR BİLİN K İ YAZAR YERE DÜŞEN BİR YAĞMUR DAMLASINI TAM 2 SAYFA BETİMLEYEBİLİR

Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> FANTASTİK SİNEMA
Sayfaya git Önceki  1, 2

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri