Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
Sayfaya git 1, 2  Sonraki
» GENEL FRP BİLGİLERİ
Yazar Mesaj
Moderatör

Yoğun talep üzerine girebildiğim kadar ayrıntıya girerek, frp oyununun nasıl oynanacağını anlatmaya çalışmamın gerekli olduğuna karar verdim.

Öncelikle, frp(ya da rpg, oynanış olarak aralarında pek fark yok) hakkında genel bir bilgiye sahip olmak isteyen ve oyunun pratikte nasıl oynandığını görmek isteyen üyelerimiz, şu anda faaliyette olan Harry Potter rpg sitesini şöyle bir gezebilirler. Bundan sonrası için kuracağımız FRP Oyunları da düzen olarak bu siteyle birebir aynı düzende kurulacaktır.

Yine de genel olarak açıklamakta fayda var;

Frp oyun siteleri, bildiğiniz ve hatta şu anda da içinde bulunduğunuz 'forum' düzenlerinde kurulurlar. Fakat bildiğiniz forumun işleyiş halinden oldukça farklı şekilde faaliyet gösterirler. Bir frp sitesinde ki her konu bir 'oyun sahası' ve her başlıkta oyuncuların sahnelediği oyunların bulunduğu yerlerdir. Örenğin bir Orta Dünya FRP sitesinde konu isimleri şu şekilde sıralanmış olabilir:

-Shire
   -Hobbitköy
   -Subaşı
-Gondor
   -Minas Tirith
   -Pelennor Çayırları
-Yaban Diyar
   -Puslu Dağlar
        -Ayrıkvadi
   -Bree
   -Sıçrayan Midilli Hanı

ve benzeri...

İlk bakışta bunlar size forumun başlıkları şeklinde görünecektir. Ve örneğin bir oyuncu rp yapmak için şu şekilde hareket edebilir; Shire konusu içerisinde ki, Subaşı başlığına girer ve orada yeni bir konu açar. Buraya attığı bu mesaj bir 'rp mesajı'dır artık. Orada ya yanlız başına ya da bir partnerle beraber bir oyun sahnesi oluştururlar.

Fakat bir de 'rp mesejları' hakkında bir-iki şey söylemekte fayda var. Rp mesajları, bildiğimiz mesajlardan oldukça ve oldukça farklıdır. Bir rp mesajı yazabilmek için yazarlık yönünüzü ön plana çıkarmanız gerekmektedir. Bir rp mesajı herşeyden çok mini bir hikaye yazısına benzer. Örnek bir rp mesajını da burada göstermek istiyorum;

'Dolwan için zor bir durumdu bu. Karnı fena halde acıkmıştı ve evinden uzaktaydı. Atı Tivel sabırsızlanıyordu. Acaba daha ne kadar beklemesi gerekecekti böyle? Ayağa kalktı. Bacaklarını açmak için bir ileri, bir geri yürümeye koyuldu.

Hava kararmaya yaklaşmışken nihayet uzaktan, yolun dönemec oluşturup gözden saklandığı yerin gerisinden gelen nal seslerini duydu. Durdu ve gözlerini dikip oraya bakmaya başladı. Biraz sonra siyahlar içerisinde tam anlamıyla bir süvari, köşeyi dönüp çıktı. Son sürat koşturuyordu atını. Dolwan onun durmayacağını sandı bir an için. Fakat adam tam onun yanındayken aniden atının gemlerini çekti ve durdu. Dönüp ona baktı ve Dolwan gülümsedi.'

Yukarıda ki, bir rp mesajıdır. Bir FRP Sitesi'nde, forumların içerisinde ki başlıklara işte bu tip mesajlar yazılarak oyunlar sahnelenir. Yukarıda ki bu mesaja muhtemelen, kara giyinmiş süvariyi canlandıran oyuncu da bir cevap yazacaktır ve oyun bu şekilde sahnelenmeye devam eder.

Bir başka önemli unsur da, oyuncunun canlandıracağı karakterdir. Frp oyunlarına, kendi yarattığınız bir karakterle beraber ve bu karakteri canlandırarak katılırsınız. Karakter en önemli undsurdur diyebiliriz. Çünkü site içerisinde kullanıcı adınız dahi, karakteriniz için belirlediğiniz isim olmak zorundadır. Yani sizi herkes sitede bu isimle tanıyacaktır. Karakteriniz, oyun içerisinde varolma nedeninizdir. Oyuna yanlızca ve yanlızca onu canlandırmak için katılırsınız. Düşünün ki o, oyun icabı ölürse, sizde doğal olarak oyun harici kalmış olursunuz.

Karakterle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, karakterinizi oluştururken ve oynatırken kendinizden hariç tutmanız gerektiğidir. Yani mesela, karakteriniz her özelliği ile, illa da sizin özelliklerinizle birebir aynı olacak diye bir şey yoktur. Ya da rp yaparken karakterinizi, kendinizmişsiniz gibi canlandıramazsınız. Örneğin yukarıda ki örnek rp'den bir cümleyi ele alalım;

'hava kararmaya yaklaşmışken nihayet uzaktan, yolun dönemeç olşturup gözden saklandığı yerin gerisinden gelen nal seslerini duydu'

bu cümleyi şu şekilde yazarsanız, rp yapmış olmazsınız:

'hava kararmaya yaklaşmışken nihayet uzaktan, yolun dönemeç oluşturup gözden saklandığı yerin gerisinden gelen nal seslerini duydum'

Karakteriniz, siz değilsinizdir ve onu sizmişsiniz gibi canlandıramazsınız.

Sanıyorum genel olarak söylenebilecek şeyler bunlar. Anlatılmamış ve söylenmemiş şeyler olabilir. Bundan sonrasını soru-cevap şeklinde devam ettirebiliriz. Aklınıza takılan şeyleri bu başlık altında sorabilirsiniz.

en harlı alevlerin küllenişi gibi
ya da küllerin alevlenmesi
ben bir ikilemim, sana
bana
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Eline sağlık oldukça açıklayıcı olmuş. Aklıma takılan ilk soru karakterimiz öldüğü zaman rp'ye nasıl devam edeceğimiz. Deus Ex Machina vari bir şekilde tekrar hayata mı döndüreceğiz yoksa sanki ölmemiş gibi diğer rp'lere devam mı edeceğiz?
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Üye
Üye

Evet oncelikle aramiza hosgeldin aslinda aylak daha kesin bir cevap verebilir ama aylakin affina siginarak cevapliyorum,                     Alarcon derki;bence bu gibi durumlar ayni gercek hayattaki sekilde olmali kisaca olursen oyunda frp icerikli konularda pasif duruma dusersin!         Ayrica Deus Ex Machina vari bir sekilde role play'e devam etmek cok yapmacik bana sorarsaniz.                      Ayrica benimde ogrenmek istedigim bir konu var acaba bu orta dunya frpsinde sonuc olarak bir yuzuk tasiyicisi olmak zorunda nasil secilecek bu??               Saygilarimla

sevgili Lord Revan,

oyun içerisinde canlandırdığın karakter ölürse eğer, o karakter ölmüş demektir. Ona iyi bir mezar satın alıp, tarihin sayfalarına gömmekten başka bir şey yapamazsın artık. Tabi yöneticileri bilgilendirmek koşuluyla yeni bir karakter de edinebilirsin.

sevgili alarcon,

aslında bizim, bildiğimiz yüzüklerin efendisindeki kurgudan farklı bir kurgumuz var. o yüzden bir yüzük taşıyıcısına ihtiyacımız yok.

sevgilerimle

ben bir ikilemim, sana
bana
Üye
Üye

Üstteki yazı oldukça bilgilendirici olmasına karşın bunlarla ilgili bir açıklama olmadığı için bu soruyu sorma gereksinimi duydum;

-Dungeon Master
               -Quest Hazırlama
-Player Character
               -Party(grup)
-Non-Player Character
               -Monsters(Canavarlar)
-Zarlar(100lük veya 20lik)

Okuduğum bir makaleye göre FRP oyunlarında bunlar kullanılıyormuş ancak biraz kafam karıştı bu olay bizim sitenin Orta Dünya sitesinde kullanılacak mı? Kullanılacaksa bu karman çorman şeyler hakkında biraz bilgi rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.

Düşecekmişim gibi içimin derinliğine
Başım dönüyor yükseklerden
Çekiyorum beni kendi derinliklerime"
Moderatör

dungeon master (DM); türkçe anlamıyla zindan yöneticisi gibi birşeydir. Zindan ve Ejderha oyunundan kalma bir kültür. DM'lerin görevi düellolarda hakemlik etmek gibisinden şeylerdir. ama biz DM yerine farklı birşey kullanacağız. hepsini açıklayacağım zamanı gelince. diğerleri basit şeyler, ayrıca kimini kullanmayı düşünmüyoruz. sıkıntınız olmasın, zamanı gelince hepsini anlatacağım.

ben bir ikilemim, sana
bana
Üye
Üye

Reklama girer mi, girerse izin var mı bilmiyorum ama frp ile ilgili en üst düzey bilgi almak isteyenler rpcraft.com a bir uğrasınlar. Kabul edeceğiniz birşey değilse moderatörler silebilirler tabi bu mesajı. Yine de hakikaten öğrenmek isteyenler yada öğrenmiş olup, daha üst düzey her soru için isteyen gelip yardım alabilir.
Moderatör

verdiğiniz adres genel olarak gerçek frp oyunlarını; yani sahne üzerinde kostümlü falan oynanan oyunları anlatan bir site. bize pek yararı olacağını sanmıyorum. hatta, frp'nin fazla derinine indiği ve benim bile bilmediğim terimleri kullandığı için milletin kafasını karıştırabilir. bizim oynayacağımız frp oyunu çok daha farklı.

ben bir ikilemim, sana
bana
Üye
Üye

Kostümlü mü? Shocked  Kostümlü frp olmaz LARP oyunları vardır pek alakamız yok ama LARP oyunlarının reklamını yapanlar vardı sanırım, doğrudur... Neyse sözün özü, bir üst kademeye çıkmayı düşünenlere yardımcı olurum, cümleten kolay gelsin.
Üye
Üye

Kostümlü olursa LARP(Live Action Rople Play) olur Çiyanabi'nin de dediği gibi...

Rpcraft'ta daha çok oyun mekaniği üzerinde durulduğunu söyleyebilirim diğer sitelere nazaran...Ki kurallı oynamak bir frp oyununu daha bir eğlenceli hale sokar...

Ve hani her ne kadar kafa karıştırıcı gibi görünsede sorularınıza aldığınız tatmin edici cevaplar sayesinde kısa sürede olaya hakim olabiliyorsunuz.

Amacım sitenin reklamını yapmak vs değil ama üstünkörü bir inceleme sonucu biraz haksız bir eleştiri gibime geldi onu belirtmek istedim sadece.

Birde sizin tanımladığınız daha çok hikâyesel frp olmuş...Masaüstü frp oyunlarında daha çok oyuncu ''dinliyorum'' der ve zarlara veya DM'nin insiyatifine göre duyar yada duyamaz.

Burada anlatılan hikâyesel frp...

DM konusuna değinecek olursak eğer...Masaüstü frp oyunlarında oyunun yöneticisi Zindancıbaşı olarak geçer.Karakteriniz dışında hava bile bu zat-ı muhteremin kontrolündedir.Daha çok siz seçim yaparsınız ve DM karakterinizin kaderini sizin hareketlerinizin sonuçlarına göre yazar.

Birde frp-rpg aralarında pek fark yok denmiş...Aslında var...Biri tiyatro misali oyuncuların canlandırdığı diğeri de bilgisayar oyunlarında ki formatı...

Eh tabii bunlar sizin oynatacağınız oyun formatının hali olabilir...Ama tanımlamaların yanlış veya eksik olması buradan okuyan kişilerinde eksik bilgilerle donanmasına neden olabilir.Yarın öbürgün şans eseri biri bir masaüstü oyununa gidince frp biliyorum nidaları eşliğinde karşılaştığı manzara karşısında ''Aylak bana böyle öğretti arkadaş siz yanlış biliyorsunuz!'' diyebilir...En azından bunun sizin oyun şekliniz olduğu şeklinde net bir bildiri de bulunursanız yazınız daha doyurucu ve doğru olur diye düşünüyorum.

Sürç-ü lisan ettiysek affola...

aslında gayet haklısın. anlattığım herşey bizim oynatmayı düşündüğümüz frp formatıyla ilgili. masaüstü frp oyunlarında dahi bir hayli karışık terimler ve eylemler var ama biz bunlardan muaf bir oyun sergileyeceğiz. ya da çoğundan muaf bir oyun.

bunun birkaç sebebi var. birisi de, benim bu tarz frp formatında tecrübem olması. anlayacağınız diğer terimlerin pek çoğunu bilmiyorum bile. ama bilmediğim bu terimlere ihtiyaç duymadan kurguladığımız oyunlar bir şekilde daha gerçekçi oluyor. neden derseniz açıklayayım:

düellolarda zar ile sonuç tayin etme diye bir olay var ki oldum olası beni korkutan ve saçma olduğunu düşündüğüm bir uygulamadır. karakter güçlerine orantılanarak, gelen zara göre farklı kombinasyonlar denense bile bu sanki pek çok şeyi şansa bırakıyor gibi oluyor.

oysa ki düello hakemlerinin rp kalitesi ve karakter gücünü oranlayarak yaptığı sonuçlama da hiçbirşey şansa bırakılmamış oluyor. yani daha iyi rp yapabiliyor olmak, kötü rp yapıyor olmasına rağmen bir parça şanslı olmaktan daha önemli bir yer tutabiliyor. düellolarda şans faktörü devre dışı bırakılıp mümkün olan en sınırsız ve gerçekçi düelloların yapılması sağlanıyor. bunun böyle olduğundan kimsenin şüphesi olmasın; tecrübeyle sabittir. ve hatta çatlakkazan oyuncularını tanık yazabilirsiniz.

her neyse, bizim oynayacağımız format belki tek geçerli frp formatı değil ama en kolay öğrenileni ve en çok özgürlük ve gerçekçilik sağlayanı. inşallah yakında hep beraber tecrübe edeceğiz zaten...

sevgilerimle

ben bir ikilemim, sana
bana
Üye
Üye

Eh tabii dediğiniz hikâyesel rp rol ve edebi açıdan gayet doyurucu olsa da şans faktörüyle oynanan oyunlarında tadı da bir başka oluyor işin ehli bir DM ile oynayınca.

Sonuçta her zaman olduğu gibi tecrübeli bir savaşçı bile bir talihsizlik ile asla yenilmeyeceği bir dövüşte kayıp yere düşerek malup olabilir.İstisnadır ama olur olur.Ki bu şans Zindanlar ve Ejderhalar oyununda 20 de 1'dir.

Ve hangisinin daha eğlenceli yada gerçekçi olacağını bence denemeden öğrenmek imkânsızdır.Sizin de dediğiniz gibi bu şekilde rol yapmakta uzmanlaşmışsınız.Bu yüzden kusursuza yakın oyunları bu halde zorlanmadan ortaya koyabilirsiniz.Fakat D&D bilen ve hikâyesel rp'ye uzak birinin bu konuda zorlanması ve bu sistemi onaylamaması da olağandır.Bu yüzden size naçizane tavsiyem en azından denemenizdir.  Smile

Uzun lafın kısası sizin oynatacağınız oyun formatına katılmayı isterim.

Saygılar, sevgiler vesselam...

herkese açık bir oyun zaten yakında faaliyete geçireceğimiz. seni de bekleriz.

hikayesel rp bizim için önemli çünkü burası edebiyat temelli bir site. 'romanlarınız', 'öyküleriniz', 'şiirleriniz' ve 'diğer yazılarınız' bölümlerine baktığınızda üyelerimizin ürettikleri pek çok eseri görebilirsiniz. yani hikayesel rp bence hem daha zevkli ve hem de site üyeleri için de daha eğlenceli olacağını düşündüğüm bir yöntem. çünkü hikayesel rp'den uzak duran pek çok kişi, edebi yönleri zayıf olduğu için bunu tercih ediyor. ama mevcur üyelerin katılımlarıyla kurulacak bir oyunda ki hemen hemen herkes edebi yönden yetenekli olacağı için formatımızın bu şekilde olması daha iyi gibi görünüor.

ben bir ikilemim, sana
bana
Üye
Üye

Arkadaşlar ben burda yeniyim. Oyunu çok güzel açıklamışsınız. Bende bu oyuna katılmayı düşünüyorum. Benim için bir ilk olucak. Başlamasını sabırsızlıkla bekliyorum.

Moderatör

hoşgeldin anemone. oyun herkese açık. yakında faaliyete geçecek inşallah. seni de bekleriz.

ben bir ikilemim, sana
bana
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> FANTASTİK ROL YAPMA OYUNLARI (FRP) -> GENEL FRP BİLGİLERİ
Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri