Bir çok insanla ortaklaşa bir kurgu evren yaratmak zor olmaz mı? Böyle bir şey yapılacaksa bile bu bir yöneticinin yönetmesiyle olabilir bence. yani aynı rpg'ler gibi bir dm'ye ihtiyaç var. Farklı olarak oyunu değil, bizzat evreni kurgulatmalı.
böyle bir proje çok uzun zamandır bizimde aklımızda var zaten. benim üstleneceğim bir organizasyonla bu tarz bir olaya girişeceğiz. ama düşünüyorum nasıl yapabiliriz diye. hem yaratıcı, hem de yaratanlara zevk verici olması lazım. rpg yoluyla gitmek iyi bir tercih olabilir, bakacağız...
en harlı alevlerin küllenişi gibi
ya da küllerin alevlenmesi
ben bir ikilemim, sana
bana
Bodozlama herkesin kafasına geleni yazmasındansa biraz daha sınırlar belirlenip yazılsa?
Mesela bir ön hazırlık evresi olur. Herkes görüşlerini belirtir buna göre bir plan çıkarılır.
Bu planda: ırklar, mekanlar, tasvirler, belirli kilit olaylar, belirli bir hikaye varsa bu hikayenin olay örgüsü, tarihsel sıralaması belirlenir.
Belirlenmiş bu ana hatlara uygun olarak ilk aşama ırk/mekanların tasvirleri yazılır.
Daha sonra kilit olayları anlatan öyküler yazılır.
Hatta bu olaylarda geçen kişilerle ilgili çok uzun olmayan background hikayeler veya karakter kağıtları yaratılır, vs,vs...
Ana bir olay örgüsü olacaksa bu olaya yol açan olaylar, kişiler vs anlatılır.
Bu yazılar türlerine göre kataloglanır.
Yazılar herkes katılarak yazılır ama bütün yazılar kabul edilmez.
Hatta yazılım mantığı kullanırsanız iki başlıkta halledebilirsiniz. Mesela bir yazılım proje düzeyinle iki ortamda geliştirilir: test ve production. Testte program yazılır, productionda üretim evresine geçer.
Buna benzer;
Test ortamı olacak bir başlık altında her isteyen yazı yazar ama production ortamı olacak başlığa bütün yazılar eklenmez. Hatta eklenen yazılar da raw halleriyle eklenmez. Yazarlardan ayrı olacak editorler tarafından düzenlenip birbirlerine bağlanarak bu ortama aktarılır. Yazılar kategorilenir. vs vs
Tabi böyle bir şey bayağı sağlam bir ilgi ve katılım gerektirir.
Yazıların sürekli denetlenmesi ve editorler tarafından güncellenmesi falan gerekir.
_________________ Fortis cadere, cadere non protest!
(The brave may fall, but he will never yield!)