Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
» YAZARLAR - KİTAPLAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

Margaret Weis & Tracy Hickman

Tanıtacağım bu yazarlar oldukça fazla esere imza atmışlardır ve hepsi birbirinden farklı ve özgündür. Fantastik romanlar dışında RPG oyunları için çalışan şirketlere de sahip olan Margaret Weis (16 Mart 1948) çok çeşitli ülkelerden insanlarla çalışmaktadır ve bundan mutluluk duyduğunu da hep belirtmiştir. Margaret Weis, Ölüm Kapısı serisini yazdığı sıralarda göğüs kanserini atlattı ve kemoterapi görerek iyileşti. 1981 yılında Tracy Hickman’la (26 Kasım 1955) tanıştı ve birlikte kırkın üzerinde eser yazdılar.

Margaret Weis ve Tracy Hickman ikilisinin elinden çıkan en ünlü fantastik kurgu serisi şüphesiz Ejderha Mızrağı Destanı’dır. Ancak her yerde hakkında bir bilginin ve yorumunun olduğunu düşündüğüm bu seriyi anlatmak yerine Margaret Weis ve Tracy Hickman’ın daha az bilinen serileri üzerine yazacağım.  

Ölüm Kapısı Serisi (The Death Gate Cycle)

Ölüm Kapısı Serisi, yazarların ellerinden çıkmış ikinci ünlü seridir ve fantastik kurgu edebiyatında yine ilginç bir tat bırakmıştır. Tanrı ve insan arası iki ırk olan Sartan ve Patryn’lerin aynı zamanda iki büyük düşman olması sonucu Sartan’lar, bir bütün olan dünyayı tam anlamıyla dörde parçalamış ve Patryn’leri rehabilite etmek için yarattıkları beşinci bir dünya olan Labirent’e atmışlar. Fakat bir şeyler ters gitmiş ve dört dünya birbirine ihtiyaç duyduğu halde ayrılmış ve hayat enerjisinden yoksun kalmışlardır. Böylece Sartan’ların soyları teker teker tükenmeye başlamış ve kendilerinden alt seviyede ırklar olan insanları, elfleri ve cüceleri koruyamamışlardır. Bazı dünyalarda hiç hayat yokken bazılarında zorla hayatta kalan bu aşağı seviye ırklar kendi aralarında da savaş halindedirler.

Patryn’ler ise teker teker, Sartan’ların kaybolmasıyla birlikte ölümcül bir zindana dönüşen Labirent’ten kaçmayı başarırlar ve hayatta olan bütün Sartan’lardan intikam almayı ve dünyayı ele geçirmeyi akıllarına koyarlar. Patryn’lerden biri olan Haplo, lordu Xar tarafından dünyaları keşfetmeye gönderildiğinde kendinden gayet emindir; ancak işler, yolda can düşmanı, bir Sartan olan Alfred ile karşılaştığında hiç de düşündüğü gibi gitmeyecektir.

Irkının ilginç bir örneği olan, ayaklarına takılmadan yürüyemeyen ve başına bir iş geleceğini anladığı her an bayılan Sartan Alfred ve karizmatik, asabi ve ne yaparsa yapsın Alfred’den kurtulamayan Patryn Haplo arasındaki diyaloglar okunmaya değer. Kitaptaki karakterler arasında ayrıca insan katil Usta Hugh, hırslı Patryn lordu Xar, Haplo’nun gizemli ve obur köpeğinin yanı sıra, Ejderha Mızrağı’ndaki Fizban’dan bozma Zifnab da boy göstermektedir. Kitap sırf Zifnab’ın yaptığı espriler ve göndermeler için okunabilir. Öyle ki bu göndermeler James Bond’dan tutun da Ejderha Mızrağı’ndaki Tanis’e, Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gandalf’tan Oz Büyücüsü’ndeki Dorothy’ye kadar varmakta.

Büyünün yine farklı bir açıdan bize sunulması da ayrı bir özelliği serinin. Rün büyüleri olarak tanıtılan büyü çeşidi kitaplarda ayrıntıyla anlatılmış olup, Sartan’larda dans ederek ve şarkı söyleyerek yapılan, Patryn’lerin ise vücutlarına dövme olarak kazınmış büyülerdir. Parçalanmış olan dünyanın da kendi arasında bir ekosistem gibi davranması (örneğin Hava Âlemi’nin organik maddeleri Su Âlemi’nden, inorganik maddeleri de Taş Âlemi’nden alması) çok ilginç bulacağınız bir fikir. Seriye ismini de veren ölüm kapısından geçmek ise tam bir kâbus. Sonu biraz açık bırakılmış olsa da okunası bir seri, yazarları sevenler için yine güzel bir macera.

Kahinin Gülü (Rose of the Prophet)

Kahinin Gülü serisinin ilk kitabı olan Gezginin Buyruğu 1988 de piyasaya çıktı. Üç kitaptan oluşan bu serinin çok değişik bir havası var. Tanrılar arasında süren savaş iki tanesinin zayıflayıp yok olmasına neden olur ve çöl tanrısı Akhran işlerin aslında göründüğü gibi olmadığını fark eder. Akhran’ın Pagrah Çölü’nde yaşayan kabileleri arasında da 500 yılı aşkın bir süredir savaş sürmekte. Çöl tanrısının buyruğu ise kullarının birlik olması. Ancak bu emirden ne Hrana’lardan Şeyh Caffar El Vicdar ne de Akarlar’dan Şeyh El Fakhar memnun. Akhran’ın emri, çöldeki bir tepenin üzerinde Kahinin Gülü adlı çiçek açana kadar Şeyh Caffar’ın kızı Zohra’nın, Şeyh Fakhar’ın oğlu Khardan ile evli kalması ve iki kabilenin tepenin eteklerinde birlik halinde yaşamalarıdır. Tanrı Promenthas, Akhran’ın davasına yardım etmesi için büyücü Mathew’u kadın kılığında köle olarak çöle gönderir.

Hikayede ayrıca cinler ve melekler gibi ölümsüzler de yer alır; hatta Pukah adlı bir cinin bir meleğe olan imkansız aşkı da oldukça komiktir. Eğlenceli bir anlatımı olan bu seri dünya kültürlerinden ve dinlerinden parçalara yer vermiştir. Yunanlıların çoktanrıcılıkları, Arap kültüründen ayrıntılı örnekler, az da olsa Hristiyan kültüründen betimlemeler bu seriyi farklı bir fantastik kurgu dünyası haline getirir. Hayatı biraz da alaya alarak önümüze sunan bu hikâyeyi okumak isteyenler kaçırmasın derim.

Karakılıç Üçlemesi (Darksword Trilogy)

Her şey yüzyıllar öncesinden yazılmış bir kehanetin gerçeğe dönüşmesiyle başlar. Joram’ın, doğum hakkı olan tahtı elinden almakla kalmazlar, hiçbir büyüyle doğmadığı için ölü olarak ilan ederler. El çabukluğu ve gözbağı sayesinde uzak bir kırsal bölgede hayatta kalmayı başarır. Sırrı keşfedildiğinde kaçmak zorunda kalan Joram yasaklanmış ve en tehlikeli sanatı uygulayan Teknolojistlere katılır. Bu sırada bir göreve gönderilen fakat kendini çok daha karmaşık ve gizemli olaylar içinde bulan katalist Saryon ile tanışır. Birlikte yasak sanatı inceleyerek büyüyü emen Karakılıç’ı yapmaları ve savaşbüyücüsü ve bir kaçak olan Blachloch’un hain planlarını engellemeleri gerekmektedir.

Hikâyede yazarlar büyü olayına farklı bir açıdan bakmışlar. İnsanlar büyü ile doğuyorlar ve hangi büyüye yatkınlarsa o statüye göre yazgıları çizilmiş oluyor. Kullanılması ise içimize hava çeker gibi dünyadan büyüyü çekerek oluyor. Büyü ile doğmayanlar ölü kabul ediliyor. Ancak karanlık bir sanat var ki, dünyalarının yıkımına sebep olmuş olan Demir Savaşları’nı başlatmıştır. Hikâyede bahsedilen yasak gizem “teknoloji” aslında günümüzdeki teknolojinin sapkın hale gelmiş konumuna ve savaşlarda kullanılmasına yapılan bir göndermedir. Büyüyü ve teknolojiyi tuhaf bir köprüyle bağlamış olan yazarlar aslında oldukça değişik bir hava katmışlar seriye.

Seride ayrıca Margaret Weis ve Tracy Hickman’ın klasik öğesi olan ve hemen hemen her romanlarında değişik isimlerle karşımıza çıkan, aslında bildiğimiz her şeyin birer yanılsama olabileceğini hayatı alaya alarak bize hatırlatan karakteri de mevcut: Simkin (bkz. Ejderha Mızrağı – Fizban, Ölüm Kapısı Serisi – Zifnab, Hükümran Taş Üçlemesi – Baron Shadamehr). Yine farklı bir bakış açısı, farklı bir dünya, isteyenlere kapısı her zaman açık.

Linkler: www.margaretweis.com  &  www.trhickman.com
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Yönetici

Geldiğinden beri forumumuzda çok hoş başlıklar açıyorsun rapunzel. Forumların nasıl kullanılacağını çok iyi biliyorsun. Bol resimli yazılar, birbirinden ayrılmış paragraflar vesaire. Tebrik ediyor ve açtığın başlıkları ilgiyle izliyorum.
Üye
Üye

Teşekkür ederim Kilgarvan yeni yazılarla en kısa sürede döneceğim =)
Üye
Üye

Bilgi bankamız Rapunzel'i bu güzel yazısı için tekrar kutluyorum.

Üye

Rapunzel suppersin,
bende bazı bilgileri derleyip topladım ama sistemin malesef bu tür işlemlere izin vermiyor,   mad teknik sorunlar yaşıyorum, yapmak istediğim çoğu şeyi yapmıyor bu dandik sistem.
Düzelir düzelmez sana destek çıkacağım.  

Verdiğin emeğe müteşekkirim  wink

Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.

ÖZDEMİR ASAF
Üye
Üye

Yaşasın süper! =) desteğiniı sabırsızlıkla bekliyorum mine teşekkür ederim
Üye
Üye

Arkadaşlar, gerçekten Margeret Weis ve Tracy Hickman ikilisinin yazdıklarının tatları apayrı oluyor.Özellikle 'Ölüm Kapısı Serisi'ne apayrı bir ilgim var.Bittikten sonra uzun süre başka tek bir kitap dahi okuyasım gelmemişti.Bu seri ile ilgili - ya da bu seri ile ilgili birşeyler içeren - herhangi bir başlık gördüğüm zaman bile heyecanlanıyorum. =)

Serinin üçüncü kitabında, (Ateş Denizi) Kleitus'un eski Sartan yazıtlarından bazılarını okurken gerçekten daha da ilginç ve çekici hale gelmişti benim için bu seri.(Ütopik birşeylerin olması,bir şekilde şu an yaşadığımız dünyayla bağlantı ucundan da olsa kurulması bile bence çok farklı ve özel birşey.)

Karakterlerin gelişimi,etkileşimi ve düşün zincirleri ile kurgu gerçekten çok daha zevkli bir hal almıştı.Tabi farklı coğrafyalar,her dünyadaki farklı siyasal ve sosyal durum derken ve bu dünyaların bir şekilde birleşmesi bile etkileyici bir dizayn sunmuştu.

Okumayan herkese şiddetle öneririm.Sadece bu seriyi değil; Dragonvarld, Kahinin Gülü, Hükümran Taş ve her türlü Margeret Weis'in el attığı seriyi önerebilirim.

Başlık için teşekkürler. =)
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Üye
Üye

okuyan arkadşlar belki bana yardımcı olabilir. Ölüm kapısı serisinin kitaplarını tek tek almıştım. Weis ve Hickman olunca alınır diye. Ancak başka kitaplardan pek fırsat bulamamıştım. Bu arad seriyi tamamlama şansım da oldu ve bu iyi dedim kendi kendime. Arka arkaya okurum. Fakaaaaat, nihayet fırsat bulduğumda ilk kitabı okudum ve hayal kırıklığına uğradım. Açıkcası sırf yarım kalmasın diye bitirdim ve üzüldüm. Hem tüm kitaplara verdiğim paraya, hem kafamda gereksiz bilgilere. -Beynimizin bir geridönüşüm kutusu yok- O yüzden sormak istiyorum. Seriyi okumuş uzman arkadaşlar, devam edeyim mi? Yoksa ilkini beğenmediğime göre diğerlerini de beğenmeme ihtimalim yüksek mi?
Üye
Üye

İlkini beğenmedin belki ama tabi daha önce okuduğun şeylerin ne olduğu ve onlardaki bazı şeyleri de devamlı arayıp aramadığına da bağlı olan birşey bence devamını beğenip beğenmemen.

Kurgu gerçek anlamda götürmekte işi,sadece kaptırman lazım bence.Açıkçası ilk kitapta zaten sadece elinde bir başlangıç ve ne olduğu belirsiz bir kurgu var.İlk kitaptan o muazzam kurguyu çözebilmek bence çok zor.

Yedi kitabın hepsini almışsan ve ilk kitabı okuduysan ben 3. kitaba kadar sabret derim.Her kitapta biraz daha bağlandım ve bittiğinde de şok oldum.Üç ay kitap okuyamadım başka şeyden zevk alamam diye düşünerek.

Dene derim benden tavsiye daha önce okuduğun serileri bence bir yana koy.Özellikle bu Ejderha Mızrağı ise..Bu gerçekten çok farklı.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Üye
Üye

Dünya güzel, kurgu da öyle , ona katılıyorum. Oldukça farklı bir seri. Bir de şu ana kadar hiç beğenmedim diyeni de duymadım yani. Beni şaşırtan da bu. O yüzden sormak istemiştim. Belki de henüz konuya vakıf olamamışımdır diye.

Tüm kitaplar elimde olduğuna göre devam edeyim bari. Belki de beni şaşırtır. Cevap için teşekkür ederim.
Üye
Üye

Ölüm Kapısı'nın ilk kitabı kocaman bir parçanın küçücük bir parçası inan, ben de ilk okuduğumda "Bu konuşan kim ya? Haplo da neyin nesi?!" gibi sorularla vakit harcadım. Üstelik benim LOTR'den sonra okuduğum ilk fantastik kurgu serisiydi 6 sene önce falan. Bence de devam etmelisin okunmaya değer bir seri. Beğenmezsen hesabını sorarsın sonra bizden =)
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> YAZARLAR - KİTAPLAR

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri