Selam, öncelikle bu başlığı çok sevdiğimi söylemek istiyorum. Gedik Savaşları serisi favorimdir ve iki kelam etmezsem ayıp olur diye düşünüyorum. Ancak seriden bahsederken, Lotr ve EM’i biraz dışarıda tutmak gerekir bence, çünkü yazarın da dediği gibi fantezi değil, hayali mekanlar hakkında tarihi romanlar yazıyor. Ve haklı.
İlk kitaba başladığınızda bambaşka bir dünya ile karşılaşıyorsunuz: Midkemia. Ve kendinizi birden orada buluyorsunuz. Okumaya devam ettikçe hem karakterler, hem anlatım, hem de içindeki ince mizah duygusu sarıyor sizi. Arada bir ‘hımmm?’ diyorsunuz, ama devam ediyorsunuz. 2.kitap Büyücü-Usta ile artık dünyaya aşina olmuş, karakterlere bağlanmış keyifle okurken, daha okuyacak başka kitaplar olduğunu bilmenin mutluluğunu yaşıyorsunuz. 3.kitap Gümüşdiken’e geçtiğinizde ise artık geri kalan dünyanın pek fazla bir önemi kalmıyor. İşmiş, trafikmiş, faturaymış…peh! Hepsi yalan! Sadece ve sadece Gümüşdiken gerçek. Ve nihayet serinin bombası Sethanon’da Karanlık vuruyor sizi ve dağılıyorsunuz.
Tamam, anladım, coştum.

Her kitabı tek tek yazmayacağım. Diğerlerine kısaca değineyim. Krondor ve Gedik Savaşları Dünyasından serileri ilk dört kitaba bağlanmış olanlar için bir nimet. Kah dokuz yıl sonra, kah yirmi yıl sonra hikayeleri bile olsa tanıdık karakterleri ve yeni serüvenleriyle yepyeni bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Ama fikrimi sorarsanız ben o geçen yirmi yılın her birini ayrı ayrı okumayı tercih ederdim.
Yılan Savaşlarına gelince; bu seride yazar normal çizgisini biraz bozmuş. İlk iki kitap tamamen yepyeni iki karaktere, Erik ve Roo’ya ayrılmış. Ancak tanıdığımız dünya ve arada beliren eski dostlarımız karşımıza tekrar çıktığı için ben oldukça keyif aldım. Ne de olsa kalem aynı. Yılan Savaşları da zevkle okuduğum bir seri oldu. Ayrıca her kitabın sonunun hala devam edilebilir nitelikte olduğunu da belirtelim.
Sonuç olarak okunması ve kitaplığınızda olması gereken bir seri. Ayrıca hala Türkçe’ye çevrilmemiş seriler var.

Legends of Riftwar, Conclave of Shadows haricinde Darkwar Saga ve Demonwar Saga serileri de var. Sözkonusu yayınevi şu an İmparatorluk serisini yayınlıyor. İmparatorluğun Kızı çıktı, Hizmetçisini ve Metresini bekliyoruz. Sonra hangi seriye geçerler bilmiyorum. (arayıp sordum yayınlayacaklarmış.) Ancak yayın tarihine göre Legends of Riftwar’la devam etmelerini umuyorum. Özellikle serinin üçüncü kitabı Jimmy the Hand’i dört gözle beklediğimi söylemeliyim.