Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
» GENEL TARTIŞMALAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

merhaba arkadaşlar,
bugün Silmarillion ve Hobbit'i aldım.hangisinden başlasam uygun olur.yani demek istediğim mesela ilk kez Hobbit'te tanıtılan dünya ve sonra aynı dünyada geçen bir devam kitabı mı Silmarillion?
yani seri mi bunlar,birbirinin devamı mı?
çünkü ilk kitap karakterlerin isimleri,dünya,yaşayış hakkında bilgi veriyor ya.ona göre hangisinden başlamam lazım?

bayağı karışık bir soru oldu ama şimdiden teşekkürler...
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

hobbit ten başla. sonra yüzüklerin efendisi ni oku. sonra silmarillion ve güç yüzüklerine dairi oku.

Üye

NORMAL SIRALAMA

Silmarillion - Güç Yüzüklerine Dair - Hobbit - Yüzüklerin efendisi

Sonra da Hurin in cocukları ve kayıp öyküler kitapları var

AMA Bence de Hobbit ten başla !!!

Üye

en son güç yüzüklerini okuma fikrinin tam olarak amacını kavrayamadım ama neyse belki zevkli oluyordur öle heyecan bakımından.bi kitap daha vardı silmarillion'da bahsedilen ya neyse.istersen tolkien'i tanıyarakda başlayabilirsin.güzel bir kitap var.onunla ilgili.adını tam hatırlayanlar yazıversin.emrethon a kesinlikle katılıyorum ama benim farklı yaptıgım bir sey oldu.ben hurin'in çocuklarını hemen silmarillion'dan sonra okudum.en son değil.ve bu sıralama hem kronolojiye biraz uygun hemde cok zevkli oldu.tavsiye ederim bu sıraya.
Üye
Üye

İlk Roverandom ile başlamalısın.  Konunun özünü kavramak için en baştan başlamak gerekir. İkinci olarak Silmarilıon. Yalnız bunu okumak hiç kolay değil.  Bir yaratılışın, yoktan varoluşun tanıklığını yapıyorsun. En önemlisi de kötülüğü tanıyorsun .

Yeni yaşamlar, ırklar , yaratıklar hepsi yaratıldı. Güçler eşit dağıtıldı. Ve bu gücü simgeleyen yüzükler yaratıldı. Orta çağa adım atıyoruz kitabımızın adı Güç yüzüklerine dair.

Macera başlıyor Hobbit. Yüzük ilk bu kitapda kendini gösterdi.

Elfler, Hobbitler, Büyücüler, Orklar. Nazguller...  Orta dünyaya Hobbit ile adım atmıştık, şimdide yürümeye başlıyoruz ;

İlk kitap Yüzük kardeşliği
İkinci kitap İki Kule
Son kitap, ortaçağ sona eriyor  kralın dönüşü.

Ama ne dönüştü, değil mi  

benden bu kadar umarım yardımcı olmuşumdur.

Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.

ÖZDEMİR ASAF
Üye
Üye

aslında söylediğimden farklı olarak lutfen yardımcı olun hatırlayamadım dediğim kitabın adını söylemişsin harika!evt aynen dediği gibi.bende bu sırayı tavsiye etmiştim arada hurin'ide sıkıştırmıştım hoş oluyor tabi!

mine yazmış:
İlk Roverandom ile başlamalısın.  Konunun özünü kavramak için en baştan başlamak gerekir. İkinci olarak Silmarilıon. Yalnız bunu okumak hiç kolay değil.  Bir yaratılışın, yoktan varoluşun tanıklığını yapıyorsun. En önemlisi de kötülüğü tanıyorsun .

Yeni yaşamlar, ırklar , yaratıklar hepsi yaratıldı. Güçler eşit dağıtıldı. Ve bu gücü simgeleyen yüzükler yaratıldı. Orta çağa adım atıyoruz kitabımızın adı Güç yüzüklerine dair.

Macera başlıyor Hobbit. Yüzük ilk bu kitapda kendini gösterdi.

Elfler, Hobbitler, Büyücüler, Orklar. Nazguller...  Orta dünyaya Hobbit ile adım atmıştık, şimdide yürümeye başlıyoruz ;

İlk kitap Yüzük kardeşliği
İkinci kitap İki Kule
Son kitap, ortaçağ sona eriyor  kralın dönüşü.

Ama ne dönüştü, değil mi  

benden bu kadar umarım yardımcı olmuşumdur.
Üye
Üye

Tüm seri okunduktan sonra bu kitap okunur ise, alacağınız keyif kahvenin köpüğü gibi acı ama leziz olacaktır.  Kanımca bu kitap diğerlerinden çok farklı. Öncelikle bu kitap notların bir araya getirilmesiyle oluşmuş. J.R nin ömrü olsaydı bu kitapüzerinde bayağı değişiklik yapacağını düşünüyorum.
   Bu kitabı okur iken;  konunun özünü o çağın gerektirdiği degerler ile  değerlendirmek gerekir. Bu daha önce okumadğımız bir çağ. J.R bize öncesinde  bu çağı efsane olarak kısa alıntılar ile vermişti. Belki hatırınızda kalmayan satır aralarında.
   Bu kitabı bir ansiklobedi gibi düşünüyorum. Diğerlerinden metin ve anlatım tarzı  olarak farklı ama özde aynı.

Kendi bahçesinde dal olamayanın biri
Girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.

ÖZDEMİR ASAF
Moderatör

hobbit ile yüzüklerin efendisi serisi tüm serinin sonuç bölümünü anlatan bir hikaye aslında.

Sillmarillion ve Güç Yüzüklerine Dair hatta Hurin'in Çocuklarını da katabiliriz, orta dünyanın tarihini anlatır nitelikte.

bence de o yüzden hobbit-yüzüklerin efendisi-sillmarillion-Güç Yüzüklerine Dair-Hurin'in Çocukları sırasını izle.

en harlı alevlerin küllenişi gibi
ya da küllerin alevlenmesi
ben bir ikilemim, sana
bana
Üye
Üye

+ kayıp öyküler kitapları

Üye

Aslında ana hikaye Hobbit ve Yüzüklerin efendisi olmakla birlikte Orta dünyayı Irkları Tarihleri vs. tam olarak anlamak için Silmarillion başta olmak üzere, Güç Yüzüklerine Dair, Hurinin Çocuklarının da okunması lazım ve hatta Peri Masalları Üzerine isimli denemeyi de şiddetle tavsiye ederim.

Sıraya gelince bence önce Hobbit, Yüzüklerin efendisi, Silmarillion, Güç Yüzüklerine Dair ve Hurinin çocukları okunmalı. Roverandom ve Peri Masaları üzerine ise bu seriden önce veya sonra okunabilir.
Üye
Üye

muhalefet olarak almasın arkadaşım.ama bunun deneyen gördüm tanıdığım var.kafasındaki bin tane soruyu bana sorup durdu.ya tamam var yazıyo öğreneceksin diiynce hmmm dedi devam etti.sürekli ne neden niçin buda ne diye okuyacaksın.ama sen ben meraklı sayılmam kaptırırım film gibi giderim cokda önünün arkasını merak etmem.sona bilsemde olur diyosan sıra ok yap.ama kafada soru işaretleriyle hikayede gitmek istiyorsan bu yolu izleme derim.neticede öğrenirsin.

aylak yazmış:
hobbit ile yüzüklerin efendisi serisi tüm serinin sonuç bölümünü anlatan bir hikaye aslında.

Sillmarillion ve Güç Yüzüklerine Dair hatta Hurin'in Çocuklarını da katabiliriz, orta dünyanın tarihini anlatır nitelikte.

bence de o yüzden hobbit-yüzüklerin efendisi-sillmarillion-Güç Yüzüklerine Dair-Hurin'in Çocukları sırasını izle.
Üye
Üye

Bence normal şartlarda bu sıralama tercih edilmelidir...

Roverandon - Silmarillion - Güç Yüzüklerine Dair (konunun özüne inmek için kesinlikle oku)

-Hobbit(Yüzük ilk bu kitapda kendini göstermiştir) - (1.Bölüm)Yüzüklerin efendisi Yüzük Kardeşliği - (2.Bölüm)Yüzüklerin Efendisi İki Kule(Orta Çağ yeniden yapılanmanın veya yok olmanın eşiğinde)- (3.Bölüm)Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü(Orta çağın sonu)-Hurin'in cocukları ve daha sonrada Kayıp Öyküler kitapları şeklinde okunmalıdır bu halde okursan neredeyse tam bir kronolojik bir sıra kurmuş olursun.. Ayrıca Nisan-2008 ilk basım tarihli Tehlikeli Diyardan Öyküler adlı yine aynı yazara ait olan kitabı okumanı da tavsiye ederim..
Üstat John Ronald Reuel Tolkien'in o kadar çok kitabı var ki ne diyebilirim?!

Tehlikeli Diyardan Öyküler adlı kitap hakkında kısacık bir bilgi-
"Peri Diyari çok tehlikeli bir yerdir ve ihtiyatsiz ayaklar için pek çok çukur, fazla cüretli olanlar için pek çok zindan barindirir...

"Peri masallarinin dünyasi engin, derin ve yüksektir, ve birçok seyle doludur: Orada her tür hayvan ve kus; kiyisiz denizler, sayisiz yildiz; kendisi bir büyü olan güzellik, ve her daim mevcut bir tehlike; kiliç kadar keskin cosku ve hüzün vardir. O diyara girmis bir insan orayi gördügü için kendini talihli sayabilir, ama Peri Diyari'nin zenginligi ve tuhafligi gezginin dilini baglar, anlatamaz. Ve orada bulundugu sürece, çok fazla soru sormasi tehlikelidir, çünkü kapilar yüzüne kapanabilir ve anahtarlar kaybolabilir…"

Üye

Alarcon yazmış:

Roverandon - Silmarillion - Güç Yüzüklerine Dair (konunun özüne inmek için kesinlikle oku)

-Hobbit(Yüzük ilk bu kitapda kendini göstermiştir) - (1.Bölüm)Yüzüklerin efendisi Yüzük Kardeşliği - (2.Bölüm)Yüzüklerin Efendisi İki Kule(Orta Çağ yeniden yapılanmanın veya yok olmanın eşiğinde)- (3.Bölüm)Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü(Orta çağın sonu)-Hurin'in cocukları ve daha sonrada Kayıp Öyküler kitapları şeklinde okunmalıdır bu halde okursan neredeyse tam bir kronolojik bir sıra kurmuş olursun.. Ayrıca Nisan-2008 ilk basım tarihli Tehlikeli Diyardan Öyküler adlı yine aynı yazara ait olan kitabı okumanı da tavsiye ederim..

Mikrop derki;

Yapılan yorumlar okudğumda Yukarıdaki sıralama bence en mantıklı ve doğruya en yakın sıralamadır. YAzana Teşekkürler.Tebrikler.

Ama bence bütün kitaplarını okumuş birisi olarak sadece iki kitap alarak bu işden sıyrılamazsınız.

Çünkü ; Tolkien bir düya ve Tek (ERU & Uluvatar) Allah ve Melekleri ninde bulunduğu bir dünya yaraıyor. Yüzüklerin efendisi serisi bu kurguladığı orta dünyada geçen hikayelerden sadece bir tanesi.

Buna bağlı olarak bence en doğru sıralama aşağıdaki gibidir.

Bence hatta ilk başta, Tolkien in kalemini ve ifade ve kurgu yeteneğini anlamak için.

1.Masallar ve
2.Roverandom Kitapları. (Çünkü Orta DÜnya İle Alakalı Değiller) okunmalı.

Akabinde ise

Orta DÜnya kurgusunun başladığı ;

3.The Hobbit Silmarilion dan önce okunmalı bence çünkü bu kitap orta dünyayı anlamak için film ve yüzüklerin efendisi kitabı arasında kaldığı için okuyucu gözünde çok iyi canlandırıp sürükleyiciyi bu öğküyü büyük bir zevkle okuyacak ve sürekli ilerisini ne oldu ne olacak acaba ile yüzüklerin efendisini merak edecektir. Çünkü The Hobbit Yüzüklerin efendisinden önce geçen Bilbo ve Gandalf ın yanı sıra cücüler ile girişilmiş büyük bir macerayı anlatmakta.

Silmaril sözlük ve tarih kitabı gibi olaylar tarihler kurgular içi içindeki hikayeler (Özellikle Beren ile LUTHİEN in Aşkına Hayran Kalacaksınız) oldukça karışık gelmekte. Öyleki konuya çok haklkimolan birisi bile sık sık kitabın arka sayfalarındaki sözlük bölümünü açarak kitap içerisinde geçen terimler ve isimleri araştırması gerekmekte olabiliyor. Allahdan kitabın arkasındaki sözlük var. Çok iyi anlamanıza sebep oluyor bu sözlük bölümü, Silmaril kitabı gerçekten harika ama ilk baştaki zorlanmaya alışmak ve merakınızı körüklemek için ilk önce mutlaka The hobbit ile okumay abaşlayın. İnanın seriyi okudukça daha çok haz ve güzel duygular hissedeceksiniz.

4. Silmarilion (Orta Dünyanın Oluşumu ve Elflerin Büyük Göçünü, Silmariller İçin verdiği Mücadele ve Savaşları Ör: 1.Kardeş Katliamı ve 2.Kardeş Katliamı Gibi Anlatmakta) Kesinlikle okunması gereken bir kitap.

5.Güç Yüzüklerine Dair
(Güç  yüzüklerinin ve Tüm yüzüklere hükmedecek olan tek yüzüğün yapılışını anltan güzel bir kitap. Melkor'un (Şeytan olarak da düşünebilrisiniz) orta dünyadaki generallerinden olan (İblis olarakda düşünebilrisiniz) Sauron un Elfleri nasıl kandırarak yüzükleri yaptırdığını ve Yüzüklerin efendisi serisinin başlangıç bölümünü oluşturmakta.

6.Yüzüklerin Efendisi (Yüzük KArdeşliği)

7.Yüzüklerin Efendisi (İki Kule Savaşları)

8.Yüzüklerin Efendisi (Kralın Dönüşü)

9. Kitap ise bence J.r.r Tolkin in oğlu nun yazdığı kitap HURİN'in Çocukları olmalı.

Seriyi bu şekilde okudğunuzda beni inanın daha iyi anlayacaksınız.

Sevgiyle ve Dostça Kalın.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Üye
Üye

daha öncede kendi görüşümü yazmıştım ve Mikroplar'ın tavsiyesini oldukça beğendim .düşünülürse çokda mantıklı ve bahsettiği bazı yönlerden okuma sırası tırmandırıcı olabiliyor ama hala iddiamada yakın olan Alarcon'un sırasını tavsiye ederim.sorunsuz ve apaçık bir anlaşılırlıkta seriyi bitireceklerdir!
Üye
Üye

Mikroplar yazmış:

Alarcon yazmış:

Mikrop derki;

Yapılan yorumlar okudğumda Yukarıdaki sıralama bence en mantıklı ve doğruya en yakın sıralamadır. YAzana Teşekkürler.Tebrikler.

Ama bence bütün kitaplarını okumuş birisi olarak sadece iki kitap alarak bu işden sıyrılamazsınız.

Çünkü ; Tolkien bir düya ve Tek (ERU & Uluvatar) Allah ve Melekleri ninde bulunduğu bir dünya yaraıyor. Yüzüklerin efendisi serisi bu kurguladığı orta dünyada geçen hikayelerden sadece bir tanesi.

Buna bağlı olarak bence en doğru sıralama aşağıdaki gibidir.

Bence hatta ilk başta, Tolkien in kalemini ve ifade ve kurgu yeteneğini anlamak için.

1.Masallar ve
2.Roverandom Kitapları. (Çünkü Orta DÜnya İle Alakalı Değiller) okunmalı.

Akabinde ise

Orta DÜnya kurgusunun başladığı ;

3.The Hobbit Silmarilion dan önce okunmalı bence çünkü bu kitap orta dünyayı anlamak için film ve yüzüklerin efendisi kitabı arasında kaldığı için okuyucu gözünde çok iyi canlandırıp sürükleyiciyi bu öğküyü büyük bir zevkle okuyacak ve sürekli ilerisini ne oldu ne olacak acaba ile yüzüklerin efendisini merak edecektir. Çünkü The Hobbit Yüzüklerin efendisinden önce geçen Bilbo ve Gandalf ın yanı sıra cücüler ile girişilmiş büyük bir macerayı anlatmakta.

Silmaril sözlük ve tarih kitabı gibi olaylar tarihler kurgular içi içindeki hikayeler (Özellikle Beren ile LUTHİEN in Aşkına Hayran Kalacaksınız) oldukça karışık gelmekte. Öyleki konuya çok haklkimolan birisi bile sık sık kitabın arka sayfalarındaki sözlük bölümünü açarak kitap içerisinde geçen terimler ve isimleri araştırması gerekmekte olabiliyor. Allahdan kitabın arkasındaki sözlük var. Çok iyi anlamanıza sebep oluyor bu sözlük bölümü, Silmaril kitabı gerçekten harika ama ilk baştaki zorlanmaya alışmak ve merakınızı körüklemek için ilk önce mutlaka The hobbit ile okumay abaşlayın. İnanın seriyi okudukça daha çok haz ve güzel duygular hissedeceksiniz.

4. Silmarilion (Orta Dünyanın Oluşumu ve Elflerin Büyük Göçünü, Silmariller İçin verdiği Mücadele ve Savaşları Ör: 1.Kardeş Katliamı ve 2.Kardeş Katliamı Gibi Anlatmakta) Kesinlikle okunması gereken bir kitap.

5.Güç Yüzüklerine Dair
(Güç  yüzüklerinin ve Tüm yüzüklere hükmedecek olan tek yüzüğün yapılışını anltan güzel bir kitap. Melkor'un (Şeytan olarak da düşünebilrisiniz) orta dünyadaki generallerinden olan (İblis olarakda düşünebilrisiniz) Sauron un Elfleri nasıl kandırarak yüzükleri yaptırdığını ve Yüzüklerin efendisi serisinin başlangıç bölümünü oluşturmakta.

6.Yüzüklerin Efendisi (Yüzük KArdeşliği)

7.Yüzüklerin Efendisi (İki Kule Savaşları)

8.Yüzüklerin Efendisi (Kralın Dönüşü)

9. Kitap ise bence J.r.r Tolkin in oğlu nun yazdığı kitap HURİN'in Çocukları olmalı.

Seriyi bu şekilde okudğunuzda beni inanın daha iyi anlayacaksınız.

Benim düşüncelerimi beğendiğinize çok sevindim ve ayrıca kendi adıma benim düşünceme daha yakın olduğuna inandığım Mikropların tavsiyesine de uyulabilir..
Düşüncelerimi beğendiğiniz için içtenlikle herkese teşekkür ederim...

Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> GENEL TARTIŞMALAR

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri