Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
» GENEL TARTIŞMALAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

her halde dünyaları tanıtmak için buraya yazmamız uygun olur ... kimse için bir sakıncası yoksa Ravenloft , Dragonlance , Vampire The Masquerade ve Warhammer dünyalarını burda tanıtmak isterim...

Oooo! Harika bir haber bu. Bence bu başlık için en uygun yer GENEL TARTIŞMALAR bölümü. Başlığı oraya taşıyorum ve yazacaklarını heyecanla bekliyorum.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Tüyap'ta ilk üç kitabını alıp okumaya başlayacağım bir seri Ravenloft.

Oldukça merak ediyorum.
Üye
Üye

o zaman yavaş yavaş başlıyalım Ravenloft korku dünyası olarak geçen , bildiğimiz çoğu korku filmi ve hikayesi unsurunu içinde bulunduran (vampirler zombiler kurtadamlar hayaletler mumyalar vs...) bir dünyadır. Çoğu insanın düşündüğü gibi ravenloft sadece karanlık değildir , orda da güneş doğar orda da mevsimler vardır. Diğer dinyalardan farklı olarak Domianlardan oluşmuştur . Domianlar sislerle çevrilidir ve Domian Lordlar (darklords) bu sisleri geçemezler (bir nevi hapishane) . Domian Lordlar buraya yaptıkları çok büyük kötülüklerin cezası olarak gönderilir(?) . Domianlar birbiri arasında savaş halindedirler ama bu savaşlar genellikle halkı ayaklandırmak için gönderilen casusdan ileri geçemez . Ravenloft Darkpower denilen ne olduğunu kimsenin bilmediği tanrı olarak kabul edilen güçler tarafından yönetilir (Azalin gibi büyük ve güçlü büyücüler bunların düşmüş tanrılık güçleri elinden alınmış veya pantheonlarından kovulmuş veya hapsedilmiş eski tanrılar olduklarını düşünürler).  

Şimdi önemli konulara geçelim Ravenloft'u Ravenloft yapan geçeklere ; Domianlar ,Darklordlar ve şaşırtıcı ama gerçek olan Ravenloftun kahramanları ( Very Happy )

(hikayelerde ve oyunlarda geçen yerlerden bahsedeceğim isteyen olursa tüm Domianları anlatırım Smile ..)

Lamordia

Kıtanın kuzaybatısında yer alan bir adadır . Ludendorf ve Neufurchtenburg adında iki ana şehir vardır . Kaosun hakim olduğu korku dolu topraklardır . Lamordia halkı genelde uzun boylu ve açık tenli insanlardır .

Lamordia Adam adımda bir flesh golem tarafından yönetilir. Adam , Dr. Victor Mordenheim tarafından yaratılmış bir flesh golemdir . Lamordia Dr. Victor Mordenheim'in Adam'i yaratırken yaptığı acımasız deneyler ve mezar soygunları yüzünden Ravenlofta gönderilmiş bir yerdir . Bir gün Adam Dr. Mordenheim'in karısını öldürür kızını kaçırır ve Schloss Of Mordenheim'den kaçar ve sislerden geçip Lamordia'ya geçer ve o kaçıştan sonra Lamordia'nın gerçek efendisi olur.

(geçtiği oyunlar Adam's Wraith)

Necropolis

Şimdi Darklordların en büyüklerinden ve en güçlülerinden biri Firan'zal Holnan yani nam-ı değer Azalin'in evi olan daha çok Darkon olarak bilinen yeri anlatacağım. Darkon adaletin hüküm sürdüğü , herkesin adil olarak yargılanıp cezalandırılıdığı yerdir . Baş kenti Il Aruk'tur . Il Aruk kalesinde Azalin'in seçtiği bir yönetici bulunur Azalin topraklarını arka planda yönetir . Kendi yazdığı kuralları herkese aynı seviyede uyguluyarak son derece adil bir ynetim sergiler öyleki suç işleyen oğlunu kendi elleriyle idam eder . Azalin'in en büyük amacı bu topraklardan kaçıp gerçek krallığına geri dönebilmektir ki bunuda başarmıştır .

Azalin hakkettiği Oerth Krallığının tahtına çıktıktan sonra halkını adaletli bir şekilde yönetmeye başlar herkes çok mutludur ama Azalin'in hayatında bir eksiklik vardır bir veliaht . Evlenir ve çocuğu olur ; küçü İrik . O'nuda kendi gibi yetiştirir adil bir kral olarak . Ama çocuğun kalbindeki iyilik çok derindir bir gün haksız yere yöneticileri asılan bi grubu kaçırmaya çalışırken yakalanır ve babası tarafından öldürürlür. O gece karanlık güçlerle anlaşma yapar , ruhunu onlara satar ve lich olur .Bir gece sisler gelir ve onu Ravenlofta kapatır.

(geçtiği oyunlar ve kitaplar - Ben Strahd, Azalin'le Savaş - Ölüler Şehirinin Efendisi - Ölülerin Lordu - Adam's Wraith)

Sithicus

Kötülüğün vücut bulmuş hali , adının bile anılmasıyla bir çok kişiyi titreten kabus Lord Soth tarafından yönetilir . Nüfusun çoğunluğu elflerden oluşur Mal-Erek, Hroth, ve Har-Thelen başlıca şehirlerdir . İnsan nüfusun büyük çoğunluğu tuz madenlerinde çalışmaktadır. Geldiği yer olan Krynn'e çok benzemektedir . Geceleri gökyüzünde sadece Nuitari görülmektedir (evet herkes tarafından görülüyor Very Happy ). Kalesi Krynn deki Dargaard kalesinin bir kopyasıdır Soth kaleye Negragaard (Dargaard olmayan) ismini takmıştır . Silithusun en büyük özelliklerinden biride en çok Darklord değiştiren Domiandır . Lord Soth Toraklarını tekettikten sonra ilk başta Lord Sıthun koruma yemini ettiği vistani olan Madam Kulchevichin kızı ondan sonrada yardımcısı Azrael geçmiştir.

(geçtiği oyunlar ve kitaplar - Mızrak savaşı efsanesi 2-3. kitap - Kayıp Ayın Ejderhaları 3. kitap - Karagülün Şövalyesi - Karagülün Hayaleti - When the Black Rose Bloom)

Invidia

Soth'un Ravenloftdaki iki numaralı düşmanı olan Malocchio Aderre'nin toprakları. yarı Tanari olan Malocchio Aderre en büyük düşmanları olan vistanileri koruduğu için Soth'dan nefret eder ve sürekli onun topraklarına saldırır . Invidia tek büyük şehir olan Curriculo'dan yönetilir . Vistani nefreti o kadar büyüktür ki bu yüzden annesini bile öldürüp krallığı ele geçirmiştir . En ünlü yeri kanlı gül bahçeleri denen yerdir . Sithicus - Invidia sınırında vistaniler kaçmaya çalışırken burada katledilmiştir ve cesaetleri hala orda durmaktadır . Malocchio cesetlerin üstüne insan kanıyla beslenen gül fidanları dikmiştir ve şimdi iki ülkenin sınırı güzel ve güzel olduğu kadar ölümcük kırmızı bir denizdir .

(geçtiği kitaplar - kara gülün hayaleti)

Borovia

İşte Ravenloftun var olma nedeni , Count Strahd von Zarovich'in evi...

Yıllarım savaşla geçti ailemin en büyük oğlu olarak ordunun yönetimine geçtim. Yıllarca savaştım ne için gençliğimin akıp geçmesini seğretmek için. Sonunda savaşlar bitti ve kendi krallığımı kurdum. Bu kaleye annemin anısına Ravenloft adını verdim. Ailemi buraya getirttim . Yanlarında daha önce hiç görmediğim küçük kardeşim Sergei'de vardı . Ve o bu kaleye dünyanın en büyük hazinesini getirdi . Ne miloyonlarca altın onla yarışabilirdi ne de dünyadaki en değerli taşlar o hazineyi istedim kendime istedim benim olmalıydı .Bunun için kardeşimi yok etmem gerekse bile... Tatyana aşkım benim olacaksın...

Aşk öyküsü olabilirdi ama daha çok bir vahşet ... Balinok , Vallaki ve Borovia başlıca şehirlerdir . İnsanlar adil bir şekilde yönetilir . En ufak suçun cezası önemlidir . Borovia topraklarında hırrsızlar fazla uzun yaşamaz halk o kadar güvenilirdir ki toplanan vergileri ağzı açık bir kesede bir gece dışarda bıraksalar bile bir bakır bile eksilmez (aslında korku Very Happy )

Bu gece rahat bir uyku çekicem pencerelerimi tamamen kapattım birazdan çığlıklar başlar kualklarımı kapatmam lazım sakın merak etme sabah kim olduğunu nasıl olsa öprenirim ... Kapılar kitlendi sarımsakları astım artık yatabilirim. Acaba kontun vergilerinden kendime para almasamıydım? (Borovia valisinin hünlüğünün son sayfası)

(geçtiği kitaplar oyunlar - Sislerin Vampiri - Ben Strahd , Bir vampirin Anıları - Ben Strahd , Azalinle Savaşım - House Of Strahd - Roots Of Evil - Feast Of Goblin)

şimdi geri kalan Domianlar ve Darklordlarını isimleriyle ve tarılarını yazacağım isteyen olursa daha detaylı anlatmaya devam ederim

Dementlieu - Dominic d'honaire
Falkovnia - Vlad Drakov
Keening - Tristessa
Tepest - Laveeda, Letica, Lordina (three hags of Tepest)
Mordent - Lord Willfred Godefroy
Valachan - Urik von Kharkov
Richemulo -Jacqueline Renier
Verbrek - Alfred Timothy
Kartakass - Harkon Lukas
Forlorn - Tristen ApBlanc
Hazlan - Hazlik
Nova - Vaasa Sir Tristen Hiregaard/ Malken
The Shadow Rift - Gwydon the Sorcerer-Fiend
Borca - Ivana Boritsi, Ivan Dilisny
G'henna - Lord of G'Nenna
The Western Sea - Captain Pieter van Riese
Markovia - Frantisek Markov
Vechor - Easan the Mad
Souragne - Anton Misroi
Har'Akir - Anhktepot
Cavitius - Vecna
Tovag - Kaz The Destroyer
Sri'raji - Arijini

Tanrılar

Belenus

Alignment: Neutral Good
Domains: Fire, Good, Sun
Centers Of Worship: Shadowlands, Tepest,

Eternal Order

Alignment: Neutral Evil
Domains: Death, Evil, Knowledge, Repose
Centers Of Worship: Darkon

Ezra

Alignment: Lawful Neutral
Domains: Mists, Destruction, Healing, Law, Protection
Centers Of Worship: North and Western Core

Hala

Alignment: Neutral
Domains: Healing, Magic, Plant
Centers Of Worship: Sothern Core

Kali

Alignment: Chaotic Evil
Domains: Destruction, Evil, Healing, Trickery
Centers Of Worship: Sri Raji

Lawgiver

Alignment: Lawful Evil
Domains: Death, Evil, Law, War
Centers Of Worship: Southeastern Core

Morninglord

Alignment: Chaotic Good
Domains: Good, Luck, Protection, Sun
Centers Of Worship: Barovia

Osiris

Domains: Good, Repose, Protection, Repose, Water
Centers Of Worship: Amber Wastes

Set

Domains: Death, Evil, Trickery

Tvashtri

Domains: Chaos, Knowledge, Magic, Plant
Centers Of Worship: Sri Raji

Wolf God

Domains: Animal, Strength, Trickery
Centers Of Worship: Verbrek

Zhakata

Domains: Destruction, Earth, Fire, Protection
Centers Of Worship: G'Henna

Ra

Alignment: Lawful Good
Domains: Air, Sun, Good, Law

Krym

Domains: Trickery, Chaos
Centers Of Worship: Nova Vaasa

Arwen

Alignment: Neutral Evil
Domains: Death, Evil, Repose
Centers Of Worship: Tepest

Brigantia

Alignment: Lawful Good
Domains: Animal, Good, Protection

Daghda

Domains: Good, Plant, Trickery

Diancecht

Domains: Good, Healing

Lugh

Alignment: Chaotic Neutral
Domains: Chaos, Knowledge, Magic

Manannan Mac Lir

Alignment: Lawful Neutral
Domains: Animal, Law, Water

Math Mathonwy

Domains: Knowledge, Magic

Morrigan

Domains: Destruction, Evil, War

Erlin

Domains: Chaos, Death, Evil, Trickery
Centers Of Worship: Barovia

şimdilik bu kadar umarım beyenirsiniz...

merak ettim acaba oyunlar frp mi?yoksa bilgisayar oyunu mu?

Üye
Üye

Eline sağlık, ayrıntılı ve merak edenler için açıklayıcı olmuş. Ravenloft ile ilgili herhangi bir sorusu olan varsa bu başlık altından sorabilirler ben de cevaplarım.

Not : Domian - Domain olacaktı.
Üye
Üye

Very Happy ok saol yanlışlık olmış Very Happy

Eline sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Ravenloft serisini hangi sırada okumamız gerektiğini de yazarsan sevinirim

Kalii, Morninglord ve Lord Soth isimleri tanıdık geliyor ama nerde duyduğumu hatırlayamadım şimdi Smile Galiba Forgotten Realms pantheonunda da morninglord  adında bir tanrı vardı  roll   Hatta morninglord'un bir diğer adı da Lathander diye hatırlıyorum ama tabii tamamen uyduruyor da olabilirim  Embarassed

Hafızamı tazeleyebilecek kimse var mı? (Google yapmaya üşendim   )
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Üye
Üye

Lord Revan yazmış:
Eline sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Ravenloft serisini hangi sırada okumamız gerektiğini de yazarsan sevinirim

Kalii, Morninglord ve Lord Soth isimleri tanıdık geliyor ama nerde duyduğumu hatırlayamadım şimdi Smile Galiba Forgotten Realms pantheonunda da morninglord  adında bir tanrı vardı  roll   Hatta morninglord'un bir diğer adı da Lathander diye hatırlıyorum ama tabii tamamen uyduruyor da olabilirim  Embarassed

Hafızamı tazeleyebilecek kimse var mı? (Google yapmaya üşendim   )

Serinin esas sırası :

1 Sislerin Vampiri
2 Ben, Strahd, Bir Vampirin Anıları
3 Lord Soth -Birinci Kitap - Kara Gül Şövalyesi
4 Lord Soth - İkinci Kitap - Kara Gül'ün Hayaleti
5 Ben, Strahd, Azalin'le Savaş
6 Ölülerin Kralı
7 Lord of the Necropolis (Ölüler Şehrinin Efendisi)
8 Ölülerin Dansı

bu şekildedir. Ancak okuyacak olanlar için, okuması sırası olarak 1. ve 2.nin yerini değiştirirdim. Çünkü o şekliyle kronoloji daha düzgün oluyor. Ancak bunu yapınca seriden soğumanız olasılığı var çünkü bana göre 2. kitap serinin en kötü kitabı (ki zaten Ravenloft`ta geçmiyor, en azından bildiğimiz haliyle) ve 1. kitapta serinin en iyisi. Belki de yayın sırasına göre okumanız daha avantajlıdır çünkü 1. kitap beklentilerinizi yükseltecektir.

Lord Soth,
Ejderha Mızrağı serilerinden kötü ölüm şövalyesi.
Morninglord ise Forgotten Realms`e ait bir tanrı. Diğer ismi Lathander, evet doğru söylemişsin.
Üye
Üye

belirli bir sıraya okumana gerek yok bence birbirine en bağamlı kitaplar ölülerin kralı ve ölüler şehrinin efendisi gerisi pek alakalı kitaplar değil... hatta bana kalırsa son kitabı okuma bile dans edferek zombi öldüren insanlarıda zombiye çeviren bi abla var marissa karyele sanırım korkuttu beni bayya bi Very Happy

Bence iyiydi son kitap öyle deme Smile
Üye
Üye

ya ne biliim dans edio ya Very Happy zombiler ölüyo yaşıyanlar zombi oluyo bi de çevirisi irençti kertenköledeyim hala ben Very Happy

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> GENEL TARTIŞMALAR

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri