Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
» GENEL TARTIŞMALAR
Yazar Mesaj
Üye
Üye

Selam arkadaşlar,

Genelde hep neden kitap okumalıyız sorusu üzerinde konuşulur ve kitap okumanın faydaları/zararları tartışılır. Benim sormak istediğim soru bir yazarın neden yazı yazdığı. Sanırım edebiyata biraz da bu açıdan bakarsak perspektifimizi oldukça geliştiririz.

Amatör bir yazar olarak benim roman yazmamın birinci sebebi, okumayı çok istediğim bir destanın yazıya geçirilmemiş olması. Romanlardaki keskin iyi-kötü ayrımından sıkıldığım için kimsenin ne tam iyi ne de tam kötü olmadığı bir dünya yaratmak istedim. İyinin ve kötünün aslında birer aldatmaca olduğu, aslolanın yapılan tercihler olduğu bir dünya. İki kere ikinin her zaman dört olmak zorunda olmadığı bir dünya..

Maceralarını okumak istediğim kahramanlar vardı, ama daha hiç biri yazıya geçirilmemişti. Neden onları ben hayata geçirmiyim ki dedim kendi kendime. Onların macerasına birinci elden ortak olmak istedim.  Yapmacık davranmak zorunda hissetmeyen kahramanları okumak istedim. Aslında bir roman kahramanı olduğunu bilmeyen ve bu yüzden de bir şöhret gibi değil, kendi gibi davranan ve kahraman olmayı önemsemeyen kahramanlar..

Hep söylemek istediğim sözler vardı içimde, hiç söyleyemediğim ve söyleyemeyeceğim. Kahramanlarımın ağzından duymak istedim o sözleri.

Yazdığım hikayeleri ise bir anı hafızama kazımak için yazarım çoğunlukla. Hepimizin gördüğü muhteşem rüyalar vardır hani, sonradan unuttuğumuz yada yaşadığımız o özel anlar, belki bir sevgiliyle belki bir dostla... . İşte onları unutmuyum isterim ben.

İnsanların okuyup takdir etmesi üçüncü sırada gelir benim için. Orkun Uçar'ın dediği gibi her ego tanınmak ister. Yazdıklarımı başkaları da okusun beğensin isterim. İyi-kötü yorum yazılmasını isterim. İtiraf etmek gerekirse biraz da "muhteşem olmuş, çok zevk alarak okudum" denmesini isterim

Özetlemek gerekirse fazlasıyla egoist nedenlerle yazıyorum ben

Peki sizce yazar neden yazar? Özellikle hikaye roman vs yazan aramızdaki amatör yazarların düşüncelerini duymak isterim
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Üye
Üye

Kendini ifade etmek diyeceğim çok beylik bir laf olacak ama amatörce yazanların tamamının aynı sebeple olduğunu düşünüyorum. Senin söylediklerinin hepsi de kendini ifade etme başlığına ait oluyor. Bunu egoistçe görmeye gerek olmadığını düşünüyorum, her insanda var olan bir içgüdüdür bu.

Profesyonel olan yazarlarda ise daha farklı motivasyonlar da var. Anlaşmalar, maddi yada estetik kaygılar vs...
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Üye
Üye

Lord Revan, çok güzel noktalara değinmişsin. Doğrudur, herkes egosunu tatmin etmek için yazar. Neredeyse herkes. Tabi istisnalar da olabilir. Ben hem çok güzel bir sanat eseri ortaya atmak için hem de insanlar okusun beğensin diye yazarım. Para kazanmak en sonlarda gelir ama tabi para kazanmak da isterim. Yalnız benim adımdan "Şu kitabı yazmış." diye bahsedilmesini isterim. Yazdıklarımın okunmaya doyulmaz olmasını da isterim. Çok şey mi istiyorum? Gerçi daha ciddi ciddi yazım aşamasına da geçemedim ya... Tolkien gibi, Jordan gibi sanat için yazmak istiyorum ve yazdıklarımın hayranlarının olmasını da istiyorum.

Üye

Bence de herkes birbirine aynı soruyu sorar: ''Neden kitap okumalıyız ?'' evet ancak bu sorudan ciddi anlamda bıkmıştım ki;
    Lord Revan ve Falas,çok doğru ve perspektif geliştirebilecek noktaları bulup,tam onikiden vurmuşlar bence,
    ''Yazar neden yazar yahu?''Bu konuda iyi kafa patlattım doğrusu ama daha iyi bir cevap bulamadım,
     Evet;en net cevap kesinlikle yazar egoizm etkisinde yazar.

«Aiya Eärendil Elenion Ancalima!»
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Üye
Üye

yazar kendisi için yazar ancak buna egoizm demek mantıklı gelmiyor.amacı kendini rahatlatmaktır kendi dünyasına dahil olabilmektir.ama ben yazar neden yazar sorusuna can sıkıntısını giderdiği için diyorum.örnek olarak tolstoy.adamın yaşadığı devir siyasi hareketlerin yoğun ve zıt kutuplarda olduğu bir dönem.o bu çağda siyasete girmeden toplumu -içinde bulunduğu toplum olması dolayısıyla kendisini- anlatmıştır.ne yeni yeni doğan sosyalizmi övmüştür ne de çarlığı savunmuştur.çevresinde siyasi değişiklikler meydana gelirken yazılarında tarafsız kalmıştır.ideolojiye bağlı kalmadan kaos ortamında yazabileceği en güzel-ömrü uzun olsaydı daha iyilerini yazardı belki ama kastettiğim siyasete bulaşmaması-romanları yazmıştır.evet yazar toplum veya sanat yapma amacıyla yazmaz,kendisini tatmin etmek can sıkıntısını gidermek için yazar...

Üye
Üye

Konum: VIORITH DWIMORDENE Kuyutorman Elfi-Kraliyet Ailesinden-340 yaşında
Bu bence yazar'dan yazar'a değişir. Kimisi çocukluğundan beri yazıyla çok daha iyi ifade edebiliyordur hissetiklerini yani eşsiz bir yeteneği vardır yazar, kimisi toplumun içinde bir sorumluluk bilinci taşır bildiklerini yazıyla aktarmayı ister, kimisi kurgularını paylaşıp daha çok kişi tarafından tanınıp okunmak, bilinmek ister yazar vs. kendimce bunları çoğaltabilirm. Tabii hepsinde de belli estetik ve ego kaygısı vardır. Ama öncelikle yazmak sanatsal bir ifade olduğundan beğenilmek, sevilmek, bilinmek ve tercih edilmek isteği taşır diye düşünüyorum. 'Yazayımda şu kadar satarsam, şu kadar çok param' olur zihniyetiyle ne kadar yazan yazar vardır onu pek bilmiyorum.
Özetle diyorum ki; yazar yaşadıklarını, hayallerini, kurgularını, gördüğü gerçekleri ve daha pek çok şeyi en estetik ve yalın haliyle dile getirmek istediği için yazar.
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder MSN Messenger
Moderatör

insan, üretmek zorunluluğu hisseden bir canlıdır. herkes, istisnasız herkes kendi emeğinin ürünlerini görmek, birşeyler üretebilmek ister. üretmek deyince, tarlalar ya da fabrika bacaları gelmesin aklınıza. mesela filozoflar da fikir üretirler vs.

üretememek, üretken olamamak insanı depresyona sürükler (çağımızla ilgili bir çağrışım mı yaptı sanki?), üretmeyen insanın yaşama amacı kalmaz

üretimin güzellikle birleştiği nokta sanatsal bir boyuta dokunur ki sanat, hayatın ve yaşamanın kendisidir (yaşamak bir sanattır). yani herkes içgüdüsel olarak birşeyler üretebilir olmanın peşindedir. kendi içinizde yapacağınız minik bir sorgulamayla ne demek istediğimi kavrayabilirsiniz.

yazar için de bu geçerlidir. pek çok tanınmış yazar, 'yazmasaydım delirirdim', 'yazar olmasaydım başka hiçbir halt olamazdım' gibi sözler sarfetmişlerdir. sizce bunların tesadüf olma olasılığı ne?

yazar, üretme dürtüsünü tatmin etmek için yazar.

ego ve para arka planda gelir demekte boş laf sarfetmektir. beğenilmek, teşvik edici özelliği olan bir olgudur ve para da hayatta kalmanız için gerekli olan birşey. 'ürettiğim şeyin beğenilmesinden ve bu üretimim sayesinde para kazanmaktan büyük keyif alıyorum' demenin utanılacak, küçük düşürücü hiçbir yanı yoktur.

ya da en azından ben bu yüzden yazıyorum ve aynen böyle düşünüyorum

en harlı alevlerin küllenişi gibi
ya da küllerin alevlenmesi
ben bir ikilemim, sana
bana
Üye
Üye

aylak kardeşim, bir şeyler yazmak için başlığa girdim ama mesajımın senin kopyası olacağını fark ettim çünkü seninle tıpatıp aynı şeyleri düşünüyorum.

Bu bile çoğu yazarın ('yazar'ı burada amatör ya da profesyonel bir şeyler yazan kişi anlamında söyledim. Doğal olarak biz amatör kısmına giriyoruz) aynı nedenle yazdığını kanıtlıyor. Smile

Mesajına yüzde yüz katılıyor ve tekrarlıyorum: "Yazmasam yaşam amacım kalmazdı; delirirdim."

Bunu söyledikten sonra, paraymış, pulmuş, hepsi "boş"... Smile
Üye
Üye

Ben hayal dünyamı paylaşmak için yazarım. İnsanları eğitmek için yazsam dahamı iyi olrdu? Aman boşver ben hayal dünyamı paylaşmak için yazarım.

Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Önceki mesajları göster:   
Resim Yükleme Paneli

Lütfen Yüklemek İsteğiniz Resmi Seçin

Yeniden Boyutlandır?
Resim yüklendikten sonra karşınıza çıkacak ekrandaki Hotlink for forums (1) linkini foruma kopyalarsanız resim forumda gözükecektir.
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Fantastik Edebiyat Forum Forum Ana Sayfa -> GENEL TARTIŞMALAR

Copyright © 2006 FANTASTİK EDEBİYAT. Telif Hakları FANTASTİKEDEBİYAT.COM ' a Aittir.
Tasarım & Kodlama : Arttech İnternet Hizmetleri