Selam arkadaşlar,
Genelde hep neden kitap okumalıyız sorusu üzerinde konuşulur ve kitap okumanın faydaları/zararları tartışılır. Benim sormak istediğim soru bir yazarın neden yazı yazdığı. Sanırım edebiyata biraz da bu açıdan bakarsak perspektifimizi oldukça geliştiririz.
Amatör bir yazar olarak benim roman yazmamın birinci sebebi, okumayı çok istediğim bir destanın yazıya geçirilmemiş olması. Romanlardaki keskin iyi-kötü ayrımından sıkıldığım için kimsenin ne tam iyi ne de tam kötü olmadığı bir dünya yaratmak istedim. İyinin ve kötünün aslında birer aldatmaca olduğu, aslolanın yapılan tercihler olduğu bir dünya. İki kere ikinin her zaman dört olmak zorunda olmadığı bir dünya..
Maceralarını okumak istediğim kahramanlar vardı, ama daha hiç biri yazıya geçirilmemişti. Neden onları ben hayata geçirmiyim ki dedim kendi kendime. Onların macerasına birinci elden ortak olmak istedim. Yapmacık davranmak zorunda hissetmeyen kahramanları okumak istedim. Aslında bir roman kahramanı olduğunu bilmeyen ve bu yüzden de bir şöhret gibi değil, kendi gibi davranan ve kahraman olmayı önemsemeyen kahramanlar..
Hep söylemek istediğim sözler vardı içimde, hiç söyleyemediğim ve söyleyemeyeceğim. Kahramanlarımın ağzından duymak istedim o sözleri.
Yazdığım hikayeleri ise bir anı hafızama kazımak için yazarım çoğunlukla. Hepimizin gördüğü muhteşem rüyalar vardır hani, sonradan unuttuğumuz yada yaşadığımız o özel anlar, belki bir sevgiliyle belki bir dostla... . İşte onları unutmuyum isterim ben.
İnsanların okuyup takdir etmesi üçüncü sırada gelir benim için. Orkun Uçar'ın dediği gibi her ego tanınmak ister. Yazdıklarımı başkaları da okusun beğensin isterim. İyi-kötü yorum yazılmasını isterim. İtiraf etmek gerekirse biraz da "muhteşem olmuş, çok zevk alarak okudum" denmesini isterim
Özetlemek gerekirse fazlasıyla egoist nedenlerle yazıyorum ben
Peki sizce yazar neden yazar? Özellikle hikaye roman vs yazan aramızdaki amatör yazarların düşüncelerini duymak isterim