| Yazar |
Mesaj |
|
Üye
| Kayıt: 01 Mar 2008 |
| Mesajlar: 3 |
|
|
|
Zaman Çarkı 27.04.2008, 20:40 |
|
|
10. cu ciltteyim . Çok güzel bir seri bence ayrıca 11 cildini 250 ytl ye aldığım için kendimi şanslı sayıyorum.
Tavsiye ederim  |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 01 Mar 2008 |
| Mesajlar: 16 |
|
|
|
10 30.04.2008, 21:52 |
|
|
Ben de en son 9. cildi okudum. Fakat 10. cilt pek beğenilmediği için biraz önyargılı yaklaşıyorum.
Ayrıca İthaki 9. cildi çok iyi basmışken, bu 10. ciltin cildi çok bıçaksırtı yapılmış. Kitabı okumak içince sayfalar yırtılacak gibi oluyor. Daha önce başladığımda çok rahatsız edici gelmişti. |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 07 Ekm 2007 |
| Mesajlar: 312 |
|
|
|
Sonunda... 08.05.2008, 16:47 |
|
|
yahu geçenlerde 5. cildini bitirdim. hayranlığım kat kat arttı. ama bu üniversitenin yoğunluğu arasında bitirmek benim için ayrı bir dert oldu. 3 buçuk ayda bitirdim anca. şimdi yeni bahar 190 dayım. siuan ile moiraine'in dostlukları beni şaşırttı. güzel gidiyor. Şu finaller de bitse 6. kitabını 1 haftada bitirmeyi düşünüyorum. Böyle bir seri olamaz,derdim okumasaydım. öyle sağlam bir kurgusu ve alt yapısı var ki şaşırmadan edemiyorsunuz. bence bu kitap bir çok yönden yüzüklerin efendisini solladı. yüzüklerin efendisi fanatiklerinin bu yorumumu okuyunca ne düşüneceğini çok iyi biliyorum. çünkü ben de yüzüklerin efendisi fanatiğiyim. ama ben her yönden demedim. bir çok yönden dedim.
üstün olduğu yönleri açıklayayım. karakterler daha derinlemesine ve gerçekçi işlenmiş. yüzüklerin efendisinin karakterlerinin gerçekçi olmadığını söylemiyorum. zaman çarkı karakterlerinin gerçek hayatta varmış gibi olduğunu söylüyorum. zaman çarkında büyünün nasıl yapıldığını harfiyen anlatıyor üstat jordan. ülkelere göre aksan, renk, mizaç, gelenek ve daha birçok fark var. ayrıntı istemediğiniz kadar var. o dünya gerçekten varmış gibi geliyor. yine de şunu ekleyeyim; yüzüklerin efendisindeki büyülü atmosfer zaman çarkını ezer geçer-okurkenki atmosfer olarak.
Şu son zamanlarda yüzüklerin efendisi mi yoksa zaman çarkı mı daha güzel diye düşünüyorum ama bu kararımı 12. cildi bitirdikten sonra vereceğim. Şu anda tartılar dengede gibi. |
_________________ BURADAN ASLA GEÇEMEZSİN!
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 20 Nis 2008 |
| Mesajlar: 82 |
|
|
|
yzk 09.05.2008, 19:51 |
|
|
ben zaman çarkını okumadım. Ama dediğin şu cümle biraz kafamı karışltırdı.Tahmin edeceğin gibi ben yüzüklerin efendisi hastasıyım.Zaman çarkı için o dünya gerçekten varmış gibi diyorsun.Ama yüzüklerin efendisi önceki tüm middle earth bilgilerinin devamı bence bu 12.ciltlik kitabı ancak Tolkienin orta dünyasıyla karşılaştırabilirsin tabi karşılaştırabilirsen  |
_________________ One ring to rule them all, one ring to find them, one ring to bring them all, and in the darkness bind them.
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
|
yzk ki ne yzk 12.05.2008, 10:45 |
|
|
sevgili emrethon, yüzüklerin efendisi'ni 2 kere okudum. Hobbit'i de 2 kere okudum. silmarillion ve güç yüzüklerine dair'i de okudum. ayrıca ithaki den çıkan yeni çevirisini de okuyacağım silmarillion'un. yüzüklerin efendisi ve hobbit'i 3. kere yine okuyacağım. kayıp öyküler kitabı ve hurin'in çocuklarını yakında okumayı planlıyorum. bunları kendimi övmek için asla söylemiyorum. sadece tolkien külliyatına olan ilgimi ve bu konudaki bilgilerimi bildiriyorum. anlayacağın bildiğim iki külliyat hakkında yorum yapıyorum. şunu ekleyeyim. zaman çarkının tarihi silmarillionun tarihinin yanında ingiliz atının yanındaki midilli gibi kalır. ben üstünlük derken üsluptan bahsetmiştim ama galiba yazımı tam olarak irdelememişsin. ayrıca şöyle bir konuda çok üzüntü duydum. "bence bu 12.ciltlik kitabı ancak Tolkienin orta dünyasıyla karşılaştırabilirsin tabi karşılaştırabilirsen " demişsin. bu cümleden daha kitabı okumadan kitap hakkında peşin hükümlü olduğun ortaya çıkıyor, orta dünya ile karşılaştırılamaz diye.
bence zaman çarkını okuyanların -en azından ilk 5 kitabını okuyanların- bu konuda yorum yapması daha sağlıklı ve bilinçli yorumların ortaya çımasına vesile olabilir. yine de sevgili emrethon zaman çarkını okumayıp yüzüklerin efendisini ondan üstte tutarak yüzüklerin fendisine olan sadakatini ve sevgini gösterdiğine inanıyorum. tabi sen bilirsin ama sana bir öneride bulunayım. hiçbir kitap yüzüklerin efendisini geçemez diye bir kanun yok. boynuz kulağı geçebilir. zaman çarkı olmasa da bence birgün yüzüklerin efendisini her yönden geçen bir kitap çıkacaktır. |
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 20 Nis 2008 |
| Mesajlar: 82 |
|
|
|
ynls 12.05.2008, 17:20 |
|
|
son dediğine bende katılıyorum ve umarım biz görür ve tanık olurus. Yani okurus. Ama sen yazında sürekli zaman çarkı derken karşısına hep yüzüklerin efendisi die karşılaştırıyorsun ben o yüzden dedim yanlış anlama.
Bu arada Hurin in çocuklarını okumadıgını söylüyosun bence hemen oku cok sürükleyici ve 1 gününü ancak alır tavsiye  |
_________________ One ring to rule them all, one ring to find them, one ring to bring them all, and in the darkness bind them.
|
|
|
|
 |
|
Üye
| Kayıt: 12 Arl 2006 |
| Mesajlar: 21 |
|
|
|
Re: yzk ki ne yzk 13.05.2008, 1:11 |
|
|
| falas yazmış: | sevgili emrethon, yüzüklerin efendisi'ni 2 kere okudum. Hobbit'i de 2 kere okudum. silmarillion ve güç yüzüklerine dair'i de okudum. ayrıca ithaki den çıkan yeni çevirisini de okuyacağım silmarillion'un. yüzüklerin efendisi ve hobbit'i 3. kere yine okuyacağım. kayıp öyküler kitabı ve hurin'in çocuklarını yakında okumayı planlıyorum. bunları kendimi övmek için asla söylemiyorum. sadece tolkien külliyatına olan ilgimi ve bu konudaki bilgilerimi bildiriyorum. anlayacağın bildiğim iki külliyat hakkında yorum yapıyorum. şunu ekleyeyim. zaman çarkının tarihi silmarillionun tarihinin yanında ingiliz atının yanındaki midilli gibi kalır. ben üstünlük derken üsluptan bahsetmiştim ama galiba yazımı tam olarak irdelememişsin. ayrıca şöyle bir konuda çok üzüntü duydum. "bence bu 12.ciltlik kitabı ancak Tolkienin orta dünyasıyla karşılaştırabilirsin tabi karşılaştırabilirsen " demişsin. bu cümleden daha kitabı okumadan kitap hakkında peşin hükümlü olduğun ortaya çıkıyor, orta dünya ile karşılaştırılamaz diye.
bence zaman çarkını okuyanların -en azından ilk 5 kitabını okuyanların- bu konuda yorum yapması daha sağlıklı ve bilinçli yorumların ortaya çımasına vesile olabilir. yine de sevgili emrethon zaman çarkını okumayıp yüzüklerin efendisini ondan üstte tutarak yüzüklerin fendisine olan sadakatini ve sevgini gösterdiğine inanıyorum. tabi sen bilirsin ama sana bir öneride bulunayım. hiçbir kitap yüzüklerin efendisini geçemez diye bir kanun yok. boynuz kulağı geçebilir. zaman çarkı olmasa da bence birgün yüzüklerin efendisini her yönden geçen bir kitap çıkacaktır. |
Arkadaşlar yüzüklerin efendisini ve tüm ortaadünya ilgili her şeyi 2 defa ve de zaman çarkını 2 defa okumuş birisi olarak konu üzerine bir yorum yapayım.
Yüzüklerin efendisi tam anlamı ile edebi bir eserdir. Bu onu diğerlerinden kesinlikle ayırır. Ben fantastik kitapların içinde onun yerinin farklı olduğunu başka bir katagoriye yerleştirilmesini düşünmüşümdür. Yüzüklerin efendisi bu katagoriden çıkarıldığında geriye zaman çarkı kalırki kurgusu ve olay bağlantıları yarattığı dünya tam anlamı ile muhteşemdir. Gerçekte hiçbir kitabı birbiri ile karşılaştırılması fikrinede karşıyım. Sonuç olarak her biri farklı bir dünya yaratır ve bunlardaki ırkları sahnede bir oyun misali sergiler. Hep iyi ve kötülerin savaşıdır. Ama iyiler hiçbir zaman tam anlamı ile iyi kötüler tam anlamı ile kötü olmazlar. Siz o dünyada ne kadar keyif aldığınıza bakar karakterleri ne kadar sevdiğinizi düşünür kimi zaman kendinizi onların yerine koyarsınız.
Son sözüm şudurki sadece okuyun ve sonuna kadar keyif alın... |
|
|
|
|
 |
|
Üye
|
|
|
Re: ynls 13.05.2008, 10:36 |
|
|
| emrethon yazmış: | son dediğine bende katılıyorum ve umarım biz görür ve tanık olurus. Yani okurus. Ama sen yazında sürekli zaman çarkı derken karşısına hep yüzüklerin efendisi die karşılaştırıyorsun ben o yüzden dedim yanlış anlama.
Bu arada Hurin in çocuklarını okumadıgını söylüyosun bence hemen oku cok sürükleyici ve 1 gününü ancak alır tavsiye  |
Merak etme yanlış anladığım falan yok. Şu finaller bitsin okuyacağım Hurin'in Çocukları'nı. |
|
|
|
|
 |
|
|
|